URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2022, 17:02

Renumitul pianist Horia Mihail se întoarce la Oradea și tot aici începe turneul Clasic la puterea a treia – Euforica

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica orădeană propune un program bogat în această săptămână. Horia Mihail, multipremiat la concursuri de prestigiu, se întoarce la Oradea cu un concert de pian amplu, cu lucrări de Grieg și Rahmaninov, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu. Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo deschid la Oradea turneul Clasic la puterea a treia - Euforica.

Horia Mihail revine la Oradea

Joi, de la ora 19, urcă pe scena Filarmonicii Oradea renumitul pianist Horia Mihail (foto: philharmonic.by), cel care a atras atenția lumii muzicale culte prin debutul său, la doar 10 ani, cu Concertul în Re major de Joseph Haydn. De atunci a mai susținut numeroase concerte cu filarmonici din țară și din străinătate.

În Statele Unite, Horia Mihail a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony. A colaborat cu artişti cunoscuţi precum Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Alexandru Tomescu, Peter Zazofsky, Andres Diaz, Răzvan Suma şi Nathaniel Rosen.

Horia Mihail a primit Premiul I la toate concursurile de pian la care a participat. De asemenea, a luat parte la numeroase festivaluri, a înregistrat pentru diverse posturi de radio şi televiziune din România, Belgia, Anglia, Statele Unite şi Vocea Americii. Totodată a fost implicat artistic într-o serie de proiecte, cum ar fi: Pianul călător, Duelul viorilor: Stradivarius vs. Guarneri, și face parte din mai multe grupări muzicale, dintre care cea mai importantă este Romanian Piano Trio.

La Oradea, programul de joi cuprinde Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16, de Edvard Grieg, și Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27, de Serghei Rahmaninov, iar Orchestra Filarmonicii va fi condusă de Romeo Rîmbu, dirijor permanent al instituției orădene și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea.

Turneul Euforica debutează la Oradea

Marin Cazacu şi Ansamblul Violoncellissimo deschid vineri, la ora 19, la Oradea, noua ediție a turneului Clasic la puterea a treia, intitulat în acest an „Euforica”, zi ce coincide cu aniversarea violoncelistului Marin Cazacu, liderul ansamblului și directorul general al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. „Mă bucur să fiu de ziua mea într-o sală de concerte. Este cadoul cel mai frumos pe care aș putea să mi-l fac: să ofer publicului muzica noastră și să fiu alături de discipolii mei de pe scenă și de prietenii mei din sală”, a spus Cazacu.

Violoncellissimo este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești și are ca scop promovarea muzicii și a tinerelor talente din România, aducând în fața publicului lucrări celebre din muzica clasică, dar și jazz, rock, folclor, muzică de film și divertisment. „Concertele noastre transmit emoție, poezie, energie, optimism și speranță” spune Marin Cazacu.

Astfel, programul ales pentru acest turneu include lucrări de: Johann Schrammel - Marș, G. Fr. Handel - Passacaglia, P.I. Ceaikovski - Aria lui Lensky, Astor Piazzolla - Oblivion și Libertango, Jacques Offenbach - Can Can, Dimitri Şostakovici - Vals, Suită folclorică românească, Radu Sinaci - Tribute to Mozart, Radu Sinaci - Beethoven Rocks, Saint Saens / Radu Sinaci – Bacchanale, Sabin Pautza (arr.) - The Final Countdown, Mozart/Say - Alla Turca Jazz Rock.

Turneul va continua în luna octombrie, în Arad, Sibiu, Bistrița, Cluj, Deva, Piatra Neamț, Ploiești, București și Chișinău.

Biletele se găsesc la agenția instituției, precum și online. Biletele pentru Concertul Grieg & Rahmaninov se găsesc aici, iar cele pentru Concertul Violoncellissimo aici, cu prețuri începând de la 10 lei, respectiv 30 lei, în funcție de eveniment și de locul ales în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON