URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2022, 17:36

Petre Daea s-a pozat în culturile compromise de secetă din Bihor (FOTO)

Petre Daea s-a pozat în culturile compromise de secetă din Bihor (FOTO) (sursa foto: Emilian Pavel / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a preluat din nou portofoliul după ce colegul său de partid, Adrian Chesnoiu, a intrat în vizorul DNA, a vizitat sâmbătă județul Bihor într-un tur prin centrul și vestul țării, pentru a constata pagubele făcute de secetă și de lipsa irigațiilor, dar și pentru a vorbi cu fermierii. 

Ministrul Agricultării și subprefectul PSD de Bihor, Emilian Pavel, au stat la fotografii de grup alături de câțiva fermieri pe un teren cu o cultură de porumb compromisă (fotografia principală), după cum se poate vedea pe pagina de Facebook a subprefectului. 

Vizita lui Petre Daea în Bihor nu a fost anunțată public. De altfel, ministrul nu a avut o agendă publică și nu a ținut o conferință de presă. 

„L-am avut ieri în rândul nostru pe domnul Ministru Petre Daea. Împreună cu directorul general ANIF (n.r. - Cornel Popa, dar nu fostul parlamentar de Bihor), domnul ministru vizitează județele din centrul, vestul și sudul țării pentru a constata la fața locului pagubele cauzate de lipsa apei. În cele 4 ore petrecute împreună, le-am prezentat fermierilor măsurile rapide implementate de la preluarea mandatului”, a transmis, printr-o postare pe Facebook, subprefectul Emilian Pavel. 

(sursa foto: Facebook, Emilian Pavel)

Conform acestuia, „la inițiativa domnului ministru, am identificat posibile investiții în infrastructura de desecare, astfel încât aceasta să poată fi folosită și pentru a iriga suprafețele învecinate. Județul Bihor deține 2.985 km de canale de desecare. Avem cele 4 râuri (Barcău, Ier, Crișul Repede și Crișul Negru), dar și canale de legătura care chiar și astăzi, în perioadă de secetă extremă, rețin cantități importante de apă”. 

Emilian Pavel a mai spus că propunerile pe care le-au avut fermierii din Bihor – fără a menționa care anume – vor fi transmise oficial către ANIF. 

„Alături de mine au fost și reprezentanții județului Bihor, domnul Bodea Traian, Director General adjunct ANIF, domnul Gligor Claudiu, director ANIF Bihor și domnul Marius Stefan, Director Adjunct Direcția Agricolă Bihor. Le mulțumesc fermierilor pentru disponibilitate și pentru propunerile concrete! Îi mulțumesc domnului Ministru pentru efort, deschidere față de aceste propuneri și pentru modul constructiv și eficient prin care tratează relația între reprezentanții statului și fermierii României!”, și-a încheiat Pavel mesajul.  

La rândul său, Daea a transmis pe pagina sa de Facebook că a vizitat mai multe județe (Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad) într-o „nouă zi lângă fermieri”. „Am văzut culturile și lucrările de îmbunătățiri funciare, am stat de vorbă cu fermierii, cu specialiștii și autoritățile locale la fața locului”, a scris Daea. 

El a mai precizat că le-a prezentat fermierilor pachetul de măsuri pe care l-a făcut în regim de urgență pentru culturile afectate de secetă, exemplificând: ordinul comun privind urgentarea inventarierii suprafețelor calamitate; hotărârea de guvern privind acordarea diferenței la subvenția pentru motorină; creditarea fermierilor prin Programul „De trei ori subvenția” (din 20 iulie, fermierii vor putea accesa credite de până la 3 x valoarea subvenției atestate de APIA prin adeverință, pe o perioadă de 3 ani cu o dobândă fixă de 2% + ROBOR) și programul de reabilitare a sistemului de irigații si desecări, alături de activarea sistemelor de desecare cu dublă funcționalitate, specifice zonei de vest a țării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai trebuia și o poză cu "neterminații" care au determinat vizita oierului.
Adică, cu cei doi care au îngropat agricultura românească până reface Daea programul contra secetei. Este vorba de primul și de următorul semnatar al PNRR, unde nu s-a prevăzut nici măcar un Euro pentru agricultură între cei 14,6 miliarde alocați reconstrucției de către UE. De parcă domeniul agricultură e pentru iobagi doar, iar mâncarea provenită de pe câmpuri nu murdărește gura lor. Primul e PNL-istul Boloș. Al doilea e USR-istul Ghinea. Primul a luat apoi, din nou, locul celui de-al doilea, ca ministru al incompetenței absorbției fondurilor europene. Doi gropari ai agriculturii românești pe următorii ani.
Postat 18 Iulie 2022, 08:06 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON