URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2019, 16:32

Pescar... de cursă lungă: Un pescar înrăit din Oradea militează pentru ape curate și pline de pește

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când era de-o şchioapă, Marius Bândilă a învăţat să pescuiască, întâi pe apele din Mureş, apoi pe cele din Bihor. "Aşa îmi încarc bateriile", spune bărbatul, convins că liniştea de pe malul unui râu, în mijlocul naturii, este nepreţuită.

Pentru că îşi doreşte ca şi nepoţii lui să găsească această linişte, tânărul este un activist pentru ape curate, cu viaţă piscicolă abundentă. Alături de câţiva prieteni, a fondat Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni, un ONG care populează râuri cu peşte şi curăţă gunoaie aruncate în natură. Din grijă pentru viitor...

Pescar de mic

Absolvent al Facultăţii de Drept din Oradea, dar specialist în vânzări, domeniu în care lucrează de aproape 15 ani, Marius Bândilă (39 de ani) este un bărbat energic, care îşi tratează cu entuziasm atât jobul, cât şi cea mai mare pasiune: pescuitul. "După familie şi serviciu, o partidă de pescuit este felul în care îmi dau reset", spune el.

A învăţat să pescuiască de la bunicul său, în defileul Deda Bistra, din judeţul Mureş, pe când avea vreo 6 ani, iar de-atunci nu mai lasă băţul din mână. Cât de des poate, iese la pescuit de păstrăvi, pe apele de munte: "Pe timpul verii, aproape în fiecare sâmbătă. Aşa simt că mă liniştesc după o săptămână de muncă. Fiecare om ar trebui să aibă un astfel de loc".

Adept al pescuitului sportiv, pe principiul "catch and release" (prinde şi eliberează), le dă drumul înapoi în apă peştilor prinşi. "Legea îţi permite să ţii zece păstrăvi. Dar dacă eu fac asta, şi mai merg cu cinci prieteni şi fiecare ţine zece peşti, ce mai rămâne în râu?", spune bărbatul, convins că generaţiile viitoare ar trebui să aibă şi ele privilegiul de a vedea peştii înotând în ape.

Puţini, dar buni

Pescari mai experimentaţi i-au povestit lui Marius cum, pe vremuri, râurile Bihorului erau "negre" datorită mulţimii peştilor care înotau în ele. "Acum nu mai e aşa, dar încă mai sunt peşti. Însă poate fi şi mai rău, şi eu nu vreau să le spun nepoţilor mei că n-am făcut nimic când peştii dispăreau!", zice bărbatul.

Tocmai de aceea, în urmă cu vreo 7 ani, alături de câţiva prieteni, a fondat Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni (GPSO). Iniţial, au fost doar o trupă de pescari entuziaşti (foto), dar între timp au devenit asociaţie cu acte în regulă.

Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni

"Suntem 5 fondatori şi mai avem încă 11 membri. Scopul nostru nu este să fim mulţi, ci să facem o schimbare. Noi vrem ca oamenii să aibă unde să meargă la pescuit, dar şi să pescuiască civilizat", spune Marius. Toţi pescarii din asociaţie sunt sportivi profesionişti, participă la competiţii, ba chiar câştigă premii. "Avem şi un campion naţional", se făleşte orădeanul.

Pe banii lor

În fiecare an, GPSO a cumpărat mii de puieţi de peşti şi a populat râuri din judeţ. Au eliberat puieţi chiar şi în apele Crişului Repede, în centrul Oradiei, unde peştii aproape că puteau fi număraţi pe degete. "Prima oară am populat cu şalău, o specie de răpitori foarte căutată, pentru că are carne bună şi tocmai de aceea pescarii păstrează exemplarele prinse", zice Marius. Toate cheltuielile le-au suportat membrii GPSO, la fel cum au făcut şi la următoarele populări.

În schimb, pentru că nici unul dintre pescari nu este specialist în ihtiologie (studiul peştelui), au cerut sfaturi de la profesionişti, astfel încât să facă populările corect. "Colaborăm foarte bine cu Aqua Crisius", spune pescarul.

Împreună, la jumătatea lunii martie, cele două asociaţii au intervenit şi pe lacul de la Tileagd. Ca vieţuitoarele să aibă unde să-şi adăpostească icrele, pescarii au "plantat" pe fundul acumulării brazi rămaşi de la sărbătorile de iarnă, care acum formează un substrat numai bun de ascunziş. O soluţie simplă, dar de care nimeni nu s-a mai preocupat...

Respectaţi natura!

Membrii GPSO mai au şi alte planuri pentru acest an. De pildă, pe Valea Vida vor să amenajeze o cascadă podită, din lemn, astfel încât cleanul să nu mai ajungă în amonte şi să mănânce puieţii altor specii de peşte, iar pe Crişul Repede vor să facă noi populări. În plus, se gândesc să participe din nou la acţiuni de ecologizare, precum "Let’s do it".  

De asemenea, pescarii orădeni vor să monteze panouri informative pe malurile râurilor din Bihor, astfel încât tot mai mulţi undiţari să conştientizeze importanţa eliberării peştilor, dar şi reguli de bun-simţ, cum ar fi strângerea gunoaielor după o tură de pescuit. "Promovăm un pescuit civilizat cu respect maxim faţă de natură", spune Marius. O lecţie care nu trebuie uitată, până la urmă, de nimeni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON