URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2021, 14:38

Poveştile care au cucerit publicul la ediţia a 4-a a TIFF Oradea (FOTO)

Poveştile care au cucerit publicul la ediţia a 4-a a TIFF Oradea (FOTO) (foto: Vlad Cupşa)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai recentă ediţie din Oradea a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a fost bine primită de cinefili. Printre cele mai populare producţii au fost documentarul "Spioni de ocazie", filmul "Miracol", prezentat în avanpremieră naţională, şi "România sălbatică", un lungmetraj realizat pe parcursul a 10 ani.

TIFF Oradea s-a desfăşurat între 17 şi 19 septembrie, în cinci locuri din oraşul de pe Criş: atât în aer liber (Piaţa Unirii şi grădina Palatului Baroc), cât şi indoor (la Teatrul Regina Maria, Filarmonică, în pivniţele Palatului Baroc şi Sinagoga Sion).

Cine-concertele, un succes

"Cine-concertele programate la Sinagoga Sion s-au numărat printre cele mai apreciate evenimente din programul festivalului", se arată în comunicatul post-eveniment, transmis de reprezentanţii TIFF.

Chiar dacă vremea a fost instabilă şi răcoroasă, spectatorii au fost prezenţi seară de seară la proiecţii. "«Spioni de ocazie», cel mai nou film regizat de Oana Giurgiu, s-a aflat printre cele mai populare producţii prezentate anul acesta la TIFF Oradea. Filmat parţial chiar în Oradea, documentarul i-a reunit pe scena Filarmonicii de Stat pe mulţi dintre membrii echipei de producţie, care s-au bucurat de aplauzele spectatorilor prezenţi în număr mare la proiecţia urmată de o sesiune de Q&A", au precizat, la final, organizatorii.


Proiecţia "Spioni de ocazie" - Foto Vizaknai David

De altfel, la Sinagoga Sion a putut fi admirată şi o expoziţie dedicată filmului "Spioni de ocazie", cu fotografii realizate de Alex Gâlmeanu, care a atras numeroşi vizitatori.

"De un succes impresionant s-a bucurat «România sălbatică», documentarul-fenomen realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache. Filmul a rulat în aer liber în decorul spectaculos al Palatului Baroc, noul spaţiu inclus la această ediţie pe harta festivalului. Toate evenimentele organizate aici de-a lungul celor trei zile, outdoor sau în sala recent inaugurată cu ocazia TIFF Oradea, au atras sute de spectatori în faţa marelui ecran", mai arată aceeaşi informare.

Poliţist cu lipici la public

Proiecţiile din sala Teatrului Regina Maria s-au bucurat şi ele de succes la public. Între acestea s-a numărat lungmetrajul "Neidentificat", un thriller poliţist care urmăreşte povestea inspectorului Florin Ispas. Deşi bărbatul pare că vrea să găsească criminalul unui caz rămas nerezolvat, protagonistul pune la cale, de fapt, un plan de răzbunare.

Cei care au fost prezenţi la proiecţie au aflat de la actorul Bogdan Fărcaş (foto), care îl joacă pe poliţist, ce impact a avut personajul complex asupra vieţii sale. "Înainte de a juca am fost nevoit să slăbesc 10 kilograme, iar pe băiatul meu l-am dus la bunici trei luni de zile pentru a putea repeta în casă", a explicat actorul.


(Sursa foto: Aarc.ro)

Acesta a mai spus şi că filmul este prima parte a unei trilogii semnate de regizorul român Bogdan Apetri, care de 20 de ani predă regia la New York. "Trilogia urmăreşte viaţa poliţiştilor din secţia de criminalistică din Piatra Neamţ. În lungmetrajul următor («Miracol», care a putut fi văzut în aceeaşi seară la TIFF) e urmărită povestea altui poliţist, iar eu devin personaj secundar", a mai spus Bogdan Fărcaş.

În avanpremieră

Cinfilii orădeni au putut vedea şi filme în avanpremieră naţională. "Proiecţia în avanpremieră naţională a filmului «Scara», în prezenţa regizorului Vlad Păunescu şi a designerului de costume Oana Păunescu, s-a încheiat cu lungi minute de aplauze la Teatrul Regina Maria. Tot aici a rulat pentru prima dată în România «Miracol», noul film al regizorului Bogdan George Apetri, recent prezentat la Veneţia, în secţiunea Orizzonti. Entuziasmul spectatorilor a generat ecouri şi la proiecţia din Piaţa Unirii a filmelor «Romanian Tradition» (r. Pavel Bartoş) şi «Complet necunoscuţi» (r. Octavian Strunilă), în prezenţa regizorilor şi a actorilor din distribuţie", mai transmit organizatorii.

Orădenii s-au bucurat şi de atelierele pentru copii incluse în programul EducaTIFF, unde cei mici au învăţat, timp de două zile, la The Spot, cum să modeleze şi să animeze personaje create de ei.

Cea de-a patra ediţie TIFF Oradea a fost organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania şi Visit Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mda,
Grea e viata de artist.
Postat 21 Septembrie 2021, 16:45 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON