URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Mai 2024, 12:50

Mesajul primarului Florin Birta pentru orădeni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dragi orădeni,

În perioada 2020-2024, alături de echipa din Primăria Oradea, am continuat dezvoltarea orașului începută în anii precedenți și am implementat proiecte ambițioase și inovatoare care au consolidat statutul orașului nostru ca un exemplu de bună practică administrativă la nivel național. Realizările acestei perioade au vizat modernizarea infrastructurii, dezvoltarea economică, protecția mediului și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Una dintre cele mai semnificative realizări din această perioadă a fost reabilitarea integrală a bulevardului Nufărul - Cantemir și realizarea celor șapte pasaje subterane din Centrul Civic (foto jos).

În plus, construcția unor noi pasaje rutiere supraterane a avut un impact pozitiv asupra mobilității urbane.

Centura Oradea - Pasajul Universității (foto jos), dar și Șoseaua Borșului - Pasajul intermodal stau mărturie în acest sens.

Realizarea drumului de legătură dintre Oradea și autostrada A 3 (foto jos) a avut, pe lângă componenta unei utilități imediate, și o puternică valență simbolică, Oradea fiind astfel legată nemijlocit, prin autostradă, de centrul și vestul Europei. De asemenea, sistemul de semaforizare inteligent a fost extins pentru a optimiza fluxul de trafic și a reduce emisiile de noxe.

Transportul public a beneficiat de investiții majore, prin achiziția de autobuze electrice și tramvaie moderne.

Extinderea liniilor de tramvai și crearea de benzi dedicate pentru transportul public au îmbunătățit considerabil accesibilitatea și eficiența deplasărilor în oraș. Linia nouă de tramvai pe relația Cantemir - Universitate - Calea Aradului, achiziția celor 20 de tramvaie noi și a celor 15 autobuze hibrid, concomitent cu modernizarea liniilor de tramvai din oraș arată angajamentul administrației PNL pentru un transport de calitate în Oradea.

În domeniul educației, Primăria Oradea a investit considerabil în reabilitarea și modernizarea școlilor și grădinițelor. Au fost renovate clădirile existente și au fost construite noi săli de clasă, laboratoare și săli de sport, toate dotate cu echipamente moderne. Reabilitarea Colegiului Național Onisifor Ghibu, a Liceului Ortodox, a Școlii Dacia sau a Școlii nr. 11 sunt doar câteva exemple în acest sens. Nu în ultimul rând, trebuie amintită aici și construirea celor două cămine studențești din campusul Universității din Oradea. Am convingerea că toate aceste investiții vor asigura un mediu educațional adecvat și stimulativ pentru elevi, contribuind la creșterea performanței școlare.


Campusul pentru învățământul dual, de pe strada Ceyrat, construit în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor

Sectorul medical a continuat să fie o prioritate pentru administrația noastră. Am continuat să investim în acest sector, conștienți fiind că un act medical de calitate nu este posibil fără o infrastructură medicală la standarde europene, cu spitale reabilitate și dotate corespunzător.

Am modernizat staționarele Spitalului Județean, de pe străzile Doja, respectiv Coposu și am susținut dotarea lor cu aparatură medicală de ultimă generație. Spitalul Județean are azi una dintre cele mai moderne Unități de Primire Urgențe din țară și, în prezent, construim o nouă policlinică integrată, în curtea spitalului.

În ultimii ani, Oradea a devenit unul dintre polii de creștere economică din țara noastră. Investițiile private atrase aici dovedesc atractivitatea tot mai crescută pe care orașul nostru o are pentru investiții private majore: Nokian Tyres construiește o fabrică la Oradea, investiția se cifrează la 650 milioane de euro. De asemenea, Stihl construiește o fabrică în Parcul Industrial de pe Șoseaua Borșului. Sunt cele mai mari investiții private în Oradea, din ultimii 30 de ani.

În paralel, am realizat proiecte utile antreprenoriatului local: terminalul intermodal de mărfuri situat între Șoseaua Borșului și Gara Episcopia, incubatorul de afaceri pentru companii creative, de pe strada Louis Pasteur, construirea blocului destinat locuințelor de serviciu, realizarea centrului de antreprenoriat de la Piața Cetate, precum și terminalul cargo de la Aeroport, în parteneriat cu Consiliul Județean. 

Protecția mediului și îmbunătățirea spațiilor verzi au fost aspecte de primă importanță ale strategiei de dezvoltare a orașului în perioada 2020-2024. Extinderea spațiilor verzi în Oradea este esențială pentru o dezvoltare urbană durabilă și sănătoasă. Transpuse deja în practică, zone verzi precum Coridorul verde Barcăului, Parcul Ion Bogdan, Parcul Soarelui, Parcul Grigorescu (foto jos), Parcul Veteranilor, respectiv Parcul Tineretului oferă orădenilor posibilitatea de a se recrea, indiferent de zona în care locuiesc. Plantarea de arbori, amenajarea de piste de biciclete și crearea de spații de recreere au avut un impact pozitiv asupra calității aerului și a sănătății publice, făcând din Oradea un oraș mai verde și mai prietenos cu mediul.

Cultura și turismul au beneficiat de o atenție sporită din partea Primăriei Oradea în această perioadă.

Brandul turistic al Oradiei este deja recunoscut, iar agenda de evenimente a orașului este din ce în ce mai dinamică, cu festivaluri precum FesfiFall, Sounds of Oradea (foto jos) sau Festivalul Medieval. Festivalul dedicat tinerilor - Oradea Nights Festival - va continua să se dezvolte.

Proiecte precum Grădina Urbană Nufărul, Grădina Termală Ioșia și noul centru cultural multifuncțional care se va realiza în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor vor contribui și mai mult la consolidarea Oradiei ca destinație turistică de top, cu avantaje certe pentru orădeni.

Nu în ultimul rând, trebuie amintită construcția Sălii Polivalente Oradea Arena, în parteneriat cu CNI, o realizare care stabilește o direcție clară cu privire la angajamentul administrației PNL în materie de infrastructură sportivă.

Realizările Primăriei Oradea din ultimii ani reflectă o administrație dedicată, care a reușit să transforme orașul într-un model de dezvoltare urbană și economică, proiectele implementate având un impact semnificativ asupra calității vieții locuitorilor, consolidând totodată Oradea ca fiind unul dintre cele mai frumoase orașe din România.

Cu o viziune clară a ceea ce vrem să facem și mai departe, eu și colegii mei din PNL, care candidează pentru funcțiile de consilieri locali, ne luăm angajamentul să continuăm aceste investiții strategice, să facem astfel încât Oradea să se dezvolte în continuare și să ofere un standard de viață ridicat pentru toți cetățenii săi.

Vă mulțumesc tuturor pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o în 2020 și vă invit ca și pe 9 iunie să ieșiți la vot și să fiți arhitecții propriului nostru destin comun.

Florin Birta, primarul Oradiei

(Comandat de PNL Bihor, cod mandatar financiar 21240015)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON