URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2024, 08:51

Ce firme vor să reabiliteze pietonala Republicii și cum arată proiectul de transformare a corsoului din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru asocieri de firme concurează în cadrul licitației pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reabilitare a pietonalei Republicii din Oradea, modelul aprobat în studiul de fezabilitate fiind o reinterpretare a celui cu cercuri trasate pe pavaj, care a existat în vremea comunismului și până în anii 2000. 

Patru asocieri

Potrivit unui comunicat trimis miercuri de Primăria Oradea, au depus oferte pentru această lucrare asocierile Construcții Bihor (lider) alături de Aquacons SRL (asociat) și subcontractanții Leuinvest SRL, Acom Distribuție SRL, cu terți susținători SC DP Cons SRL și SS Construct Proiect SRL; Flodor Transcom SRL (ofertant) cu subcontractanții Leuinvest SRL, Electro Vital SRL, Proexco SRL, S&H Security Solutions SRL; Gavella Com SRL (ofertant) cu subcontractanții Ritmoteh SRL, Proexco SRL, Profido ed Arte Consorzio Stabile; asocierea formată din Theda Mar Design SRL (lider), FIP Consulting SRL și Adam Stone SA. 

Valoarea estimată a investiției este de 14,8 milioane lei fără TVA.

Corso cu linii 

În informarea trimisă miercuri, reprezentanții Primăriei Oradea descriu ce va presupune lucrarea și subliniază că pe corsoul orădean va fi din nou un design cu cercuri „desenate”, care – susțin aceștia – se potrivește stilului arhitectural al clădirilor de pe pietonală. 

„Strada Republicii din Oradea va fi reabilitată pe tronsonul pietonal cuprins între Piața Ferdinand, strada losif Vulcan și strada Gheorghe Dima. Va fi o reinterpretare a modelului anterior celui existent, prin trasarea unor linii organice ce se integrează cu stilul arhitectural prezent (secession, eclectic etc.), pe porțiunea studiată”, se menționează în comunicatul municipalității. 

Astfel, Primăria Oradea urmărește crearea unui coridor de mobilitate pietonală unitară în zona centrală pentru punerea în valoare a obiectivelor turistice, asigurarea unui acces pietonal corespunzător și o zonă de recreere adiacentă obiectivelor din zonă. 


Fosta pietonală a primit premiul Academiei Române pentru cel mai bun proiect de amenajare urbană în anul 1975 (sursa: Facebook / Oradea în imagini)

Rețele coborâte în subteran

Proiectul presupune pavarea cu porfir a străzii pietonale Republicii, „pentru a continua stilul de pavare existent în zona pietonală, urmând ca acele linii care vor fi marcate organic să fie făcute dintr-o piatră albă, care să exprime diferența dintre porfir și piatra respectivă”, transmit reprezentanții municipalității. 

Potrivit aceleiași surse, accesul riveranilor și al mașinilor de aprovizionare și intervenție va fi permis în continuare și se vor lua măsuri suplimentare pentru siguranța pietonilor în intersecțiile cu străzile Mihai Eminescu, Parcul Traian și Episcop Roman Ciorogariu, trecerile de pietoni urmând a fi reabilitate.

Un aspect important este acela că vor fi coborâte în subteran cablurile care acum fură din frumusețea zonei. „Corpurile de iluminat public existente în zonă se vor înlocui cu corpuri noi economice, cu un aspect similar, toate cablurile de pe fațade și cele aeriene se vor introduce subteran, iar colectarea apelor pluviale se va realiza cu ajutorul unor rigole de tip scafă”, se arată în comunicatul Primăriei Oradea. 

Mobilier nou și jardiniere 

Mobilierul urban va fi schimbat în totalitate, vor exista jardiniere în jurul teraselor, vor fi montate bănci și coșuri de gunoi cu colectare selectivă în trei fracții. Băncile vor avea o structură metalică și un șezut din lemn, unele fiind dotate cu port USB.

„Se vor amplasa jardiniere decorative cu arbuști, iar terasele existente vor fi reamplasate pe axul central al pietonalei. De asemenea, fântânile arteziene din paviment își păstrează poziția și vor fi reabilitate pentru a se integra în noul concept din zonă”, se detaliază în informarea municipalității. 

În ședința de Consiliu Local în care s-a aprobat studiul de fezabilitate aferent proiectului (decembrie 2023), primarul Florin Birta spunea că se dorește „integrarea străzii Republicii cu toată zona centrală reabilitată: Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, strada Vasile Alecsandri, strada Aurel Lazăr”.

„Ne dorim o zonă centrală uniformă”, afirma atunci edilul, adăugând, cu referire la amenajarea controversată a corsoului în 2007: „Nu vreau să reabilităm zona cu pavaj tăiat pe navă care vine din China, care să nu fie rezistent”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Cerculețele și suciturile..
... comportă manoperă la greu, multe tăieturi și praf, multă pierdere de material, timp îndelungat și poluare. Plăcile pătrate/ dreptunghiulare ar reprezenta lucrarea cea mai eficientă. La câtă manoperă comportă și cât material risipit probabil s-ar pava de cel puțin 3 ori aceeași suprafață sau încă alte 2 străzi asemănătoare din Oradea. Dar dacă Oradea n-are nici un credit și toate școlile și grădinițele, spitalele arată luxuriant fără nici o problemă de degradare/ condiții atunci să fie lux și pe centru. Oare ce condiții au copiii și pacienții prin spitale? Chiar așa lux îi și igienă? Toate tramvaiele și autobuzele sunt aproape noi?Nu mai este nici o stradă de asfaltat? Mai adăugați voi!
Postat 31 Octombrie 2024, 21:13 de georgemarian
Pietonala.....
Urat de tot.....
Postat 31 Octombrie 2024, 16:52 de cosmin5z
strada republicii a fost reabilitata cu 20 de ani in urma. si prost, cu iluminat stricat intr-o saptamana, si pavaj cubic taiat la jumatati ca sare afara.
Atunci chiar poti zice ca au fost sifonati bani din lucrare. Acum insa ca e porfir in tot orasul, cat timp nu e in casa lui Birta, nu e taiat pe vapor la jumatate din dimensiunea contractata, nu poti acuza furt. Ca e porfir in tot orasul, inteleg. Dar care si-a pus parchet mahon wenge in living, si cires rosu pe hol si artar galben in dormitor? Poate este careva, dar arata nasol. Vrei sa aiba continuitate, nu sa fie orasul pestrit trotuare in toate culorile si materialele. Nici in unirii nu porfirul esueaza, e rezistent si la trafic auto, ci celelalte placi subtiri. Oricum, ma bucur ca readuc la viata parte din vechiul design si imbina noul si vechiul, arata bine. Merita pastrat ce e bun si intretinut mai bine, cum ziec Musti, dar lucrarea lui Petrica pe republicii chiar nu putea fi intretinuta la cat de prost a fost facuta, cu benzile de aterizare avioane in toate directiile, si becuri ce iti bat in ochi. Speram desigur ca placile albe sa fie rezistente si sa nu se crape.
Postat 31 Octombrie 2024, 16:42 de unu
Prioritati...
...prioritare. Orasul tocmai a renuntat la a cofinanta prin PNRR proiectul statiei de generare de H2 cu ajutorul energiei solare, care ar fi permis stocarea acestei energii, rezolvand astfel principala problema a acestei surse regenerabile si absolut nepoluante: disponibilitatea exclusiva pe timp de zi. In timp s-ar fi redus costurile cu energia termica pt. oras, prin arderea in cazanele CET al acestui H2 obtinut, practic, gratuit (exceptand investitia initiala). Pt. asta nu s-au gasit banii necesari, pt. ca altfel nu mai ramaneau bani pt. pus gresie in oras. Or firmele prietene numai asta stiu sa faca. Cum sa nu le generezi front de lucru? In plus, cine si-ar face selfie-uri cu un camp de panouri solare si niste rezervoare de H2? Altfel da pe Instagram o poza cu niste porfir proaspat si un gard vopsit, singurele lucruri care fac sens in mintile primitive ale aplaudacilor de serviciu. Asa ca PMO a prioritizat in consecinta alocarea banilor. Lasa ca, in acest caz, ne intoarcem la estetica unui proiect vechi de 50 de ani, recunoscand implicit, dar involuntar, cat de tonti am fost cand am decis sa-l "modernizam". Oare cand ne vom da seama cat de bine aratau, de fapt, parcurile orasului sau lunca Crisului inainte de aceste "modernizari". Singurul lucru pe care Primaria ar fi trebuit sa-l faca ar fi fost o activitate care ii e complet straina: sa intretina patrimoniul orasului. Luati exemplul parcului Episcopiei Romano-Catolice (gradina fostului muzeu al Tarii Crisurilor) care arata si acum impecabil, aducandu-i-se doar subtile imbunatatiri estetice, sub mana unor administratori priceputi care au inteles sa-i conserve stilul. Uitati-va apoi peste drum, la parcul Petofi... Contrastul e evident. Niste pitecantropi l-au "modernizat" de s-a ales preful... Si cand vorbesc despre intretinere, aici ma refer si la noile proiecte de amenajare stradala, care ajung sa arate jalnic la nici doi-trei ani de la finalizare, pt. ca nimeni nu se mai ingrijeste de ele.
Postat 31 Octombrie 2024, 15:13 de Musti
Nu vreau să reabilităm zona cu pavaj tăiat pe navă care vine din China, care să nu fie rezistent
Noroc cu porfirul care aduce in mod constant bani in buzunarul pnl-ului. mi-ar place o investigatie jurnalistica obiectiva legat de tema porfirului
Postat 31 Octombrie 2024, 13:52 de CR
incepe borduriada uarade 2024
cand nu mai ai pasaje de facut,case de demolat,te apuci la pus pavaj pe corso.PS va fi tot porofir italian care se crapa la cadearea unui cacatzel din curu unui porumbel ca cel din piata unirii?
Postat 31 Octombrie 2024, 13:40 de florea
Prostia și nesimțirea liberală nu au limite.
Toată această zonă istorică vizată abia s-a terminat de reabilitat, iar "netetminații" ăștia vor să o ia de la început, după ce în urmă cu nici 4 ani ai îngropat parte din iluminat pe pietonalul Republicii. Atât de profesionisteau fost lucrările. Birtinezii nu fac nimic cu cap, ei pun carul înaintea boilor când traversează orașul. Canalizarea urbei e praf, veche, redusă ca secțiuni și crăpată în multe locuri, așa că edilii preferă să deverseze dejecții direct în Criș, noaptea ca tâlharii, ca să poată prădui pe bani mulți la lucrări de imagine doar. Praful și pulberea se va alege de Oradea în următorii ani.
Postat 31 Octombrie 2024, 13:12 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON