Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, le-a cerut specialiştilor din sistemul sanitar judeţean să stabilească şi să aplice o strategie pentru recuperarea medicală a pacienţilor care au avut Covid. Iniţiativa vine după ce urgentiştii de la Spitalul Judeţean au constatat că multe persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 au sechele respiratorii, digestive, cardiace, renale ori neurologice.
Prefectul a pus în discuţie necesitatea unei strategii de tratament şi recuperare a pacienţilor post Covid-19 la nivelul întregului judeţ în cadrul unei reuniuni pe care a avut-o vineri cu reprezentanţii UPU-SMURD Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică şi celor 13 spitale din Bihor.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Prefectură, aşa-numitul "sindrom post Covid-19" se manifestă la o parte din pacienţii care, "după ce depăşesc cele 14 zile de fază acută a infecţiei, rămân cu simptome specifice persistente, necesitând în continuare servicii medicale".
O analiză efectuată în cadrul Unității de Primire a Urgențelor a Spitalului Judeţean din Oradea a indicat că, deşi numărul cazurilor noi este în scădere, se constată în schimb o creştere a numărului pacienţilor cu sechele post Covid-19.
"În medie, fiecare al 5-lea pacient care se prezintă la UPU are simptome datorate complicaţiilor târzii ale bolii, de tipul celor digestive, cardiace, neurologice sau respiratorii. Aceşti pacienţi necesită investigaţii complexe sau / şi internare, blocând astfel paturile destinate cazurilor de urgenţă. Situaţia semnalată la UPU apare şi în alte secţii din sistemul sanitar public, anumite secţii non-Covid-19 fiind aglomerate cu pacienţi post Covid-19", se arată în comunicatul Prefecturii Bihor.
Prefectul Dumitru Ţiplea a subliniat că, în acest context, având în vedere că în Bihor s-au înregistrat de la începutul pandemiei peste 20.000 cazuri Covid-19, este necesară identificarea şi implementarea unei strategii pentru tratarea şi recuperarea pacienţilor. În vederea pregătirii strategiei, prefectul a dispus ca DSP Bihor să centralizeze atât serviciile şi capacitatea spitalelor, cât şi tipurile de complicaţii şi numărul de pacienţi post Covid-19 de la nivelul judeţului Bihor.
"Trebuie să găsim soluţii ca sistemul medical să rămână funcţional şi centrat pe salvarea pacienţilor din faza acută a bolii. Totodată consider că, pentru a fi eficientă, terapia de recuperare a pacienţilor post Covid-19 trebuie pornită timpuriu. Probabil se va implementa şi la nivel naţional un program post Covid-19, dar aş dori ca în Bihor procesul de recuperare să pornească cât mai repede", a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.