URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2017, 12:47

Prefectul Mihaiu promite: În Bihor, DN 76 va fi gata în primăvara anului 2019

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Bihorului, Ioan Mihaiu, a făcut o promisiune importantă pentru bihoreni, în şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri.

După ce, săptămâna trecută, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a semnat contractul de finanţare pentru faza a II-a a lucrărilor de reabilitare a DN 76 Oradea-Deva, iar termenul final este 31 decembrie 2020, prefectul a ţinut să facă precizări optimiste pentru bihoreni.

Referindu-se la o ştire publicată de BIHOREANUL, care arată tocmai că lucrările Oradea-Deva se vor termina până în anul 2020, fără ca articolul să facă precizări despre tronsonul bihorean din DN 76, Mihaiu a spus că "informaţia a fost preluată eronat",  întrucât pe teritoriul judeţului lucrările vor fi gata mult mai repede. În realitate, articolul este însă corect, căci face referire la întreg tronsonul Oradea-Deva, care, a confirmat ulterior şi Mihaiu, are termen 31 decembrie 2020.

Stadiul lucrărilor

Ca să-i asigure pe bihoreni că, în judeţul lor, lucrările se vor încheia mai repede decât în judeţul vecin Hunedoara, prefectul a prezentat detaliat stadiul lucrărilor pe ambele tronsoane din DN 76 aflate în lucru în Bihor, mai precis Oradea-Bitii şi Bitii-Vârfuri, acesta din urmă despărţit de asemenea în două sectoare.

"Pe Bitii-Vârfuri se lucrează într-un ritm intens. Există finanţare, nu există nicio cerere de plată neachitată. Dimpotrivă, cele două grupuri de firme, Azvi şi Construct Mod împreună cu Selina, au întârziat la cereri de plată", a declarat Mihaiu.

"Nu sunt genul care îmi iau angajamente, eu încerc să vă spun situaţia reală, extrem de realist şi calculat. Până la sfârşitul anului există şanse ca Bitii-Ştei să fie finalizat. Dacă nu va fi finalizat 100%, inclusiv cu covorul asfaltic final, cu stratul de uzură şi toate lucrările din lateral, va fi cu siguranţă peste 95%. Numai vremea ne poate împiedica, să vină un timp nefavorabil începând cu septembrie, octombrie. Altfel, se finalizează acea porţiune", a mai spus prefectul.

Despre porţiunea de drum între Ştei şi Vârfuri, Mihaiu a spus că se va finaliza până la finalul anului doar în proporţie de 90%, aşa că "vorbim de finalizare cel târziu în primăvară, în funcţie de cum ne ajută sau încurcă vremea".

Tronsonul Oradea-Bitii va fi ultimul în lucru. Potrivit prefectului, până la sfârşitul lunii octombrie, vor fi scoase la licitaţie cele trei sectoare în care a fost împărţit acest drum, cu termen de execuţie de 12 luni. "Cu contestaţii, cu eventualele probleme care ar putea fi, în mod normal cel târziu din primăvara anului viitor vor începe lucrările. Asta înseamnă în primăvara anului 2019 (n.r. finalizarea lucrărilor), nu putem vorbi de finalul anului 2020", a mai spus Mihaiu.

Autostrada, în licitaţie

Totodată, prefectul s-a arătat dezamăgit, dar s-a aflat din nou într-o eroare, că mass-media locală nu a preluat o altă informaţie, şi anume că CNAIR a relansat licitaţia pentru tronsonul bihorean al autostrăzii. Aşa cum şi BIHOREANUL a scris săptămâna trecută, CNAIR a împărţit acest tronson în trei sectoare şi, săptămâna trecută, a publicat documentele de licitaţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Valoarea totală a lucrărilor estimate este de 215 milioane euro, fără TVA, iar constructorii vor avea un termen de 6 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru lucrări propriu-zise. Ofertele pot fi depuse până pe 15 decembrie, când CNAIR a promis că va afişa şi rezultatele licitaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
geografia...
E drept ca Hunedoara e dispus fata de Bihor doar la o aruncatura de bat peste Arad, dar parca, totusi, cele 2 judete, nu se pot numi vecine...
Postat 30 August 2017, 15:05 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON