URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2023, 20:05

"Pentru eroii noştri": Ștafeta Veteranilor Invictus a ajuns la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştafeta veteranilor Invictus, creată ca un omagiu adus soldaţilor români, îndeosebi celor care au fost răniţi ori au decedat în misiuni, a trecut din nou prin Oradea. Un grup de alergători veniți de a Arad au ajuns luni seară în Piaţa Unirii cu ştafeta albastră, care va fi dusă mai departe, la Carei, de mai mulţi militari, poliţişti, jandarmi şi civili din judeţul Bihor.

Eveniment cu tradiţie

Aflat la cea de-a zecea ediţie, evenimentul se desfăşoară în perioada 4 - 25 octombrie şi implică, la fel ca în fiecare an, purtarea a trei ştafete pe trei trasee simbolice, denumite roşu, galben şi albastru, după culorile drapelului naţional. Totul este organizat de Asociaţia Voluntarilor Invictus, care sprijină luptătorii răniţi în teatrele de operaţiuni şi îi ajută pe unii dintre ei să-şi achiziţioneze proteze ori să plătească diverse servicii medicale costisitoare.

De această dată, cele trei trasee au început din oraşele Călăraşi (traseul roşu), Bucureşti (traseul galben) şi Piteşti (traseul albastru).

"Alergătorii se opresc în câteva oraşe importante din ţară şi predau ştafeta altor voluntari. Ultimii alergători se vor întâlni în 25 octombrie, la Carei, unde, printr-o ceremonie va fi sărbătorită Ziua Armatei. Scopul este de a-i sprijini pe eroii noştri, militarii, cei care au suferit în timp ce se aflau în misiuni, departe de casă", a declarat Mihaela Toderici (foto), unul dintre coordonatorii orădeni ai Invinctus.

Sportivii veniţi de la Arad au încheiat cursa în Piaţa Unirii din Oradea, în aplauzele celor prezenţi. I-au întâmpinat camarazi în uniforme militare, în frunte cu locotenent-colonel Vasile Simion, comandantul Garnizoanei Oradea, dar şi oficiali ai urbei, precum Antonia Nica, viceprimarul Oradiei.

"Este pentru al treilea an la rând când preiau această ştafetă de la prietenii din Arad şi o predau voluntarilor din orașul nostru. Îi felicit pentru că şi-au îndeplinit misiunea, iar acum vă urez şi vouă succes pe tot parcursul traseului, până la Carei", a spus comandantul Garnizoanei Oradea.

Ștafeta unește 

Maratoniștii bihoreni, care vor alerga până la Carei, sunt elevi ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu Oradea, militari ai Centrului 54 Comunicaţii şi Tehnologia Informaticii din Oradea, jandarmi bihoreni, precum şi mai mulţi civili.

Între cei din urmă s-a numărat şi Levente Polgar, un cunoscut ultramaratonist cu dizabilități originar din Aiud, judeţul Alba, care de câţiva ani preia ştafeta albastră din Oradea şi o duce până la Carei alături de ceilalţi alergători.

"Particip de câţiva ani la această ştafetă care a devenit o tradiţie şi uneşte tot mai mulţi voluntari. Eu voi alerga ca în fiecare an până la Carei, dar voluntarii care nu rezistă pot renunța pe drum, ei fiind preluați de echipele Asociației Voluntarilor Invictus", a spus sportivul.

După aplauze, felicitări şi înmânarea ştafetei, reprezentanţii Garnizoanei orădene le-au oferit sportivilor din Arad plachete şi diplome onorifice, anunţând apoi că alergătorii din Oradea vor porni pe traseu, marţi dimineaţă, după ora 8, de la Monumentul Eroilor Români căzuţi în cel De-al Doilea Război Mondial din Cimitirul municipal Rulikowski, unde vor fi comemoraţi militarii decedați pe front.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON