URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2023, 13:15

Percheziţii în Oradea şi în comuna Sârbi. Cum au ajuns şapte bihoreni să fie giranţi fără voia lor pentru credite de 100.000 lei

Percheziţii în Oradea şi în comuna Sârbi. Cum au ajuns şapte bihoreni să fie giranţi fără voia lor pentru credite de 100.000 lei sursa foto: arhivă / IPJ Bihor. foto medalion: Anca Vlădoiu / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O femeie în vârstă de 53 ani din Oradea a fost reţinută pentru 24 ore, iar şase locuinţe din Oradea şi din comuna Sârbi au fost percheziţionate într-un dosar al poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor, pornit într-un caz de escrocherie cu acte măsluite.

În schimbul unor comisioane, femeia le procura "clienţilor" adeverinţe de venit pe numele unor persoane care, apoi, erau folosite pentru garantarea unor împrumuturi.

Până în prezent, poliţiştii au identificat şapte bihoreni ajunşi giranţi fără voia lor...

Afaceri cu giranţi

Potrivit unui comunicat trimis vineri de Poliția Bihor, în caz sunt anchetate în total opt persoane. „Şapte dintre cele opt persoane cercetate ar fi încheiat, în mod fraudulos, contracte de împrumut, cu o societate de creditare din Oradea, în baza unor înscrisuri falsificate - adeverințe de venit pentru giranți - fără acordul și cunoștința unora dintre persoanele care figurau ca giranți", se precizează în informare. 

Afacerea s-a derulat în perioada iunie 2020 - martie 2021, iar documentele au fost obţinute cu sprijinul orădencei reţinute, care încasa sume de bani cu titlu de comision, cuantumul acestuia ridicându-se uneori până la jumătate din valoarea împrumutului. Documentele erau predate persoanelor interesate să acceseze credite, "inducând astfel, în eroare, persoanele însărcinate cu verificarea legalității documentelor de acordare a împrumuturilor". 

Prin această metodă, cei opt suspecţi au obţinut, în mod ilegal, împrumuturi în valoare de aproximativ 100.000 de lei.

Reținută 24 de ore 

Afacerea a ajuns în anchetă în momentul în care, pentru că beneficiarii creditelor nu şi-au achitat ratele, unitatea de creditare s-a îndreptat împotriva giranţilor. Revoltaţi, oamenii au reclamat escrocheria la Poliţie. 

În total, în urma cercetărilor, oamenii legii au pus sub învinuire opt bihoreni cu vârste cuprinse între 21 și 53 de ani, din Oradea și din comuna Sârbi, care sunt cercetați, după caz, pentru înșelăciune, complicitate la înșelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, complicitate la uz de fals, în formă continuată.

Joi, polițiștii au descins la locuinţele a şase dintre suspecţi, de unde au ridicat înscrisuri, medii de stocare externe și telefoane mobile, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost utilizate pentru derularea înşelăciunilor.

La finalul perchezițiilor, orădeanca de 53 ani a ajuns în Arestul Poliției Bihor pentru 24 ore. Femeia, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Anca Vlădoiu, nu e la prima problemă penală. În 2014, ea a fost condamnată definitiv la 3 ani de detenţie într-un dosar în care a fost acuzată că a prejudiciat două unităţi bancare şi a fost urmărită internaţional vreme de doi ani, până să fie găsită.

Vineri, ea va fi prezentată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, unde procurorul care supraveghează ancheta va decide dacă va solicita alte măsuri preventive. 

Cercetările în caz sunt continuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Acțiunea de joi a beneficiat de sprijinul luptătorilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și al polițiștilor de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Oradea. De asemenea, ancheta se desfăşoară cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea.

UPDATE. În arest!

Anca Vlădoiu, orădeanca de 53 ani reţinută joi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, a fost arestată preventiv pentru 30 zile sub acuzele de complicitate la înşelăciune în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și complicitate la uz de fals în formă continuată. 

Măsura a fost dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea, la solicitarea Parchetului Oradea, însă nu e definitivă, putând fi contestată la Tribunalul Bihor în termen de 48 ore.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON