URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2019, 13:50

Parc uitat: Parcul Petőfi din Oradea este părăginit şi murdar, chiar dacă Primăria a angajat o firmă care să-l întreţină (FOTO)

Parc uitat: Parcul Petőfi din Oradea este părăginit şi murdar, chiar dacă Primăria a angajat o firmă care să-l întreţină (FOTO) VECHITURĂ. Fântâna din parc nu mai funcţionează de ani buni, dar Primăria nici nu şi-a pus problema să o repare. Orădenii o ocolesc, mai cu seamă că băncile din jurul ei sunt cel mai adesea ocupate de boschetari, care au transformat locul în WC public
Parc uitat: Parcul Petőfi din Oradea este părăginit şi murdar, chiar dacă Primăria a angajat o firmă care să-l întreţină (FOTO) PARC FĂRĂ VIAŢĂ. În parcul Petőfi, nu există nici măcar o floare care să dea culoare, iar locul de joacă pentru copii este şi el serios avariat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cele mai vechi parcuri orădene este şi cel mai ignorat. Orădenii care locuiesc în apropierea parcului Petőfi se plâng că, în loc să se relaxeze la umbra copacilor de aici, mai degrabă se enervează.

Băncile sunt învechite şi murdare, aleile pline de denivelări, copacii neîngrijiţi, iar în parc nu este nici măcar o floare. Mai mult, toate peluzele sunt pline cu frunze uscate, chit că Primăria a angajat o firmă a cărei sarcină este tocmai să îngrijească parcul...

De evitat

Parcul Petőfi a fost amenajat în 1888, la cererea episcopului orădean Schlauch Lőrincz, pe locul unei piaţete pe care o foloseau husarii pentru plimbări. Înconjurat de case şi blocuri şi plin de arbori mari şi umbroşi, parcul ar merita să fie plin de oameni. Totuşi, indiferent de oră, este aproape pustiu.

Joo Emilia, Parcul petofi„Multă lume ar veni aici, dacă ar fi un pic mai îngrijit. Mi-ar plăcea să stau pe o bancă, să citesc, dar majoritatea băncilor sunt murdare şi scorojite, pentru că nu le-au vopsit de ani de zile. Mai mult, foarte des sunt boschetari care dorm pe ele”, spune Joó Emilia (foto). Femeia locuieşte în apropierea parcului şi, în ultimele luni, a reclamat în mai multe rânduri Primăriei problemele din Petőfi, fără însă ca funcţionarii să ia măsuri. Aşa că a ajuns să se plângă jurnaliştilor...

Suflare, în loc de măturare

Pe lângă băncile care nu îndeamnă la odihnă, parcul Petőfi mai are şi alte hibe. Aleile sunt denivelate şi sparte, iar zonele verzi neîngrijite. „Deja e toamnă şi s-a dus gazonul, dar nici peste vară n-a arătat mai bine. Este sistem de irigat, dar degeaba, că nu îl foloseşte nimeni”, zice Emilia.

În plus, peluzele sunt acum acoperite de frunzele uscate ale arborilor din parc, care deja au căzut cu nemiluita. Muncitorii firmei Adenandra, angajate de Primărie să îngrijească parcul, pe un contract de până la 86.000 lei pe an, nu le adună. „Uneori, dimineaţa, vin cu o suflantă şi asta înseamnă pentru ei curăţarea frunzelor. Le-am zis de mai multe ori că nu ajută pe nimeni dacă le vântură, cu mizerii cu tot, mai încolo. Degeaba, tot nu le adună”, reclamă femeia.

Că parcul are şi gunoaie destule o demonstrează fotografiile cu pungi pline de chiştoace (foto), pe care ea însăşi şi soţul ei le-au adunat din parc. „Ştiu că aici nu e vina autorităţilor, ci a orădenilor. Dar trebuie găsite soluţii”.

Mizerii din Parcul petofi

În zona centrală a parcului, o veche fântână arteziană uriaşă zace şi ea nefolosită şi distrusă. Nici locul de joacă pentru copii nu e prea fericit: dalele de cauciuc s-au desprins de mult, astfel că micuţii le cară de ici, colo. Fostele rondouri cu flori, din jurul statuilor din parc, sunt şi ele uitate: nicio petală colorată nu le decorează.

Va urma

Primăria nu vede, însă, neajunsuri în felul în care firma Adenandra îngrijeşte parcul Petőfi. Potrivit directorului tehnic adjunct, Emil Benţan, frunzele din parc nu sunt adunate pentru că firma are această obligaţie contractuală doar în octombrie şi noiembrie. Aşadar, frunzele s-au grăbit să cadă...

Cât despre lipsa florilor, Benţan susţine că nu mai puţin de 900 de fire de flori ar fi fost plantate în luna mai în parc, dar toate s-au uscat peste vară! De ce nu s-a îngrijit Adenandra de ele, aşa cum alte firme au făcut în alte parcuri din oraş, directorul nu mai lămureşte.

Cât despre celelalte degradări, reprezentanţii Primăriei spun că situaţia se va schimba de anul viitor, deoarece parcul Petőfi va intra în reabilitare, printr-un proiect de bugetare participativă. Până atunci, orădenii să facă bine să rabde. Iar firma să taie în continuare facturi Primăriei...


Vocea străzii

Care credeţi că este cel mai bine îngrijit parc, respectiv parcul cel mai prost întreţinut din Oradea?

Cel mai îngrijit parc este Libertăţii, care arată foarte bine datorită florarului de-acolo. Primăria ar putea copia modelul în toate parcurile.
Diana Maria

De departe, cel mai delăsat este parcul Magnoliei. Pe vremuri, a arătat foarte bine, dar spre ghinionul nostru a fost sortit uitării.
Sebestyen Norbert

În toate parcurile din Oradea avem bănci incomode. Cred că Primăria ar trebui să se preocupe şi de asta. Funcţionarii nu stau pe bănci?
Eli

Parcul Petőfi este cel mai prost îngrijit din oraş şi este mare păcat. Este privilegiat prin amplasarea sa, dar e lăsat în paragină.
Mariana Ungur

Parcul Olosig este cel mai frumos şi bine îngrijit, dar cel mai murdar este parcul de la intrarea în ştrandul Ioşia Nord. Deloc întreţinut!
Klara Matyi

În parcul Olosig nu poţi sta de câini, mizeriile lăsate de ei sunt peste tot. Păcat că s-a străduit Primăria să-l amenajeze.
Iuliana

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Spatii verzi dintre blocuri
Care ar fi problema daca primaria ar da spre intretinere parcul riveranilor,astia plingaciosi care asteapta ca adenandra sa se ocupe de parc.Adenandra se ocupa lunar de problema,face factura de prestari servicii si un gigel din primarie semneaza pe ea "bun de plata". Adica ciumetii care stau la bloc au voie sa tunda iarba si sa curete mizeriile dintre blocuri,fara factura,din simt civic...Ideal ar fi ca orasul sa fie impartit pe sectoare si sectoarele repartizate pe pile cvartalelor de blocuri,pe baza de "oradea civica".V-a facut primaria atitea parcuri si nu sinteti in stare sa le-ntretineti.Vorba unuia:"Ati vrut parcuri? Aveti parcuri"
Postat 12 Septembrie 2019, 16:16 de excalibur
Nimic nou.
Nici Bălcescu nu-i în stare mai bună, pe administratoare n-o clintește nimeni, bagă ce crâșme vrea ea, foarte eficientă.
Postat 12 Septembrie 2019, 11:49 de User anonimizat
parcurile au nevoie de ajutor si respect! primarie, trezeste-te!
parcurile trebuie intretinute si verificate constant, daca nu chiar modernizate. in afara de Olosig si oraselul copiilor, celelalte sunt jalnice. de la lipsa arborilor pt umbra in parcul salca, la gunoaie si fantani arteziene ultra invechite si oribile... si toate astea au nevoie de zeci/poate sute de mii de lei, suportabili din bugetul local!
Postat 11 Septembrie 2019, 18:52 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON