URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
22 Martie 2018, 14:28

"Plagiatul este poluare intelectuală": Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Ministerul Educaţiei şi Guvernul au biblioteci de plagiate!". Aceasta este convingerea profesorului clujean Dorin Isoc, un vehement opozant al plagiatorilor, care a ţinut o lecţie despre furtul intelectual în sala mare a Primăriei, miercuri seară, în faţa a câtorva zeci de profesori, elevi şi studenţi.

Isoc a venit la Oradea la invitaţia organizaţiei de femei din PNL Bihor, iar titlul conferinţei a fost "Stima de sine, integritate, progres - schiţă de strategie socială". Printre cei care l-au ascultat s-au numărat lectorul universitar Olimpia Urdea (Facultatea de Arte) şi directorii unor licee din Oradea, precum Simona Martin (Colegiul Naţional Iosif Vulcan), Florin Nicoară (Colegiul Naţional Emanuil Gojdu) şi Iulius Timar (Liceul Teoretic Onisifor Ghibu).

Subiectul întâlnirii a fost plagiatul. "Domnul plagiat este duşmanul României. În acest moment, România are circa 10.000 de plagiate, lucrări plagiate şi publicate. Circa 80% din tezele de doctorat sunt plagiate", a spus Isoc.

Fondator al Asociaţiei GRAUR (Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară) şi al site-ului www.plagiate.ro, unde a deconspirat deja 421 de lucrări plagiate, Isoc a arătat că acest furt aduce prejudicii instituţiilor pe care plagiatorii le reprezintă. "Uitaţi aici: autorul murdăreşte numele Universităţii la care a fost rector, numele Ministerului Educaţiei, numele Guvernului României!", a spus Isoc, arătând spre o lucrare semnată de actualul ministru al Educaţiei Vasile Popa şi pe care a identificat-o ca fiind plagiat.

La cererea deputatului Ioan Cupşa, prezent la conferinţă, Isoc a oferit şi o definiţie a plagiatului: "Înseamnă orice faptă prin care se preia dintr-o operă autentică şi este dus într-o operă nouă, fără să se spună cât s-a luat şi de unde s-a luat". Profesorul clujean a găsit şi vina pentru plagiatele din România: "o şcoală foarte proastă", care nu este capabilă să-i înveţe pe elevi şi studenţi că nu trebuie să fure din lucrările altora.

Dorin Isoc le-a mai spus orădenilor că lucrează la teoretizarea plagiatului, arătând că este mânat în această luptă pentru că vrea să producă o schimbare şi să oblige instituţiile să ia măsuri. "Un plagiator dă credit unui alt plagiator. Nu se poate ca persoane care au plagiat să rămână curate", a mai spus Isoc.

Profesorul le-a împărţit tuturor celor prezenţi pliante despre plagiat, ba chiar şi autocolante pe care scria că plagiatul este poluare intelectuală ori cărţi poştale cu "alerte de plagiat", numai bune de expediat instituţiilor în care lucrează plagiatori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON