URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2018, 16:21

Piesa "Cu drona", de Radu Popescu, desemnată câştigătoarea concursului de creaţie dramatică al FITO

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Teatrului Regina Maria au anunţat, luni, câştigătorul Concursului de creaţie dramatică care se organizează anual în preajma Festivalului de Teatru Scurt.

Este vorba de Radu Popescu, cu textul "Cu drona", ales dintre 15 propuneri de un juriu format din criticii de teatru Claudiu Groza şi Oana Borş, respectiv actorul Eugen Ţugulea.

"Este un text proaspăt, tineresc, cu subiect amuzant şi imprevizibil, domestic, extrem, contemporan, cu o doză de suspans şi o scriitură care-i asigură un fast potenţial scenic", l-a descris Claudiu Groza.

Textul va apărea în următorul număr al Revistei Familia şi va fi trimis tuturor teatrelor din ţară pentru a fi lecturat şi, poate, pus în scenă.

Concursul organizat cu ocazia Festivalului de Teatru de la Oradea (23-30 septembrie) are ca scop încurajarea dramaturgiei româneşti, cu precădere a teatrului scurt.

Organizatorii nu sugerează o tematică anume, lăsând libertate de opţiune scriitorilor, criteriul de apreciere al pieselor fiind unul de ordin estetic. Singurul element impus este cel formal, cerut de rigorile teatrului scurt.

În urma evaluării textelor, pornind de la premise ce ţin de tehnica dramatică şi de valoarea artistică, au fost selectate trei texte finaliste: "Cu drona", de Radu Popescu, "Zloată sau Viitorul Preşedinte al României", de Radu Popescu, "Trecând prin ziduri, jurnal de repetiţii", de Edith Negulici.

De asemenea, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea orădenii sunt invitaţi la spectacolele lectură "SUB-SOUL", text şi regie de Crista Bilciu (sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 15:00, la Sala Arcadia), care a fost câştigătorul "Concursului de creaţie dramatică dedicat piesei scurte" al ediţiei 2017 şi "HALLO, SWITZERLAND!", de Laurenţiu Budău, regia Alexandru Rusu (duminică, 30 septembrie, de la ora 17:00, la Sala Arcadia), care se numără printre textele finaliste ale ediţiei 2016. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la Agenţia Teatrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON