URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2023, 17:21

Plăcinte de Beiuș, toroș, sarmale cu păsat, gulaș și scoverzi, gata de degustat în Cetatea Oradea. Rețetele tradiționale din Bihor au fost adunate într-o carte (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aromele bucatelor bihorene învăluie în aceste zile curtea palatului princiar al Cetății Oradea, unde are loc în premieră evenimentul „Gusturi și tradiții de Bihor”, în cadrul căruia vizitatorii pot degusta gratuit gulaș, sarmale cu păsat, toroș, plăcinte de Beiuș, caltaboși cu păsat, plăcinte cu brânză făcute „pe fer” etc.

De asemenea, la câteva standuri ale unor restaurante, pofticioșii pot să-și cumpere porții mai mari de mâncăruri savuroase. În cadrul evenimentului, sâmbătă a fost lansată o carte de bucate cu 49 de rețete autentice culese din județul nostru. 

„Ne arată cine suntem”

Proiectul punerii în valoare a tradițiilor culinare din Bihor a fost prezentat de vicepreședintele CJ, Mircea Mălan, care a subliniat că publicația „Rețete tradiționale de Bihor” adună 49 de rețete românești, maghiare, slovace și evreiești, folosite de-a lungul anilor în județul nostru. 

„Vrem să ne recuperăm valorile tradiționale și specificul nostru local. Obiceiurile, tradițiile, îndeletnicirile ne arată cine suntem și cine am fost, fiind totodată o carte de vizită pentru cei care vor să ne cunoască”, a spus vicepreședintele CJ.

El a subliniat că, prin proiectul culegerii și popularizării rețetelor tradiționale se dorește de asemenea încurajarea restaurantelor să preia în meniurile lor bucatele gătite de strămoși.

Mihai Jurca, președintele Agenției de Management al Destinației Bihor, totodată city manager al Oradiei, a spus la rându-i că 12 dintre mâncărurile din rețetar sunt propuse de județul nostru pentru a fi certificate ca produse „de Bihor” de către Ministerul Agriculturii. Documentația ce include istoricul produselor culinare respective și apartenența lor la județul Bihor a fost depusă, însă deocamdată este în analiză. 

Pancove și moșocoarne

În publicația „Rețete tradiționale de Bihor” se găsesc ingredientele și indicațiile de pregătire pentru produse ca faimoasa plăcintă de Beiuș, pancove, răchișe pe plită, cocioane, zamă de răzălăi, zamă de pătură pârgălită cu pitoance, ca la Budureasa, gulaș, zamă de șelată, tocăniță de Bihor, cici, toroș, tocană de unghii de porc, găluște cu brânză și slănină, moșocoarne, scoverzi, humentaș, gomboți cu prune (foto)

„Termenul pancovă definește un produs de patiserie care în Bihor era obținut dintr-un aluat dospit, având la bază făina de grâu. Pancova (cuvânt de origine maghiară: pánkó) în lumea românească făcea parte din categoria plăcintelor clasice, cu umpluturi diverse, dar și a dulciurilor”, se arată, de pildă, în cartea de bucate. 

Prezentă la evenimentul de lansare a rețetarului, Sabina Horvath, muzeograf și cercetător la MȚC, a povestit despre obiceiurile gastronomice străvechi din Bihor, spunând că „țăranul a încercat întotdeauna să-și cultive pâinea cu propriile mâini, așadar a predominat cultura cerealieră”. De altfel, a adăugat specialista, multe dintre rețetele tradiționale culese includ într-un fel sau altul aluaturile (plăcinte, găluște, tăieței etc). 

Rețete online

Proiectul de culegere și publicare a rețetelor folosite de-a lungul timpului de gospodinele din Bihor a fost finanțat cu bani europeni.

În această fază, s-au tipărit 1.000 de volume în limba română, urmând să fie tipărite 500 în limba maghiară și 500 în limba engleză. Acestea vor fi folosite de către industria HoReCa și vor fi împărțite entităților de promovare a turismului. 

Cartea va fi scoasă la vânzare într-o etapă viitoare, după ce cele 12 rețete din 49 vor fi certificate ca fiind „de Bihor”. „Vrem să fie un produs (cartea de bucate tradiționale, n.r.) pe care oamenii să-l poată cumpăra”, a spus Mihai Jurca. 

Între timp, totuși, cartea de bucate cu toate rețetele și cu istoricul acestor preparate poate fi găsită și descărcată gratuit, în format PDF, de pe site-ul Consiliului Județean Bihor, precum și de pe site-ul debihor.ro. Astfel, pasionații de gătit sunt îndemnați să le încerce și să țină vie tradiția gastronomică locală.

Cartea „Rețete tradiționale de Bihor”:

Cu savoare...

Vizitatorii care ajung sâmbătă și duminică în Cetatea Oradea pot degusta o parte din bunătățile de Bihor din rețetar, cum ar fi gulaș, sarmale cu păsat, plăcintele de Beiuș - sâmbătă s-a ținut și o demostrație de pregătire a acestora (video) -, toroș, caltaboș cu păsat, plăcinte „pe fer”, răcituri etc.

Acestea sunt gătite de bucătari și bucătărese din diferite zone ale Bihorului, precum și de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Oradea. Sâmbătă, ei au pregătit toroș și scoverzi cu magiun de prune. 

Toate acestea pot fi degustate gratuit, în porții mici, la standurile pregătite de organizatori. De asemenea, câteva restaurante din județ și-au deschis standuri la care găsesc spre vânzare mâncăruri ca toroș, gulaș, fasole cu cârnați sau tocăniță de unghii de porc.

Oaspeții din Cetate pot să cumpere, de asemenea, produse ca pălincă de Tulca ori miere din Spinuș de Pomezeu. 

Pentru evenimentul denumit „Gusturi și tradiții de Bihor” s-au pregătit și spectacole folclorice, prezentate de ansambluri și artiști din județ, sub coordonarea Centrului de Cultură. Printre invitați se numără Florica Zaha, Antoanela Ferche Buțiu și Ioana Urs. 

Evenimentul continuă sâmbătă până în jurul orei 22, respectiv duminică, între orele 13 și 22. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cetate fara marcaje sau indicatoare de acces pentru turisti. cateva puncte de discutie
evenimentul este binevenit in cetate, multi turisti care vin sa descopere orasul se indreapta aici, in ciuda drumului haotic, fara marcaje! *** as aduce cateva puncte de discutie: 1. sonorizarea periculoasa, sunet agresiv pentru ansablurile de copii de pe scena si pentru tinerii din public (de ce trebuie dat microfonul la maxim, ca la nebuni, in stil tiganesc?) 2. felicitari primariei ca nu a cerut taxa de participare vanzatorilor! si totusi, unii comercianti exploateaza acest eveniment cu tupeu, cerand 25 lei pt un borcan mic de zacusca de vinete/hribi. nimeni nu da bon fiscal, nu se poate plati decat cash, deci evaziune in toata regula. Rusine! 3. toaletele sunt la indemana, exista hartie igienica, sapun de calitate, insa putoarea de la pisoare se simte peste tot. chiar nu se poate rezolva aceasta situatie jenanta in spatiile publice, gen cetate, aquapark, etc? 4. Radu Lazar - un mester cu maini de aur, sculptor in lemn, e prezent la eveniment - face piese de mobilier, steagul dacic, bufnite, porti... de ce nu ati publicat poze si cu lucrarile lui?
Postat 23 Septembrie 2023, 20:04 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON