URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2023, 18:01

Primăria a pierdut procesele cu orădenii care se opun lărgirii străzilor Avram Iancu și Evreilor Deportaţi și realizării unei străpungeri în zona Libertăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a pierdut procesele intentate pe marginea Planului Urbanistic General de către orădenii din zona centrală care se opun lărgirii străzilor Avram Iancu și Evreilor Deportaţi, precum și realizării unei noi șosele din strada Libertății spre Parcul Traian.

Afectează dreptul de proprietate

Curtea de Apel Oradea a anulat printr-o sentinţă definitivă de la începutul lunii iulie 2023 (n.r. Decizia 334/CA/2023) prevederile Planului Urbanistic General privind lărgirea tramelor stradale ale străzilor Avram Iancu şi Evreilor Deportaţi, fostă Sucevei, măsură preluată ulterior și în Planul Urbanistic Zonal al Centrului Protejat.

Potrivit sentinței, instanța anulează în parte HCL 501 din 2016 privind elaborarea PUG Oradea în ceea ce privește realizarea inelului central prin măsuri de lărgire a amprizei pe segmentul Sucevei și reconfigurarea profilului străzii Avram Iancu.

Hotărârea a fost luată la începutul lunii iulie, dar a devenit publică abia acum, după ce reclamanții au cerut în instanță să fie publicată şi în Monitorul Oficial Local.

„Curtea de Apel Oradea a hotărât că prevederile PUG Oradea privind lărgirea amprizei străzii Evreilor Deportaţi şi reconfigurarea profilului străzii Avram Iancu aduc atingere dreptului de proprietate al riveranilor asupra imobilelor afectate, atâta vreme cât proprietarii au dreptul de folosinţă limitat, nu pot construi sau extinde, iar dreptul de dispoziţie este anihilat deoarece niciun cumpărător nu doreşte să achiziţioneze un imobil pe care ulterior nu îl poate folosi", a explicat pentru BIHOREANUL Crina Meister, avocatul Asociaţiei Consiliul Consultativ Cetăţenesc Bihor şi al unui grup de riverani care au atacat PUG-ul în instanță.

„Menţinerea nealterată...”

Potrivit avocatului, instanţa a constatat că prin prevederile PUG-ului privind intenţia de demolare a unui front stradal de pe cele două artere pentru lărgirea lor municipalitatea a produs, de fapt, o expropriere fără o justă şi prealabilă despăgubire, încălcând dreptul la proprietate al riveranilor şi implicit Constituţia.

În plus, municipalitatea a încălcat Ordinul Ministerului Transportului, Construcţiilor şi Turismului 562 din octombrie 2003 privind zonele construite protejate, aşa cum este centrul Oradiei. „Unul dintre obiectivele esenţiale ale conservării calităţii zonelor protejate constă în menţinerea nealterată a spaţiilor, străzilor, străduţelor, pieţelor, piaţetelor şi pasajelor, ameliorarea circulaţiei în astfel de zone fiind făcută numai printr-o mai bună organizare a circulaţiei”, se menţionează în ordinul din 2023.

Respins din lipsă avize

La rândul său, Hotărârea de Consiliu Local 622 din 2021 privind realizarea unei străpungeri între străzile Libertăţii şi Parcul Traian a fost anulată prin două sentinţe definitive şi irevocabile date de Tribunalul Bihor în 2022 şi 2023 (n.r. deciziile 532/CA/2022 și 329/CA/2023). Și acel proiect ar fi presupus exproprieri și demolări.

Potrivit instanţei, HCL-ul încalcă mai multe normative începând de la Legea 422 din 2001 privind monumentele istorice până la Legea 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului.

„Instanţa a constatat că lipseşte avizul Ministerului Culturii pentru exproprierea şi demolarea caselor şi construirea unui nou drum de acces, lipseşte documentaţia de tip PUZ pentru zona construită protejată, iar sub aspectul oportunităţii nu s-a efectuat niciun studiu ştiinţific din care să reiasă necesitatea şi utilitatea publică a exproprierii unei părţi din centrul istoric Oradea pentru amenajarea unui nou drum de acces", a explicat Meister.

„Își recapătă dreptul de proprietate”

Sentinţele au fost transmise Consiliului Local Oradea şi urmează să fie publicate în Monitorul Oficial Local pentru a ajunge la cunoştinţa orădenilor.

„Proprietarii îşi recapătă astfel dreptul de proprietate deplină asupra terenurilor şi construcţiilor, pot obţine autorizaţii de demolare sau construcţie în condiţiile legii, pot închiria sau vinde imobilele la preţul real. Se deblochează piaţa imobiliară în aceste zone, riveranii îşi dobândesc liniştea şi siguranţa asupra proprietăţii", a declarat avocata orădenilor.

După cum BIHOREANUL a mai scris, planurile urbanistice ale municipalităţii, contestate de orădeni, ar fi urmat să pună la pământ 90 de locuinţe în care trăiesc 350 de persoane.

Prevederile planurilor de urbanism referitoare la străzi precum Avram Iancu, Evreilor Deportaţi şi Libertăţii au dus, inevitabil, la scăderea valorii de piaţă a imobilelor, la oprirea demersurilor de reabilitare a clădirilor şi la dispariţia micilor afaceri din zonă, pe considerentul că urmează să fie făcute demolări.

Primăria nu cedează

În ciuda procesului pierdut definitiv, Primăria Oradea nu renunță la planurile sale privind lărgirea străzilor din centrul orașului. „Chiar dacă am pierdut un proces pe Planul Urbanistic General, încă ne judecăm pe Planul Urbanistic Zonal al Centrului Protejat (PUZ CP)”, a declarat pentru BIHOREANUL directoarea juridică a Primăriei Oradea, Oltea Marc.

Din perspectiva directoarei juridice, sentința face referire doar la o parte din modificările de tramă stradală din zona centrală. „Sentința se referă doar la tronsonul străzii Avram Iancu, începând de la Piața Unirii până la sediul ISU Crișana, care intră în PUG. Zona de dincolo de sediul ISU Crișana și strada Evreilor Deportați, care au fost cuprinse în PUZ CP și nu apar sub aceeași formă din PUG, nu fac obiectul acestei hotărâri”, a afirmat Marc.

Părțile se judecă în continuare și pentru aceste tronsoane. „Pe PUZ CP există un proces în primă instanță la Tribunalul Bihor care se află abia la început. Ne judecăm pe fond. Vom vedea ce va decide instanța”, a spus Marc.

În ceea ce privește procesul intentat pentru străpungerea dintre străzii Libertății și Parcul Traian, pierdut cu sentință definitivă, Primăria a renunțat să mai caute alte căi de atac. Măcar aici riveranii pot sta liniștiți...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Pai asta demonstrează ca avem justitie, și ca Bolojan nu-și face de cap, asa cum încerci tu sa explici.
Postat 14 Noiembrie 2023, 21:01 de Sandu2100
sandu2100 virginu
Atat poti, ai ramas fara cuvinte de propaganda, pe zi ce trece esti unzero, asa cum un zero devine si gasca din primarie
Postat 14 Noiembrie 2023, 20:06 de vasi13
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Îți plac " LAICURILE "
Postat 14 Noiembrie 2023, 15:02 de Sandu2100
Psycho
Potrivit instanţei, HCL-ul încalcă mai multe normative...instanţa a constatat că prin prevederile PUG-ului privind intenţia de demolare a unui front stradal de pe cele două artere pentru lărgirea lor municipalitatea a produs, de fapt, o expropriere fără o justă şi prealabilă despăgubire, încălcând dreptul la proprietate al riveranilor şi implicit Constituţia. versus „Chiar dacă am pierdut un proces pe Planul Urbanistic General, încă ne judecăm pe Planul Urbanistic Zonal al Centrului Protejat (PUZ CP)”. Medicinu nu mai poate rezolva problemele administratiei oradene. Se pare ca nici justitia. Solutia e in miinile noastre, in palmele noastre. Incatusate strins pe un drug de fier, pe masura abuzurilor din ultimii ani.
Postat 14 Noiembrie 2023, 13:28 de excalibur
Autostrazi!?!
Nu-i normal!!! Cand toate orasele din tarile dezvoltate scot traficul din centru, si fac parcuri si pietonale, piste de biciclete, noi facem autostrazi prin centru? Pentru fluidizare trafic? !!! - cu cat faci benzile mai mari si mai multe, ii EVIDENT ca o sa fie trafic pe ele. PENIBILI!!!
Postat 14 Noiembrie 2023, 12:21 de CalinPopescu
Dacă "neterminații" au început să piardă astfel de procese ...
... înseamnă că "Statul Paralel - filiala Bihor" începe să se clatine, iar "steaua" primului birtinez al județului o să apună cât de curând.
Postat 14 Noiembrie 2023, 09:23 de KP
Atentie la neatentie
Din păcate casele vor fi dărâmate, nu este altceva decât un teatru(aviz pentru naivi)
Postat 14 Noiembrie 2023, 08:48 de Maikeltroll
???
Astia care dati.minus la comentarii sunteti adeptii demolarilor, betonului si adulatori ca sandu2100?
Postat 14 Noiembrie 2023, 05:42 de vasi13
cine raspunde de dezastru
Si cine va raspunde pentru dezastrul in care a ajuns zona? Timp de 10-12 ani nimeni nu aputut vinde, renova, construi, spatiile comerciale sunt goale, firmele au plecat, cladirile arata jalnic cu fatadele distruse. Totul e meritul primariei pentru ruina in care a ajuns. Acum va plati primaria pentru refacerea zonei, sau va amenda proprietarii sa refaca fatadele? Sau nu va tine cont de hoatarea judecatoreasca si va incerca din nou? Va apela Bolojan la fratii Micula, cei ce l-au bagat in politica si muta procesul la Beius unde ii va da castig de cauza.
Postat 13 Noiembrie 2023, 20:02 de Petre93
Niste nebuni, pacat ca oradenii is prea prosti sa realizeze gravitatea
Cred ca nimeni din conducere nu s-a gandit de demolezi cladirile de pe o parte , ramai cu fundul curtilor si "cotetele" de la cladirile din spatele lor..Sandu si Bolo erau in extaz ca se credeau la sat cu privelistea ramasa Dar apoi spuneau ca nu le trebuie tot terenul si cedam terenul pentru blocuri Prima. Si se faceau blocuri in plin centru, ce nu au facut nici macar comunistii, pentru ca aia aveau scoala si judecau cu capul. Dar asa e cand orasul/judetul a cazut pe mana unui nebun ce se trateaza la Viena. La ce 4 benzi cand pe Decebal, Magheru , Republici faci 1 banda ca tramvaiul ce vine la jumate de ora , va avea banda dedicata. Apropo cine ii despagubeste pe cei din zona ca 10 ani nu au putut vinde, moderniza, reface fatada etc etc? A reusit chelul sa aduca zona in ruina, spatii comerciale goale. Asa e peste tot unde dezvolta bolovanu, totul moare. Vezi sandu2100 explicatie, nu fraza ta cu PSD si propaganda. Mori de ciuda ca nu te duce capul sa judeci , sa poti scrie si tu o analiza.
Postat 13 Noiembrie 2023, 19:50 de vasi13
?!
Se discuta cine-i va da vestea lui Kopanny! P.S. Exista un precedent, primarul de la Mioveni, Ion Georgescu!
Postat 13 Noiembrie 2023, 19:01 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON