URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2023, 19:01

Prefectura Bihor cere Guvernului peste 3 milioane de lei pentru remedierea pagubelor de după super-furtuna din 25 iulie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat marți raportul privind pagubele produse de furtuna din 25 iulie asupra unor clădiri publice din Bihor, iar Prefectura a propus Guvernului emiterea unei Hotărâri pentru alocarea unor sume care să acopere o parte din cheltuielile pentru reparații.

Potrivit Hotărârii nr. 5/2023 a CJSU, se va transmite Ministerului Dezvoltării o notă de fundamentare și un proiect de HG privind alocarea sumei de 3,305 milioane lei din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului pe anul 2023 pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de fenomenele meteorologice periculoase în județul Bihor.

Conform documentului, în județul Bihor instituțiile publice au raportat pagubele suferite după furtună, verificate apoi de trei echipe mixte de control, în urma procedurilor fiind atestate daune la unități școlare, săli de sport, blocuri ANL și blocuri de locuințe sociale, stații sortare deșeuri, dotări ale unor uzine și stații de apă, cămine culturale, capele mortuare, dispensare comunale, sedii ale primăriilor, porțiuni de străzi și de drumuri comunale, stadioane comunale în Suplacu de Barcău, Aleșd, Marghita, Avram Iancu, Mădăras, Tăuteu, Chișlaz, Șinteu, Sânnicolau Român, Cefa, Lugașu de Jos, Vașcău, Drăgești, Hidișelu de Sus, Țețchea și Sârbi.

Cele mai mari stricăciuni au fost totuși în Oradea, unde pagubele la imobilele publice se ridică la 2,98 milioane de lei. Concret, s-au înregistrat pagube de aproape 2 milioane de lei la uzinele de apă și stațiile de sortare ale Companiei de Apă Oradea, peste 600.000 lei la clădirile școlilor din oraș, respectiv de 260.000 lei la Spitalul Județean, mai multe corpuri de clădire ale unității medicale fiind avariate în timpul furtunii.

Separat au fost socotite pagubele produse la bunuri ce țin de Consiliul Județean Bihor, care se ridică la 180.000 lei, incluzând cele înregistrate la Aeroportul Oradea și Muzeul Țării Crișurilor. 

După Oradea, cele mai multe pagube s-au înregistrat în comuna Lugașu de Jos, stricăciunile fiind estimate la 224.000 lei. Acolo, arată raportul CJSU, au fost distruse mai multe acoperișuri, inclusiv cel al Primăriei, și s-au constatat stricăciuni și la școli, și la o cantină socială. Pagube importante, de 70.000 lei, s-au înregistrat și în Mădăras. 

În total, după cum se arată într-un raport-sinteză publicat de CJSU, stricăciunile sunt în valoare totală de 3,77 milioane de lei. Prefectura Bihor solicită Guvernului suma de 3,3 milioane de lei, diferența fiind reprezentată de pagubele înregistrate la unități de învățământ și lăcașuri de cult aflate în subordinea directă a Ministerului Educației. 

Vezi mai jos raportul făcut de CJSU privind furtuna de proporții care s-a abătut asupra județului Bihor și lista completă a pagubelor la imobilele publice:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce baieti civilizati astia din Prefectura
Daca era Primaria Galactica pe rol cererea se numea SOMATIE.
Postat 08 August 2023, 21:26 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON