URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2023, 14:02

Pragul la abuzul în serviciu și ping pong-ul între cele mai înalte instanțe ale țării

Pragul la abuzul în serviciu și ping pong-ul între cele mai înalte instanțe ale țării Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 6 iunie 2023 a fost publicată o decizie a Curții Constituționale prin care s-au soluționat mai multe obiecții de neconstituționalitate cu privire la un proiect de lege mult așteptat, ce are ca obiect punerea în acord a legislației penale cu deciziile obligatorii ale CCR pronunțate în ultimii ani.

Decizia a vizat „rezolvarea” mai multor probleme, însă ne vom opri aici doar la problematica celebrului prag la infracțiunea de abuz în serviciu.

Motivarea Curții, dincolo de faptul că prezintă serioase probleme de legalitate și logică elementară, ne amintește încă o dată că trăim în România, țară în care orice se poate schimba de azi pe mâine și ceea ce a fost valabil ieri, astăzi este cel puțin sub semnul întrebării.

În concret, infracțiunea de abuz în serviciu ridica în practică numeroase probleme, mai ales prin prisma „folosirii” acesteia de către procurori în trecut în situația în care nu se puteau proba infracțiuni de corupție, abuzul în serviciu fiind un „colac de salvare” pentru parchete.

Situația s-a schimbat, însă, începând cu anul 2016, deoarece, printr-o serie de decizii, Curtea Constituțională a stabilit că nu încălcarea oricărei norme este abuz în serviciu, ci doar nerespectarea legii, și că ar fi bine să se reglementeze un „prag”, fie financiar, fie de altă natură, pentru a se putea reține această infracțiune.

În acea fază, Înalta Curte și instanțele s-au lăsat foarte greu convinse de noua orientare, fiind nevoie de mai multe decizii succesive ale Curții Constituționale pe această temă. Însă, pentru că trăim în țara lui „se poate orice”, situația se schimbă dramatic în anul 2023...

După nenumărate amânări, în final Ministerul Justiției promovează proiectul de lege privind transpunerea deciziilor CCR (proiect care era gata încă din iunie 2021), iar Parlamentul îl adoptă. În cazul infracțiunii de abuz în serviciu, aleșii neamului stabilesc că nu e nevoie de niciun prag.

Cine atacă noua lege? Evident, Înalta Curte. Adică instanța care se opusese cel mai mult în trecut la implementarea deciziilor CCR. Ce face CCR? Evident, respinge sesizarea Înaltei Curți, stabilind, halucinant și contra propriilor decizii, că nu e nevoie de un prag în lege, pentru că pragul poate fi stabilit, în concret, de judecătorul cauzei!

Adică, e ca și cum ai zice că fiecare judecător va stabili în concret ce fapte sunt furturi și ce fapte nu, în funcție de obiectul „ciordelii” și fața făptașului... Atenție, este vorba de stabilirea efectivă a faptei, nu de modul de individualizare a sancțiunii!

Nu avem altceva de făcut decât să vedem ce ne rezervă viitorul. Cum ziceam, la noi orice e posibil...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON