URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2023, 13:15

Primăria Oradea: Reparaţiile clădirilor monument după furtuna din 25 iulie trebuie anunţate Direcţiei de Cultură. Nicio veste despre despăgubiri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că în cazul intervenţiilor la clădirile monument istoric ori cu valoare arhitecturală sau istorică stabilite prin Planul Urbanistic General, necesare în urma furtunii din 25 iulie, trebuie notificată şi Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor.

"Numai cu notificarea prealabilă..."

În comunicatul său, Primăria a făcut trimitere la prevederile Legii 50 din 1991, care prevede la articolul 11 că "în cazul construcţiilor monument istoric şi al construcţiilor cu valoare arhitecturală sau istorică stabilită prin documentaţii de urbanism aprobate, lucrările (...) se pot executa numai cu notificarea prealabilă a autorităţii administraţiei publice locale şi a serviciului deconcentrat al autorităţii centrale competente în domeniul protejării patrimoniului cultural".

Potrivi legii, în cazul acestor imobile, lucrările pot fi executate doar "în baza acordului scris al acestui serviciu deconcentrat care conţine condiţiile şi termenele de executare a lucrărilor sau, după caz, necesitatea urmării procedurii de autorizare a respectivelor lucrări".

Condiţie: să nu afecteze forma clădirii!

Conform Legii 50, în cazul clădirilor care nu fac parte din aceste categorii, proprietarii pot executa - fără să solicite autorizaţie de construire sau desfiinţare - lucrări care nu modifică structura de rezistenţă sau aspectul arhitectural al acestora.

Lucrările pot viza reparaţii la împrejurimi, acoperişuri, învelitori, terase ori tâmplăria exterioară, cu condiţia să nu se schimbe forma acestora ori materialele folosite.

Această facilitate este valabilă în cazul "construcţiilor amplasate în zonele de protecţie a monumentelor sau în zonele construite protejate, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, ori dacă acestea nu reprezintă construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate".

Condiţia este ca lucrările să nu afecteze "volumul, forma clădirii şi decoraţia faţadelor" şi să nu reprezinte "extinderi, demolări sau modificări structurale".

Inventarul păgubiţilor

În urma furtunii din 25 iulie, municipalitatea orădeană s-a confruntat cu un val de notificări în vederea demarării de reparaţii de urgenţă depuse de cetăţenii ale căror imobile au fost afectate de vijelie.

"Dintr-un total de 75 de notificări, un număr de 44 de notificări au fost depuse pentru intervenţii în afara Zonei Construite Protejate, iar diferenţa de 31 de notificări fac referire la părţi de construcţii din Zona Construită Protejată", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

Numărul celor afectaţi de furtună, înregistraţi oficial la Primăria Oradea, a fost însă mult mai mare.

"Primăria Oradea are două situaţii: prima cuprinde cazurile inventariate de Poliţia Locală, care a ieşit în teren imediat după furtună, iar cea de-a doua cuprinde cererile depuse la Primărie. Astfel, avem 161 de cazuri de asociaţii de proprietari unde poliţiştii locali au constatat desprinderea unor ţigle şi diferite avarii şi 10 cereri de despăgubiri depuse de diferite persoane fizice", a declarat BIHOREANULUI secretarul Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei.

Nicio veste despre despăgubiri!

O comisie desemnată de prefectul Dumitru Ţiplea a inventariat pagubele dar, oficial, municipalitatea nu are nicio informaţie cu privire la eventuale despăgubiri. "Cererile de despăgubiri au fost cuprinse într-o listă făcută de Prefectură şi transmise Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor, care trebuie să soluţioneze problema lor", a spus Borbei.

În ceea ce priveşte pagubele provocate autoturismelor de căderile de ţigle sau copaci, situaţia este mai clară. "Avem 11 cereri de despăgubiri pentru autovehicule avariate, în majoritatea cazurilor de ţigle căzute. În aceste cazuri, proprietarii autovehiculelor se pot adresa asiguratorului, sau, dacă consideră de cuviinţă, instanţei de judecată. Vorbim de o situaţie de forţă majoră pentru care nu avem o reglementare legală privind acordarea de despăgubiri", a spus secretarul Consiliului Local.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în urma furtunii din 25 iulie, municipalitatea însăşi a suferit pagube în valoare de circa un milion de euro provocate la imobilele pe care le deţine sau în parcuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON