URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2023, 13:30

Pentru un Bihor curat: 5.000 de bihoreni folosesc aplicația concepută pentru a îmbunătăți salubritatea în tot județul (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când vin muncitorii firmelor de salubritate să ridice deșeurile? Cum le sortez? Ce fac cu medicamentele expirate sau cu molozul? Sunt câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care o parte dintre cei 5.000 de bihoreni care și-au descărcat pe telefoane sau tablete aplicația „Bihor curat” le transmit atât firmelor, cât și primăriilor, Consiliului Județean și Ecolect Bihor.

Aplicația a fost lansată în luna martie pentru a contribui la obiectivul ca la halda de deșeuri să ajungă cantități cât mai mici, iar o pondere tot mai mare să ia calea reciclării.

„Cea mai performantă din țară”

În mai puțin de 3 luni, 5.000 de bihoreni din toate zonele județului au descărcat aplicația „Bihor curat - Waste Book” și și-au înființat conturi pentru a comunica atât cu operatorii de salubritate, RER, AVE și Salubri, cât și cu autoritățile locale și cu reprezentanții ADI Ecolect Bihor, structura care gestionează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județ.

Informațiile au fost furnizate de Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean și președinte al Ecolect, din care fac parte toate orașele și comunele din județ, într-o conferință de presă susținută vineri pentru a marca finalizarea proiectului „Aplicație integrată privind managementul deșeurilor în județul Bihor”, în cadrul căruia a fost concepută aplicația.

Ecolect Bihor

Având ca beneficiar Ecolect Bihor, proiectul a avut o valoare totală de 407.262 lei, din care 339.248 lei fonduri europene nerambursabile, 59.867 lei de la bugetul național și 8.145 lei din fondurile asociației.

„După cunoștințele noastre, este cea mai performantă aplicație de acest fel din țară, fiind prezentată ca model la cea mai recentă reuniune a Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din România”, a spus Mălan, care a susținut conferința de presă alături de doi reprezentanți ai Ecolect, Vesselenyi Istvan și Adela Abrudan.

Totul despre deșeuri

Lansată la finele lunii martie, aplicația este o platformă integrată de ghidare a cetățenilor și agenților economici, de furnizare a informațiilor legate de deșeuri, putând fi utilizată atât de pe telefoane și tablete, cât și de pe calculatoarele desktop.

Aplicația oferă un „manual” de sortare corectă a deșeurilor și informații privind deșeurile speciale, care nu se aruncă laolaltă nici cu cele menajere, nici cu cele reciclabile (cum ar fi, de pildă, medicamentele), prezintă programul de ridicare a deșeurilor în toate localitățile, permite cetățenilor și operatorilor economici să formuleze întrebări și sugestii privind funcționarea sistemului de ridicare și gestionare a deșeurilor, arată unde vor funcționa cele 32 de platforme de colectare a deșeurilor prin aport voluntar (unde acestea se depun gratuit), găzduiește campanii (de exemplu privind colectarea deșeurilor electrice și electronice) etc.

Oferte de bunuri, gratuit

Nu în ultimul rând, aplicația „Bihor curat” permite oricărui utilizator să pună orice fel de alte întrebări privind colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor, dar conține și o funcție de „waste hunter”, care permite oricărei persoane să semnaleze unde există deșeuri abandonate sau depozitate nelegal, în apropierea drumurilor sau în orice alte locuri publice.

De asemenea, aplicația mai are o secțiune care poate fi extrem de atractivă, și anume un fel de „centru” virtual de oferire/cerere de obiecte și bunuri - mobilă, haine, aparatură - pe care o persoană nu le mai folosește, dar o alta și le-ar dori.

Aplicația este disponibilă nu doar în limba română, ci și în maghiară și engleză, fiind compatibilă cu sistemele de operare Android și iOS și putând fi descărcată, gratuit, accesând link-urile https://bit.ly/BihorCuratAndroid și respectiv https://apple.co/45apD7d.

Răspunsuri la reclamații

Bineînțeles, a adăugat managerul de proiect Vesselenyi Istvan, aplicația „furnizează și feedback la reclamațiile cetățenilor”. Deocamdată, nu cu afișarea publică pentru toți utilizatorii a răspunsurilor furnizate unuia anume, cum se procedează de pildă prin aplicația Oradea City Report, dar, după cum a spus Mălan, „putem lua în calcul și această posibilitate”.

Pe de altă parte, vicele CJ Bihor a precizat că, în paralel cu pregătirea aplicației, Ecolect și administrația județeană au organizat și cursuri de pregătire profesională pentru responsabilii de mediu din toate cele 101 primării de orașe și comune din județ.

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții administrației județene și Ecolect, scopul final, la fel ca al sistemului de management integrat al deșeurilor, este de a reduce cantitățile de deșeuri depozitate la haldă și de a le crește pe cele sortate în vederea reciclării, astfel încât orașele și comunele să-și atingă țintele asumate conform normelor europene și să achite penalități cât mai mici pentru neîndeplinirea lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP aka mama Omida
Ni știi sa folosești o aplicație în sec XXI :::))))
Postat 24 Iunie 2023, 12:39 de Sandu2100
Precizări.
Nici vorbă de o aplicație. Un kaka de site nu este o aplicație. Este cel mult o foaie plină cu baliverne și care e publicată online. Așa-zisa aplicație seamănă cu fața lui Bolojan, pe capul căruia stă freza lui Mălan. Un dascăl de aritmetică de la o școală ajutătoare și un avocat ratat ... se laudă cu o foaie scrisă în format */htlm.
Postat 24 Iunie 2023, 10:58 de KP
KP aka mama Omida
Tot cu firme de casă ești în gură, dar despre utilitatea aplicației nu pomenești. Te doare rău ::::))))
Postat 23 Iunie 2023, 15:06 de Sandu2100
Așa-zisa aplicație a costat peste 90.000 Euro.
Un amărât de "site" care abia s-a făcut și pe care studenții de la UO l-ar fi făcut gratis ... a îmbogățit o "firmă de casă". O să aibă 5.000 de conturi ... eventual după alegerile de anul viitor.
Postat 23 Iunie 2023, 14:50 de KP
Baliverne de Mălan.
Ecolect Bihor este una dintre cele mai penibile asociații intercomunitare din România. Ce aplicație? Mălan habar nu are ce înseamnă o aplicație și este paralel cu domeniul salubrității. SMID nu este un sistem organizat în favoarea mediului, iar asta se vede din faptul că nu răspunde la sesizările cetățenilor ... fiind doar un mecanism de triplare - în nici 2 ani de când a început să funcționeze - a profitului pentru acționarii operatorilor privați care acționează în Bihor.
Postat 23 Iunie 2023, 14:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON