URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2022, 16:39

Pentru că scumpirea materialelor de construcții amenință continuarea investițiilor publice, Guvernul a adoptat o OUG pentru ajustarea prețurilor contractelor

Pentru că scumpirea materialelor de construcții amenință continuarea investițiilor publice, Guvernul a adoptat o OUG pentru ajustarea prețurilor contractelor foto: santierul pasajului subteran din Centrul Civic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În condiţiile în care preţurile materialelor de construcţii ajung să se şi dubleze de la o săptămână la alta, ceea ce pune în pericol finalizarea investiţiilor publice începute în anii anteriori, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care prevede ajustarea valorilor contractelor publice. În acest scop, statul pune la bătaie aproape două miliarde de lei până la finele anului.

Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă în şedinţa de joi a Guvernului a fost anunţată de Ministerul Dezvoltării, care a avut şi sarcina de a redacta proiectul acesteia.

"Prin această măsură asigurăm continuarea investiţiilor publice, astfel încât să nu fie irosiţi banii publici pe investiţii începute şi care, altfel, ar putea rămâne neterminate. De asemenea, evităm creşterea ratei şomajului şi o lipsă de constructori prin măsura care asigură că firmele de construcţii nu vor intra în insolvenţă", a precizat ministrul bihorean al Dezvoltării, Cseke Attila.

Actul normativ era necesar în contextul în care se înregistrează creşteri globale de preţuri la materialele de construcţii, manoperă, transport, utilaje şi la cele din domeniul energetic.

"Decizia de astăzi face parte din pachetul de măsuri economice şi sociale propus de coaliţia de guvernare, iar suma totală necesară pentru suplimentare din bugetul de stat, până la sfârşitul anului 2022, este de aproximativ 1,77 miliarde de lei pentru acoperirea ajustărilor contractelor de investiţii finanţate din fonduri publice naţionale", a mai spus ministrul Dezvoltării.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, 1.675 de investiţii finanţate prin MDLPA, inclusiv spitale, şcoli şi drumuri, "au fost salvate deja de la sistarea lucrărilor în urma unei măsuri propuse anul trecut de Ministerul Dezvoltării pentru a contracara creşterea, la nivel mondial, a preţurilor materialelor de construcţii". Măsura avea în vedere lucrările aflate în execuţie, iar actul normativ aprobat astăzi prevede soluţii şi pentru contractele aflate în procedură de achiziţie şi cele aflate în derulare, finanţate din fonduri guvernamentale.

Conform explicaţiilor transmise de Ministerul Dezvoltării, profitul firmelor de construcţii nu va fi suplimentat, ci vor fi acoperite doar costurile crescute, iar "soluţia va rămâne valabilă şi pe viitor, când, în urma unor eventuale scăderi de preţuri, se vor putea economisi bani publici prin ajustarea facturilor".

Firmele care au contractat lucrări publice pot depune în primele 45 de zile după intrarea în vigoare a noii OUG solicitări către beneficiari pentru ajustarea valorii contractelor de investiţii publice.

Conform actului normativ, ajustarea se realizează exclusiv pentru restul rămas de executat din contracte, în baza unui nou act adiţional la contract şi se va face la fiecare situaţie de plată.

Formula de ajustare foloseşte indicele global în construcţii ICC, diseminat de către Institutul Naţional de Statistică, iar data de referinţă va fi luna anterioară datei limită de depunere a ofertei în baza căreia a fost încheiat contractul de finanţare, dar nu înainte de 1 ianuarie 2019, astfel încât creşterea diferitelor componente din contractele de lucrări publice să fie acoperit financiar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Saracele firme imobiliare! Sa nu intre in insolventa cumva.
Dar cu prostimea cum ramane? Cei care platesc impozite si voteaza nu dau falimet? Lor le dati m..e?
Postat 15 Aprilie 2022, 12:07 de scarbit
Ciudat....
Cand a sarit francul elvetian de la 2,5 lei la 4 lei, ce a facut statul? Exact! Nimic! Sau in cazul pretului carburantilor! Asa si in acest caz: ai semnat contractul, indeplineste-ti obligatiile. P.S. Daca se injumatateau preturile la materialele de c-tie si/sau la energie, imparteau jmekerii profitul cu statul? Alta escr*cherie, sa aiba capusele partidelor de unde suge.
Postat 15 Aprilie 2022, 05:52 de pinonel
CrisDumi aka KP
Sper ca ai remarcat ca datorita lui PUTIN adică Rusiei, toate sau scumpit, interventia speciala din Ukraina, o simti in gura ta acum. Mai comentezi ca proasta . Sper ca nu dai vina pe Bolojan sau Câțu, pt ca Putin e bolnav mintal. Îți place Rusia dai drumul acolo.
Postat 15 Aprilie 2022, 01:39 de Sandu2100
CrisDumi aka KP
Si ce ai vrea sa faca , sa stopeze lucrarile?
Postat 14 Aprilie 2022, 17:30 de Sandu2100
Geniile guvernamentale au rezolvat problema.
Au ajustat prețurile prin OUG. Mare e Grădina Ta, Doamne ... și mulți tembeli mai lași să bată câmpii pe banii contribuabililor.
Postat 14 Aprilie 2022, 17:06 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON