URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Un eveniment unic în viaţă, care ar fi trebuit să rămână pe veci în memoria tinerilor căsătoriţi, s-a transformat într-un coşmar. Mi-am imaginat cum trebuie să fi gândit protagoniştii nunţii de pomină care s-a lăsat cu percheziţii la fostul comisar şef Eugen Boc şi cu Covid la nora acestuia.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Dacă pandemia de coronavirus ar fi lovit pe vremea lui Ceauşescu, oare ce-ar fi făcut luminatul nostru conducător ca să o stopeze? Ar fi închis complet graniţele, ar fi oprit transporturile în afara celor de strictă necesitate, ar fi dat un decret mult mai drastic cu privire la instituirea stării de urgenţă, ar fi ţinut oamenii muncii acasă câteva săptămâni şi, probabil, le-ar fi ordonat savanţilor români conduşi de academiciana de renume mondial să găsească un vaccin împotriva virusului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data desfăşurării alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţial, mandatele consilierilor locali declaraţi aleşi sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale de judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică, sindromul hepatorenal, manifestări hemoragice limitate sau grave şi insuficienţa renală.
20 Septembrie 2020, 11:17

Patriarhul Daniel sfinţeşte Catedrala ortodoxă din Oradea. O mulţime de credincioşi participă la slujbă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se află, duminică, în Oradea, pentru a sfinți printr-o slujbă specifică, alături de ierarhi ai Sfântului Sinod, Catedrala ortodoxă "Învierea Domnului" din centrul civic. La eveniment participă numeroși credincioşi, care, însă, nu pot intra în catedrală din cauza regulilor privind limitarea răspâdirii virusului Covid-19.

Apropiere cu distanțare

Acestea sunt mai strict urmărite decât ziua prececentă, la Izbuc, de către echipajele de jandarmi care au atras atenția celor care nu aveau masca trasă pe față să o facă. 

Enoriașii poartă măști, iar cei mai mulți dintre ei stau distanțați, cu excepția celor poziționați în rândurile din față. Organizatorii au rugat participanţii, prin comunicări prealabile, dar și în mod repetat de la microfon, să respecte normele de distanţare fizică şi să poarte în permanenţă masca de protecţie, inclusiv în spaţiile deschise.

La liturghia care a precedat sfințirea au asistat peste 1.000 de oameni. Credincioşii – din Oradea, dar şi veniţi din alte părţi – asistă la eveniment de pe platoul de lângă lăcaşul de cult și de pe șoseaua închisă traficului rutier, slujba fiind transmisă pe două ecrane de mari dimensiuni. Înăuntru se află doar clericii şi câţiva invitaţi ai Eparhiei Ortodoxe Oradea.

Puțin după ora 11, patriarhul a ajuns la catdrală, fiind înconjurat de numeroși orădeni. Sunt grupuri de enoriași care au venit îmbrăcați în frumoase costume populare, pentru a sublinia importanța momentului.

La sfințire sunt prezenți, pe lângă Preafericitul Daniel și episcopul Sofronie, alți 20 de episcopi și mitropoliți din toata România.

Mulțumiri pentru Micula

După sosire și înainte de începerea slujbei de sfințire, Preafericitul a ținut un discurs pentru enoriași, în care a vorbit despre însemnătatea deosebită a acestei zile pentru Eparhia ortodoxă a Oradiei, despre istoria acesteia, dar și despre procesul lung de construire a catedralei din centrul civic.

Între altele, patriarhul a dat detalii despre elemente mai puțin știute ale lăcașulului, spunând că într-o parte a construcției s-a pus marmură din Grecia, iar clopotele, cinci la număr, au fost realizate la comandă la Innsbruck, în Austria.

La finalul discursului, PF Daniel a înmânat mai multe distincții sau ordine bisericști celor care au contribuit la realizarea construcției. Alături de preoți și protopopi, au fost decorați și omul de afaceri Viorel Micula și soția acestuia, Doina Micula, a căror contribuție, a spus ierarhul, a fost una importantă. „Doamna Doina Micula a plătit pentru clopotele făcute la Innsbruck, și n-a fost o lucrare ieftină”, a pecizat patriarhul.

Înainte să-i dea cuvântul episcopului Sofronie, Preafericitul i-a înmânat acestuia câteva daruri pentru noua catedrală, între care o cruce episcopală și tămâie naturală adusă din Oman. În ton cu vremurile, întâistătătorul BOR le-a dăruit gazdelor și un DVD cu titlul „Biserica în timp de pandemie”.

De jur împrejur

Slujba de sfințire a început în interiorul bisericii și a continuat afară. Înalții ierarhi ai Sfântului Sinod, în frunte cu patriarhul Daniel, au înconjurat catedrala, așa cum dictează canoanele, oprindu-se în câteva puncte, pentru a binecunvânta construcția cu apă sfințită. După aceste momente, fețele bisericești s-au întors în catedrală, contuând slujba de târnosire în altar.

La fel ca la Izbuc, în momentul în care ierarhii au ieșit din catedrală, mulți dinte credincioși – al căror număr a crescut între timp la circa 2.000 - s-au bulucit lângă gardurile de protecție dispuse în jurul clădirii, dornici de a surprinde cu telefoanele momentul sfințirii și de a-i vedea cât mai de aproape pe ierarhii BOR.

Moment aniversar

După cum se știe, Patriarhul Daniel se află în Oradea la ceas aniversar pentru creştinii ortodocşi. Este vorba despre aniversarea Centenarului reînfiinţării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, precum şi 325 de ani de la menţionarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695.

Accesul credincioşilor în Sfântul Altar pentru închinare, după sfintele slujbe, va fi permis doar cu mască de protecţie şi cu respectarea normelor de distanţare fizică şi a indicaţiilor oferite de personalul clerical, care va direcţiona şi îndruma credincioşii în privinţa modului de închinare. În mod excepţional, spre a se evita aglomerarea de persoane, închinarea în Sfântul Altar va continua timp de o săptămână, până pe 27 septembrie, inclusiv, în afara programului liturgic.

Construcţia Catedralei "Învierea Domnului" din Oradea a început în anul 1995, după ce Preafericitul Teoctist, patriarhul de atunci al BOR, a săvârşit Sfânta Liturghie pe locul zidirii, punând totodată piatra de temelie. În acelaşi an, şantierul construcţiei a fost vizitat de preşedintele României de la acea vreme, Ion Iliescu.

Sâmbătă, Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat la Mănăstirea Izbuc, unde a fost sfinţită o nouă biserică. La eveniment au participat mii de persoane. Oamenii au purtat măşti, însă n-au ţinut cont de regulile de distanţare, ci s-au bulucit pentru a vedea cât mai bine slujba şi apoi – după ce slujba s-a încheiat - pentru a se închina cât mai rapid în biserică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bor
E bine ca macar oameni mai au frica de ceva, e bine ca au credință dar din punctul meu de vedere mi as dori o biserică mai simpla mai aproape de omul de rând. Nu ne trebuie palate in care sa ne rugam pentru a ajunge mai aproape de Dumnezeu. Din punctul meu de vedere nu trebuia decorat nimeni deoarece credința nu trebuie sa faca diferențe între oameni...la fel trebuia văzut si ala care a donat 10 lei ca ala care a donat clopotul... nu trebuie făcute diferențe între credincioși. Sunt multi care donează sume enorme si nu ies in fata si nu doresc faima ....mi se părea corect nu pomenim nume , sume , etc...Dumnezeu cu siguranta vede , aude si ne citeste gândurile fără ca un preot sau altul sa strige in gura mare ala a donat atâta! Ca biserica nu ai voie să faci diferențe de genul între oameni...daca decorezi pe unul, decoreaza pe toți! indiferent de care cât a dat. Nu multi au puterea sa doneze, iar cine o face are un suflet bun care daca e facut din inima spune multe despre acel om indiferent in ce parte merge donatia. Felicitări tuturor celor care au făcut gesturi de ajutorare .
Postat 20 Septembrie 2020, 23:44 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1456 RON
  • 1 EUR = 4.8746 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON