URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2021, 09:03

Prefectul de Bihor le cere specialiștilor o strategie pentru recuperarea persoanelor cu "sindromul post Covid-19"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, le-a cerut specialiştilor din sistemul sanitar judeţean să stabilească şi să aplice o strategie pentru recuperarea medicală a pacienţilor care au avut Covid. Iniţiativa vine după ce urgentiştii de la Spitalul Judeţean au constatat că multe persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 au sechele respiratorii, digestive, cardiace, renale ori neurologice.

Prefectul a pus în discuţie necesitatea unei strategii de tratament şi recuperare a pacienţilor post Covid-19 la nivelul întregului judeţ în cadrul unei reuniuni pe care a avut-o vineri cu reprezentanţii UPU-SMURD Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică şi celor 13 spitale din Bihor.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Prefectură, aşa-numitul "sindrom post Covid-19" se manifestă la o parte din pacienţii care, "după ce depăşesc cele 14 zile de fază acută a infecţiei, rămân cu simptome specifice persistente, necesitând în continuare servicii medicale".

O analiză efectuată în cadrul Unității de Primire a Urgențelor a Spitalului Judeţean din Oradea a indicat că, deşi numărul cazurilor noi este în scădere, se constată în schimb o creştere a numărului pacienţilor cu sechele post Covid-19.

"În medie, fiecare al 5-lea pacient care se prezintă la UPU are simptome datorate complicaţiilor târzii ale bolii, de tipul celor digestive, cardiace, neurologice sau respiratorii. Aceşti pacienţi necesită investigaţii complexe sau / şi internare, blocând astfel paturile destinate cazurilor de urgenţă. Situaţia semnalată la UPU apare şi în alte secţii din sistemul sanitar public, anumite secţii non-Covid-19 fiind aglomerate cu pacienţi post Covid-19", se arată în comunicatul Prefecturii Bihor.

Prefectul Dumitru Ţiplea a subliniat că, în acest context, având în vedere că în Bihor s-au înregistrat de la începutul pandemiei peste 20.000 cazuri Covid-19, este necesară identificarea şi implementarea unei strategii pentru tratarea şi recuperarea pacienţilor. În vederea pregătirii strategiei, prefectul a dispus ca DSP Bihor să centralizeze atât serviciile şi capacitatea spitalelor, cât şi tipurile de complicaţii şi numărul de pacienţi post Covid-19 de la nivelul judeţului Bihor.

"Trebuie să găsim soluţii ca sistemul medical să rămână funcţional şi centrat pe salvarea pacienţilor din faza acută a bolii. Totodată consider că, pentru a fi eficientă, terapia de recuperare a pacienţilor post Covid-19 trebuie pornită timpuriu. Probabil se va implementa şi la nivel naţional un program post Covid-19, dar aş dori ca în Bihor procesul de recuperare să pornească cât mai repede", a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ionel70
CrisDumi e o habarnista de meserie, care foloseste cuvinte jignitoare pt a se apara de prostia pe care o are in cap. In capul ei Bolojan e raul suprem, dar ea tine degeaba capul pe umeri
Postat 06 Februarie 2021, 15:36 de Sandu2100
Habar
Se putea (CrisDumi) și să nu jignești.. Așa pt tine.. Eu de 12 ani lucrez în Franța într-un Spital și plus 2 ani în Băile Felix, am terminat Kinetoterapie la universitatea Oradea...
Postat 06 Februarie 2021, 14:51 de Ionel70
Ionel70, tu ai "țiglele pe casă" de obicei !?!
Recuperarea după Covid se face cu maseuri specializați la UO Kinetoterapie, după capul tău de liberal habarnist ?!? Din exterior sau din interiorul căilor respiratorii ... cam ce crezi ?!?
Postat 06 Februarie 2021, 14:10 de CrisDumi
Important
Pe toate posturile au fost angajări la spitale mai puțin pe recuperare post Covid (kinetoterapeuti). Insfarsit sa gândit cineva..
Postat 06 Februarie 2021, 13:17 de Ionel70
Le cere "specialiștilor ... ce glumeț prefect !?!
În țara în care nivelul educațional și cel de cunoaștere științifică sunt tot mai aproape de solul pe care calcă "politrucii" ... apar din nimic tot felul de "specialiști" în de toate !?! Nu există niciun fel de specialiști în România, cum nu prea mai sunt în lume chiar ... amatorismul și mediocritatea fiind singurele repere reale ale existenței voastre de "neterminați" care, din partea partidelor mai ales, vă consultați și vă consiliați ca între amatori !?!
Postat 06 Februarie 2021, 12:34 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON