URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2018, 09:59

Poftă de aventură: Orădenii sunt ispitiţi să iasă în natură la munte, pe trasee stâncoase, la escaladă, rafting şi caiac-canoe

Poftă de aventură: Orădenii sunt ispitiţi să iasă în natură la munte, pe trasee stâncoase, la escaladă, rafting şi caiac-canoe VALURI ŞI STÂNCI. Curioşii pot încerca în Bihor o mulţime de activităţi de aventură, de la rafting pe lângă cascadele Crişului Repede până la escaladă pe stânci, pentru a se bucura de privelişti de poveste (foto: Master Adventure / Aventura Trekking)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru orădenii care vor să se relaxeze şi altfel decât ieşind "în oraş", mai multe firme care organizează activităţi de tip aventură pregătesc, începând cu sezonul de primăvară, oferte tentante, promiţând senzaţii tari şi privelişti impresionante.

Printre oferte sunt lecţiile de escaladă pe stânci, incursiunile în peşteri, turele de rafting în zonele învolburate ale Crişului Repede şi trasee de Via Ferrata.

Curse acvatice

Atât la Şuncuiuş, cât şi la Vadu Crişului bihorenii şi turiştii pot să încerce, deja de câţiva ani, aşa numitele "white water sports", adică sporturi pe ape repezi, cum ar fi raftingul şi kayakingul, activităţi apreciate de mulţi orăşeni în ieşirile de tip team-building.

Raftingul presupune parcurgerea unei suprafeţe mari de ape montane, de preferinţă cât mai învolburată, pe plute gonflabile care au între 5 şi 9 locuri, sub coordonarea unui cârmaci. Temerarii primesc căşti de protecţie şi veste de flotabilitate, echipamente folosite şi pentru turele cu caiacul, acestea indicate mai degrabă iniţiaţilor care ştiu cum să vâslească printre curenţi. Sezonul 2018 s-a deschis luna aceasta, iar firma Master Adventure din Vadu Crişului oferă asemenea experienţe la 120 lei pe persoană.

Cei cărora nu le este frică de înălţime pot să încerce, în mai multe locuri din judeţ, tirolienele. Turele cu tiroliană presupun trecerea prin alunecare pe un cablu sau o coardă între două puncte fixe, prin aer. Un grup de pasionaţi, reuniţi într-o firmă numită Aventura Bihor, organizează periodic astfel de ture în Arieşeni, la Betfia, dar la cerere şi în alte locaţii. În perioada 28 aprilie - 1 mai, aceştia vor fi prezenţi la Vadu Crişului, unde turiştii vor putea să încerce senzaţii tari de trecere deasupra cascadei, plătind 15 lei pentru o tură. 

Sus, pe stânci

O altă firmă, Aventura Trekking, oferă pachete de activităţi în natură, promiţând curioşilor că vor trăi "experienţe de poveste". Spre exemplu, turiştii pot alege Via Ferrata, adică parcurgerea unor trasee montane pe stânci în care sunt prinse cabluri, scări şi poduri metalice. Asemenea trasee sunt mai uşoare şi pot fi parcurse inclusiv de persoane care nu au experienţă de montaniarzi, dar amatorii trebuie să fie totuşi atenţi.

Aventura Trekking organizează, cu programare, astfel de ture la Vadu Crişului, pe Peretele Zânelor, o stâncă abruptă înaltă de circa 100 m, la Şuncuiuş, în apropierea Peşterii Unguru Mare, precum şi în Parcul Natural Apuseni, unde traseul Pietrele Negre, de circa 300 de metri, oferă panorame spectaculoase. Pentru mini-vacanţa de 1 Mai, amatorii îşi pot programa ieşiri de o zi la Via Ferrata pe Peretele Zânelor, înscriindu-se pe pagina de Facebook a organizatorilor, contra unei taxe de 90 lei.

Tot pentru iubitorii de munte, dar ceva mai implicaţi, Gecko Climbing Gym din Oradea va organiza în luna mai la Şuncuiuş o şcoală de escaladă, formarea fiind asigurată de instructori atestaţi de Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. Detaliile despre data evenimentului şi preţuri urmează să fie anunţate de organizatori tot prin intermediul reţelei de socializare.

Aventuri sub pământ

Gabriel Bonaciu, Aventura TrackingLa modă este şi speoturismul, vizitarea peşterilor alături de un ghid, multe dintre aceste incursiuni presupunând mersul prin apă, târâşul, strecurarea prin avene. "În Bihor sunt 10 peşteri deschise amatorilor de speoturism. Poate să încerce oricine, noi închiriem echipament complet", spune Gabriel Bonaciu (foto), de la Aventura Trekking.

Între peşterile care aşteaptă vizitatorii se numără Peştera Vântului din Şuncuiuş, cea mai mare din România, cu privelişti spectaculoase, Peştera Ciur Ponor din comuna Roşia, care se întinde pe mai bine de 20 kilometri, şi Peştera Craiului, aflată tot în Roşia, şi care găzduieşte probabil cea mai mare stalagmită din România, de 15 metri înălţime. În majoritatea acestor peşteri este permis şi accesul copiilor.

Preţurile diferă în funcţie de grupuri şi de echipamentele necesare, variind între 50 şi 150 lei, sume la care se adaugă taxa de intrare în peşteră. Turismul de aventură nu este, aşadar, chiar ieftin, dar merită încercat, după cum spun toţi cei care au făcut-o...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON