URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2018, 17:35

Pentru Oradea frumoasă: Palatele Ullmann şi Rimanóczy Kalman Senior intră în reabilitare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă două dintre clădirile impozante ale Oradiei intră în reabilitare. Cu acordul proprietarilor, Primăria va da startul lucrărilor la Palatul Ullmann de pe strada Piaţa 1 Decembrie şi la Palatul Rimanóczy Kalman Senior, investiţii de aproape 12 milioane de lei.

Concret, cele două clădiri au fost cuprinse în programul multianual de reabilitare a faţadelor al Primăriei, ale cărui reguli prevăd că Primăria finanţează lucrările, iar apoi recuperează banii de la locatari, care pot plăti împrumutul fără dobândă.

Indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor vor fi supuşi votului Consiliului Local marţi şi prevăd, pentru Palatul Ullmann, lucrări precum înlocuirea integrală a învelitorii şi a planşeului, ignifugarea clădirii, înlocuirea elementelor degradante ale şarpantei, repararea sau înlocuirea jgheaburilor şi a burlanelor, refacerea tâmplăriilor după modelele originale, refacerea tencuielilor şi a elementelor decorative, dar şi restaurarea celor două altoreliefuri ce reprezintă o menoră păzită de lei.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 8.350.000 de lei, iar durata de execuţie va fi de 24 de luni. Palatul Ullmann a fost ridicat în anul 1913 de arhitecţii Lázsló şi József Vágó, fiind o clădire reprezentativă pentru comunitatea evreiască din Oradea.

În cazul Palatului Rimanóczy Kalman Senior senior, aflat la intersecţia străzilor Republicii cu Parcul Traian, proiectul prevede reabilitarea faţadelor exterioare şi interioare, lucrări estimate la 3,5 milioane lei şi care vor dura 18 luni. Această clădire a fost construită cândva la începutul secolului XX, de arhitectul Rimanóczy Kalman Junior pentru tatăl său. Imobilul este o sosie a unui palat din Veneţia, Cá D’Oro (Casa de Aur), denumită aşa graţie decoraţiilor aurii de pe faţade. Cunoscut şi ca Palatul Sfânta Sofia, acesta este unul dintre cele mai vechi palate din Veneţia, şi a fost construit de o echipă tată-fiu, Giovanni şi Bartolomeo Bon.

Totodată, Primăria vrea să reabiliteze şi Cazarma Husarilor, însă pentru acest monument a pregătit un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 4,7 milioane lei. Vestigiu al arhitecturii militare din Oradea, fostul manej îi găzduia pe husari, în secolul XVIII, adică ostaşii din cavaleria maghiară, dar acum este într-o avansată stare de degradare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON