URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2017, 09:36

Primăria Oradea a plătit peste 300.000 lei penalizare pentru că a aruncat prea multe gunoaie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Schimbarea ţintelor anuale privind deşeurile aruncate de fiecare unitate administrativ teritorială a făcut ca Primăria Oradea să vireze bani Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol publicat în această săptămână, Ministerul Mediului a modificat la finalul anului 2016 ţintele privind depunerea deşeurilor la halde. Mai precis, de acum fiecare unitate administrativ teritorială trebuie să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri aruncată, iar pentru fiecare tonă de deşeuri peste această ţintă să plătească o aşa-numită contribuţie, în realitate un soi de penalizare, de 100 lei/tonă.

Potrivit unei adrese transmise de Primăria Oradea la solicitarea BIHOREANULUI, "în anul 2016 administraţia publică locală a realizat doar 66% din ţinta de reducere la depozitare a deşeurilor municipale şi asimilabile". Astfel, pentru diferenţa de ţintă, nerealizată, Primăria a plătit către Fondul pentru Mediu o contribuţie de 301.700 lei.

"Menţionăm că factorii direct implicaţi în gestionarea deşeurilor, respectiv SC RER Ecologic Service SA, SC Eco Bihor SRL şi Primăria Municipiului Oradea au în lucru un plan menit să îmbunătăţească managementul deşeurilor în municipiul Oradea", se mai arată în adresa Primăriei.

Totodată, municipalitatea atrage atenţia că, dacă orădenii nu vor colecta selectiv, aşa cum şi regulamentul de salubritate al oraşului îi obligă, şi în 2018 oraşul va plăti contribuţii către AFM, posibil chiar mai mari. "În condiţiile în care membrii comunităţii locale, persoane fizice sau juridice, vor continua să ignore obligaţiile ce le revin, nu putem spera ca anul viitor să ne aflăm într-o situaţie mai fericită", transmite Primăria.

Documentul mai arată că, în 2017, municipalitatea va cere Poliţiei Locale Oradea să intensifice controalele la asociaţiile de locatari, agenţi economici şi persoane fizice, pentru a se asigura că aceştia îşi respectă obligaţiile.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Puşi la plată! După schimbarea ţintelor privind depunerea deşeurilor la halde, Oradea va plăti penalităţi către AFM"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
..."factorii direct implicaţi în gestionarea deşeurilor, respectiv SC RER Ecologic Service SA, SC Eco Bihor SRL şi Primăria Municipiului Oradea au în lucru un plan menit să îmbunătăţească managementul deşeurilor în municipiul Oradea",....
Vrei nu vrei,tot la ordonatorul principal de credite pe Oradea ajungi.Primarul Ilie Bolojan.Pai,sa o lase mai usor cu praduirea banului public,cheltuiti pe proiecte precum: Amenajare/ distrugere Dealul Ciuperca,Amenajare vale Pasteur la Oradea(intubare parau Paris(risc major de inundatii!!??), Pseudo-piste de biciclete(cu intentia demolarii/desfiintarii, dupa perioana amortizata-5 ani), Extindere retea canalizare menajera Doja Bl.Z3,Piata Unirii,Drum Expres/ rapid,Pseudo-termoficarea urbei, Pasajul Vulturul Negru,. ...proiecte fara utilitate publica,prost concepute,prost executate.... si sa investeasca si in "gunoaie",ca de la "cap" se imput gunoaiele,lucru pe care ,de fapt il si recunoasteti... .."factorii direct implicaţi în gestionarea deşeurilor, respectiv SC RER Ecologic Service SA, SC Eco Bihor SRL şi Primăria Municipiului Oradea au în lucru un plan menit să îmbunătăţească managementul deşeurilor în municipiul Oradea".Creati cadru adecvat necesar acestor colectari si cetateanul oradean,aborigen,va sti,cu onestitatea si bunul simt caracteristic,mai mult decat al unui alogen birtinez,cum sa-si mentina urbea curata. Asa cum au facut-o de zeci de ani si pana acum.Deci, asteptam un "plan",sau un proiect,viabil,nefuserit, onest,care sa justifice pozitia ocupata de acesti corifei in fruntea Oradei.In slujba cetatenilor oradeni.
Postat 01 Februarie 2017, 00:02 de platona
Pentru idi*tul atotstiutor
Daca ai fi citit articolul si nu te-ai fi repezit sa insulti, precum p*rcul la valau, ai fi inteles si tu. Cum logica nu e punctul tau forte, asta deja stim, e stabilit, iti citez din articol cauza penalizarii, indicata de cei responsabili: "In condiţiile în care membrii comunităţii locale, persoane fizice sau juridice, vor continua să ignore obligaţiile ce le revin, nu putem spera ca anul viitor să ne aflăm într-o situaţie mai fericită". Deci, din articol reiese ca nu capacitatea de procesare este problema, ci faptul ca gunoiul colectat nu se poate procesa decat intr-o mica masura, datorita faptului ca ... aici citeste, inca odata, ce am copiat din articol. Asa ca, daca va incalzeste, plateste si idi*tul care jigneste mereu, e fiind in fapt idi*tul suprem.
Postat 31 Ianuarie 2017, 16:47 de User anonimizat
Alt iordache....
Dupa unii, daca ai selectat 100 tone dintr-o 100 colectate sau 100 tone dintr-o 1000 colectate e tot aia! Adica tu poti procesa cat aduni de la tine din ograda, dar te suna prietenul si-ti vara si el cateva mii de tone pe care nu le poti procesa. Urmarea e ca platesc oradenii amenda, nu idi*tul care a facut deal-ul. Daca va incalzeste, plateste si idi*tul care-l sustine!
Postat 31 Ianuarie 2017, 14:43 de pinonel
@excalibur
Omu', nu e vorba de cantitatea efectiva de gunoi, ci cat la suta din gunoiul colectat este reciclat. Deci, cu sau fara gunoiul de la Cluj, problema este aceeasi!
Postat 31 Ianuarie 2017, 11:52 de User anonimizat
???
Acum citeva luni am preluat citeva sute de camioane de gunoi de la Cluuj.Mai e cineva normal la cap in tara asta?
Postat 31 Ianuarie 2017, 09:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON