URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2024, 19:01

Un artist din Oradea a doborât al patrulea record mondial! Thurzó a devenit cel mai rapid pianist din lume (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pianistul orădean Thurzó Zoltán și-a adăugat în palmares al patrulea record mondial, după ce a reușit, în 30 de secunde, să bată de 500 de ori o clapă a pianului, cu 5 bătăi mai multe decât precedentul record.

Thurzó este singurul pianist din lume cu patru recorduri, el fiind și deținătorul titlurilor pentru cel mai lung concert de pian, concertul ținut la cea mai mare altitudine și recitalul de pe cel mai înalt drum al planetei.

Pe repede-nainte!

Performanța cu răsunet mondial a fost realizată pe 23 octombrie, în ziua în care artistul a comemorat un an de la decesul mamei sale, gândind evenimentul ca un omagiu adus ei.

Înconjurat de arbitri de sport profesioniști, acreditați FIFA, Octavian Șovre și Marius Omuț, care l-au cronometrat, conform cerințelor Guinness World Record, de muzicieni - flautistul Dávid Borzási și toboșarul Andrei Seidler -, care au fost obligați să asculte cu atenție sunetul clapei, pentru a se asigura că nu este generată și de altceva decât mișcarea super-rapidă a pianistului, și de fotograful profesionist Ovi D. Pop, care a imortalizat momentul, Thurzó și-a folosit ambele mâini pentru a lovi o clapă, în medie, de 16,6 ori pe secundă.

Așa a reușit ca în 30 de secunde să facă fix 500 de bătăi, lucru care i s-a confirmat doar ulterior, când a urmărit înregistrarea video a momentului, rulată cu viteză redusă.

„Am spus că un record Guinness nu poate fi realizat decât în prezenţa unor oameni de valoare. Domnul Andrei Seidler are orchestră, este muzician recunoscut; David Borzási este un foarte bun flautist; Ovi D. Pop este cel mai premiat fotograf din România, iar arbitrii sportivi, iarăşi, sunt foarte cunoscuţi. Am spus că, la nivel de Guinness, avem nevoie de oameni cu reputaţie bine clădită pe cont propriu, iar împreună să promovăm judeţul Bihor", a declarat pianistul, marți, într-o conferință de presă.

Pian performant

Thurzó a povestit că s-a pregătit mai bine de un an pentru acest moment. „A însemnat antrenarea musculaturii, uneori aplicarea de bandaje, necesare pentru durere. Săptămânal, cel puțin de trei ori m-am antrenat și treptat am ajuns să pot face această performanță”, a declarat Thurzó.

Recordul anterior îl deține un tânăr toboșar din Japonia, care a bătut clapa pianului de 495 de ori. Acesta a avut și avantajul vârstei, având 17 ani la momentul performanței, în anul 2023, în timp ce orădeanul care acum i-a suflat titlul are 41 de ani.

Artistul orădean a reușit să bată recordul și datorită pianului pe care l-a primit de la omul de afaceri orădean Bene Lorand, un pian Ritmuller Grand Piano 188, astfel calibrat să aibă capacităţile unui pian Steinway. „Este cel mai performant pian din judeţul Bihor”, a subliniat Thurzó.

Pentru Muzeul Muzicii

Orădeanul a devenit singurul pianist din lume cu patru recorduri și, cel puțin deocamdată, se va opri din aceste „curse”.

Speră însă că faima astfel acumulată îl va ajuta să-și vadă mai repede visul cel mare devenit realitate: înființarea unui Muzeu al Muzicii la Oradea.

Nepot al renumitului violonist și istoric muzicolog Thurzó Sándor (1929-2009) și al cântăreței de operă Tyukodi Margit, pianistul deține o colecție impresionantă de obiecte valoroase pentru istoria muzicii din Oradea și nu numai. El și-a propus să cumpere o casă din centrul municipiului, tot cu însemnătate în acest domeniu, și să prezinte acolo exponatele.


Thurzó a concertat și pe muntele Everest, la 4.946 metri altitudine

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON