URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
31 Ianuarie 2023, 10:33

Premiera "Magyarosaurus Dacus" în Oradea: Gianina Cărbunariu regizează un spectacol la Teatrul Szigligeti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna aceasta, în seara de vineri, Teatrul Szigligeti invită publicul la premiera spectacolului "Magyarosaurus Dacus", scris şi regizat de cunoscuta Gianina Cărbunariu. Reprezentaţia va începe la ora 19. Subtitrată şi în limba română, piesa nu este recomandată spectatorilor cu vârsta sub 15 ani.

Scrisă în trei luni

Detalii despre noua premieră a Teatrului Szigligeti au fost oferite, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de directoarea instituției culturale, Czvikker Katalin, directoarea artistică Novák Eszter, regizoarea Gianina Cărbunariu, scenografa Irina Moscu şi traducătoarea Boros Kinga.

Regizoarea a povestit jurnaliştilor că textul pentru acest spectacol a fost scris pe măsură ce repetițiile cu actorii înaintau, după o amplă predocumentare din presa anului 1899. Subiectul este viața baronului, etnologului și paleontologului Nopcsa Ferenc care s-a născut în România, la Deva. Acesta a trăit în Ungaria și este cunoscut pentru descoperirea speciei de dinozaur Magyarosaurus Dacus.

"Eu am început să citesc materiale despre acesta încă de anul trecut. La text am început să scriu din octombrie, iar acum este gata. Este un spectacol care combină elementele de arhivă despre Nopcsa şi elemente de ficţiune, de dramaturgie", a spus Cărbunariu. 

De altfel, regizoarea, care este și directoarea Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, e cunoscută pentru metoda mai puțin utilizată în teatru, aceea de a-și scrie piesele într-un timp scurt, în timp ce repetă cu actorii care vor urma să pună în scenă spectacolul. 

Directoarea Czvikker Katalin a precizat că aceasta este prima colaborare cu Gianina Cărbunariu ca autor şi regizor, însă Teatrul Szigligeti şi-a dorit de ceva vreme să colaboreze cu ea. "În 2020 am pus în scenă spectacolul "Tigrul sibian" scris de Gianina, dar regizat la noi de Tóth Tünde. Ne-a plăcut textul, iar spectacolul încă îl jucăm pe scenă. Ne-am dorit să lucrăm cu ea", a spus Czvikker.

Dinozaur, lumini şi umbre

Decorurile sunt bidimensionale și vor include şi un dinozaur, care seamănă cu specia pe care a descoperit-o Nopcsa Ferenc. "Personalitatea sa controversată va fi ilustrată cu ajutorul costumelor şi decorurilor colorate, dar şi cu lumini și umbre care vor cădea la momentele potrivite", a detaliat scenografa Irina Moscu.

Din distribuţie fac parte actorii Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Fodor Réka, Firtos Edit, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kocsis Gyula, Kovács Enikő, Scurtu Dávid, Szabó Eduárd, Szotyori József, Tasnádi-Sáhy Noémi, Tóth Tünde, Tőtős Ádám şi Trabalka Cecília.

Premiera va avea loc vineri, de la ora 19, iar a doua reprezentanţie este programată în următoarea zi, pe 4 februarie, de la ora 17. La finalul celei de-a doua, spectatorii sunt invitaţi la o întâlnire cu echipa artistică. 

Biletele pentru eveniment pot fi cumpărate online de pe szigligeti.biletmaster.ro, ori de la agenţia Teatrului.  

De precizat că "Magyarosaurus Dacus" nu este un spectacol pentru copii, fiind recomandat persoanelor de peste 15 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5913 RON
  • 1 EUR = 4.9405 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON