URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2023, 08:35

Povestea gândului sau drumul către cea mai bună versiune a ta! Curs inedit pentru copiii și adulții din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eu sunt cea mai bună versiune a mea? Îmi doresc pentru copilul meu să devină cea mai bună versiune a lui, dezvoltându-și încrederea în sine, creativitatea, înțelegerea lucrurilor, pentru a trăi o viață împlinită pe toate planurile? Dacă îți pui aceste întrebări, rândurile de mai jos sunt pentru tine.

Tot aşa cum vezi până în adâncime și poți observa chiar și o pietricică în apa limpede şi liniştită, la fel şi cu mintea, când este clară și cugetul curat, ajungi să vezi cea mai bună versiune a ta (Cuviosul Ieronim al Eghinei). Acest drum, drumul către sine, nu este uşor, ba chiar Platon spunea că cel mai greu lucru din lume este să te cunoşti pe tine însuţi. Indiferent de cine suntem şi cu ce ne ocupăm primul lucru de care avem nevoie este încrederea, credința că putem reuși orice ne propunem. Pe fundaţia aceasta se construiesc cunoştinţe, comportamente, abilităţi ş.a.m.d. 

Din când în când, în momentele uneori rare de liniște, stai de vorbă cu conştiinţa ta, singura pe care nu o poţi amăgi sau minţi! Îi spui că ţi-ai dori să fii mai bun, să poţi rezolva mai bine problemele pe care le ai, să explorezi, să cunoşti şi să înţelegi mai bine fenomenele din jurul tău. Realizezi că multe lucruri nu le stăpâneşti, te simţi compleşit, uneori dezamăgit, recunoşti în faţa conştiinţei tale neajunsurile şi neîmplinirile pe care le ai. Ea nu te etichetează, nu te critică cum te îmbraci, nu îţi spune că eşti inteligent sau nu, că eşti bun sau rău, ea ştie că eşti valoros şi din cauza asta se comportă ca un clopoţel care îţi aduce aminte ce ar trebui să faci şi nu ai făcut pentru a materializa valoarea ascunsă din tine. Conştiinţa ta este cel mai simplu metronom care nu uită să-ţi spună mereu că poţi! Uneori mai mult decât ai putea să cuprinzi!

În faţa conştiinţei tale nu poţi să simulezi sau să te joci. Este simplu, lasă-ţi conştiinţa să te ia de mână, să-ţi arate ca într-o oglindă realitatea şi drumul de urmat. Ai nevoie doar de curaj, pentru că de la acea realitate începe educaţia ta. Încet, încet încrederea în conştiinţa ta te va ajuta să ai INcredere în tine, apoi în ceilalţi.

Pe urmă încep să încolţească celelalte seminţe de IN: INvăţarea, INţelegerea, INălţarea, INtegrarea. Atunci tu, omule, (re)devii OM din neamul OMULUI! Adică ajungi, din nou, la starea naturală, starea iniţială, eşti paşnic, iubitor şi folositor ție și celor din jur. 

Ca să se întâmple asta trebuie să-ţi cunoști și să-ți activezi toate opţiunile din dotare. Imaginează-ți că ai la dispoziție un Mercedes, dar pentru că nu ai carnet de conducere te deplasezi doar cu bicicleta. Nativ, fiecare avem cel puţin 3 tipuri dominante de inteligenţă. Trebuie să le trezim şi pe celelalte. Şi tot din fabricaţie am fost dotaţi cu operaţiile gândirii, aşa cum le spune literatura de specialitate, din compunerea lor rezultând, pe lângă multe altele, două funcţii esenţiale ale gândirii: înţelegerea şi rezolvarea problemelor.

Te invit să descoperim împreună cum putem funcționa la capacitate maximă, prin interacţiunea dintre inteligenţele multiple native şi operaţiile gândirii, modul în care ele se „ajută” una pe alta, pentru ca în final să ne ajute pe fiecare dintre noi, adult sau copil, să tindem mereu spre cea mai bună versiune a noastră!

Secretul este să știi să-ţi activezi opţiunile din dotare. Este ca şi la radio, poţi să ai cel mai performant radio, dacă nu răsuceşti un pic butonul nu ajungi la programul pe care-l doreşti. Trebuie să fii pe aceeaşi frecvenţă cu dotările primite din fabricaţie şi să devii cea mai bună versiune a ta.

Despre toate acestea și metodele de dezvoltare și învățare adaptate fiecărei vârste poți afla la Cursul de gândire organizat de Școala Izvor. Acesta se adresează atât adulților, cât și copiilor cu vârsta de peste 12 ani. Pentru înscrieri puteți accesa link-ul https://scoalaizvor.ro/produs/cursul-de-gandire/ sau sunați la numărul de telefon 0771-329.029, prof. Andraș Sorin.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON