URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2021, 13:30

Pfizer a redus temporar la jumătate livrările de vaccin în mai multe țări UE, inclusiv în România. Ungaria aprobă vaccinul Sputnik

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Pfizer a redus la jumătate volumul vaccinurilor anti-Covid 19 livrate săptămâna aceasta în țările UE, inclusiv în România, după cum au anunțat oficialii guvernamentali, în timp ce frustrările cu privire la reducerea aprovizionării cresc, anunță HotNews.ro, citând Reuters. Între timp, Ungaria a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a aprobat vaccinul Sputnik.

Planificări date peste cap

HotNews.ro scrie că, săptămâna aceasta, țara noastră a primit doar 50% din volumul planificat, iar cealaltă jumătate va fi alocată gradual până la finalul lunii martie. Ritmul normal al livrărilor ar urma să fie reluat de săptămâna viitoare, potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu. 

Cu o situaţie similară s-a confruntat şi Polonia care a primit luni 176.000 de doze de vaccin, cu aproximativ 50% mai puțin faţă de cantitatea aşteptată, iar guvernul ceh se pregăteşte de asemenea pentru disfuncţionalităţi faţă de ultimele săptămâni, încetinind ritmul campaniei de vaccinare, chiar când se pregătea să înceapă administrarea dozei de rapel.

Anunțul privind reducerea dozelor a fost făcut, de altfel, săptămâna trecută, de Pfizer şi partenerul său german BioNTech. Cele două companii au refuzat însă să facă noi declaraţii legate de acest subiect.

Unele țări europene - precum Norvegia, care are stoc de urgență - spun că pot gestiona situaţia și că vor continua să administreze dozele de vaccin conform planificării, altele nu se vor putea conforma. 

Mai multe țări s-au declarat nemulțumite de reducerea cantității de vaccin livrate. Institutul Serum din Danemarca a anunțat că scăderea cu 50% a vaccinărilor în această săptămână va însemna cu 10% mai puţine vaccinuri administrate în primul trimestru. Digi24.ro notează că Italia a anunțat chiar că intenţionează să deschidă acţiuni în justiţie împotriva Pfizer, din cauza întârzierilor la livrarea vaccinului.

Guvernele din regiune resimt această reducere a livrărilor, oficialii spunând că reducerile subminează eforturile lor de inoculare a cetăţenilor şi de a limita răspândirea virusului care a ucis peste 2 milioane de oameni.

Ungaria, notă discordantă

De altfel, în Ungaria, autorităţile au dat undă verde pentru vaccinurile AstraZeneca şi Sputnik (rusesc) înainte ca Agenţia Europeană a Medicamentului să o facă, mai scrie HotNews.ro. De asemenea, ia în calcul și achiziționarea vaccinului chinezesc.

Digi24.ro notează că ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat agenţiei MTI că experţii acestui institut sunt în prezent în Rusia pentru a examina procesul de producţie al vaccinului Sputnik V, iar joi urmau să aibă discuţii cu reprezentanţii autorităţii sanitare ruse. 

Szijjarto a mai spus că guvernul de la Budapesta a primit un precontract pentru achiziţia de vaccinuri Sputnik V. Ungaria are nevoie rapidă de o mare cantitate de vaccin sigur şi eficient, întrucât coronavirusul ia în această ţară circa 100 de vieţi zilnic şi restricţiile antiepidemice costă economia aproximativ 10 miliarde de forinţi pe zi (circa 30 de milioane de euro), a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

În acest context, Ungaria evaluează de asemenea vaccinul chinezesc Sinopharm şi este singura ţară membră a UE ce are în vedere achiziţia de vaccinuri în afara schemei gestionate la nivel comunitar de Comisia Europeană, considerată prea lentă.

Comisia Europeană a comandat 600 de milioane de doze din vaccin Pfizer, suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar cu ambele doze.

Deşi UE a semnat acorduri cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost aprobat până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie ar putea fi luată în 29 ianuarie.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cât accepți ... atât primești !?!
SARS-COV-2 este un virus creat artificial de către un grup de globaliști inumani prin atitudine, având ca scop implementarea unui control complet asupra populației și lumii ... iar vaccinurile anti-Covid au rolul de a măsura gradul de suportabilitate și nivelul restricțiilor ce se pot impune țărilor și locuitorilor acestora !?! Cred asta pentru că, pe planetă există destule medicamente și tratamente de maximă eficiență, care pot eradica acest coronavirus de la o zi la alta !?!
Postat 23 Ianuarie 2021, 09:45 de CrisDumi
biden decide
normal ca pfizer a redus cantitatea livrata ue pentru ca noua politica a lui biden e sa vaccineze mai rapid si responsabil poporul american. deci intai se salveaza ei, apoi restul...
Postat 22 Ianuarie 2021, 21:07 de roger
Nu îmi plac ungurii ... pentru că sunt niște domni cu sula-n straiță !?!
Maghiarii de la noi cu atât mai puțin ... pentru că sunt atât de românizați încât le iese oportunismul prin toți porii !?! Cu toate astea, nu poți să nu te uiți la cei care îi conduc și îi influențează, de la Budapesta ... și care sunt "bărbați" adevărați, nu "fătălăi" ipocriți ca ai noștri !?!
Postat 22 Ianuarie 2021, 19:58 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON