Preşedintele CNAS, Marian Burcea, a fost reţinut vineri dimineaţă de procurorii DNA, într-un dosar în care se investighează decontări fictive de la instituţie. În urma reținerii, președintele CNAS a fost demis.
În acelaşi dosar a fost reţinut şi fostul consilier al lui George Maior la SRI, Sergiu Ciobanu, scrie Mediafax.
În total, procurorii au reţinut 14 persoane. Pe lângă Bucea şi Ciobanu, au fost reţinuţi funcţionari, inclusiv preşedintele CAS Municipiul Bucureşti, reprezentanţi ai unor companii şi un avocat.
Infracţiunile investigate de DNA ar fi fost comise în perioada ianuarie 2016 - august 2017, în legătură cu circuitul de decontare a serviciilor de îngrijiri medicale de către Casa de asigurări de sănătate a municipiului Bucureşti, activităţile fiind desfăşurate pe trei paliere.
Primul palier vizează sume fraudate din fondurile Casei municipiului Bucureşti (CASMB), prin decontarea unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals. Ar fi fost implicaţi funcţionari din cadrul CSAMB, sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au declarat surse judiciare pentru Mediafax.
Potrivit DNA, există date şi probe că, prin activităţile infracţionale desfăşurate de inculpaţi, bugetul CASMB a fost păgubit cu aproximativ 3 milioane euro.
”În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, arată DNA.
Sergiu Ciobanu este acuzat de trei fapte de trafic de influenţă, în formă continuată, şi de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
La rândul său, Marian Burcea este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.