URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2023, 14:30

Peste 6.000 de spectatori prezenți la TIFF Oradea. Ediția a 6-a a avut cele mai multe proiecții sold out de până acum (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cea de-a 6-a ediție a TIFF Oradea, cele mai așteptate filme ale toamnei au fost primite cu mare bucurie de către publicul orădean. Festivalul s-a încheiat duminică seara, pe 1 octombrie, și a atras o mulțime impresionantă de spectatori.

Peste 6.000 de persoane de toate vârstele au acceptat invitația de a urmări o selecție impresionantă de peste 30 de filme, cine-concerte și activități propuse de organizatori la această ediție, demonstrând încă o dată puterea extraordinară a cinematografiei de a ne uni mereu.

Filmul Libertate (r. Tudor Giurgiu), Gala de deschidere cu proiecția filmului Crima este a mea (r. Francois Ozon), Încă două lozuri (r. Paul Negoescu), dar și cele trei cine-concerte, alături de lungmetrajul David (r. Radu Muntean) și documentarele De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin (r. Carla Teaha) și Playback (r. Iulia Rugină) au fost sold out.

A fost ediția cu cele mai multe proiecții sold out de până acum. În topul celor mai populare evenimente din programul TIFF Oradea 2023 s-a aflat proiecția filmului Libertate (r. Tudor Giurgiu), la finalul căreia întreaga sală de la Teatrul de Stat a aplaudat minute întregi. Proiecția a fost urmată de o sesiune de Q&A și discuții cu publicul orădean, în prezența echipei extinse a filmului, printre care, regizorul Tudor Giurgiu, actorii Cătălin Herlo, Ionuț Caras, Alexandru Papadopol, Ștefan Iancu, alături de actorii orădeni Răzvan Vicoveanu, Elvira Rîmbu, Petre Ghimbășan și directorul de imagine Alex Sterian. În aceeași sală și cu un public la fel de numeros, Crima este a mea / Mon Crime (r. François Ozon), filmul din Gala de Deschidere TIFF 2023, a fost primit cu mare entuziasm de către orădeni. Filmul a fost precedat de un moment artistic realizat de Cvartetul Espressione, care au făcut o introducere muzicală în Parisul Interbelic.

Proiecțiile din Piața Unirii au reunit în fiecare seară a festivalului un număr impresionant de spectatori. Zilnic, 500 de persoane s-au bucurat să urmărească  pe marele ecran filme emblematice precum E pericoloso sporgersi (r. Nae Caranfil), celebrul Casablanca (r. Michael Curtiz), care a putut fi văzut duminică seară, la peste 90 de ani de la lansare, într-o splendidă copie restaurată, sau premiera filmului românesc Visul (r. Cătălin Saizescu), urmat de o întâlnire cu regizorul și actorii Serghei Mizil, Georgiana Saizescu și Gloria Găitan.

Pentru iubitorii de muzică și film, experiențele cine-muzicale de la Sinagoga Sion au avut loc pentru prima dată cu casa închisă. Cine-concertul Ultima Noapte (r. Jenő Janovics), un clasic al cinemaului mut, filmat în oraşul Cluj-Napoca la început de secol XX, a fost acompaniat live de Wingman Jazz Trio, formație care a creat o coloană sonoră originală special pentru publicul TIFF din Oradea.

Cine-concertul Aventurile prințului Achmed (r. Lotte Reiniger), primul lungmetraj de animație din istoria cinematografică, inspirat din universul de basm al celor O mie și una de nopți, cu coloana sonoră interpretată la sintetizator analog și baglama de artistul Danaga, au transpus spectatorii într-un univers de poveste în seara de sâmbătă. Iar în ultima seară de festival, Sinagoga Sion a fost arhiplină la cine-concertul Manasse (r. Jean Mihail), un clasic al filmului mut românesc. Filmul a fost acompaniat de Cvartetul Volekh, un ansamblu acustic klezmer din București.

În topul filmelor românești cu cei mai mulți spectatori la Oradea se numără și avanpremierele Încă două lozuri (r. Paul Negoescu), film proiectat în prezența actorilor Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, urmat de documentarul Playback (r. Iulia Rugină), în prezența regizoarei și a protagonistului, Sorin Lupașcu, cel mai îndrăgit DJ din Epoca de Aur a României. Filmul a fost urmat de o petrecere memorabilă care a avut loc într-o locație-emblemă a seratelor orădene, la Butoiul de Aur, redeschis de către organizatori doar pentru această ocazie. La acestea se adaugă documentarul De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin, proiectat în prezența regizoarei Carla Teaha.

Atelierele și filmele din cadrul programului EducaTIFF – au fost de asemenea printre evenimentele la care a participat un public numeros, atelierele de animație oferite de către Beanbag animation studio numărându-se printre preferatele copiilor de toate vârstele. Proiecția filmului David (r. Radu Muntean), în prezența unuia dintre protagoniști, a fost de asemenea sold out.

Festivalul Internațional de Film Transilvania va reveni la Oradea în octombrie anul viitor, iar organizatorii promit că ediția cu numărul 7 o să aducă noi surprize pentru publicul din oraș.

***

Cea de-a șasea a ediție TIFF Oradea este organizată de Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Co-organizator: Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON