URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Mai 2022, 11:41

Parc în Europa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oraşul betoanelor, în care bieţii cetăţeni sunt expropriaţi mai rău ca în comunism de dragul demolărilor maniacale. Cam ăsta e, de ani buni, narativul opoziţiei din Oradea, expertă, în lipsă de idei, în a contesta până şi proiectele cerute de cetăţeni şi de evidentă utilitate publică.

S-a întâmplat cel mai recent joia trecută, când şeful grupului PSD din Consiliul Local, Adrian Madar, a condamnat planul municipalităţii de a expropria 3.600 metri pătraţi ai unui dezvoltator imobiliar care voia să facă noi case în cartierul Europa, pentru a-i lipi unui teren de aproape 4.800 mp, astfel ca pe o suprafaţă totală de 8.400 mp să fie amenajat un parc cu spaţii de joacă şi teren de sport.

Ignorând detaliul că tocmai locuitorii zonei au cerut Primăriei parcul, politicianul s-a făcut avocatul proprietarului celor 3.600 mp, reclamând că investitorului i-a fost refuzat PUZ-ul (Plan Urbanistic Zonal) pentru case şi că va fi "sărăcit" de municipalitatea care, iată, prin expropriere, comite un nou act de forţă.

La rându-i, dezvoltatorul a ameninţat că, după procesul deschis Primăriei pentru refuzul PUZ-ului, va contesta însuşi proiectul de realizare a parcului, invocând că deţine terenul din anii 2000 şi că PUG-ul (Planul Urbanistic General) prevede în zonă fix ce voia să facă, locuinţe.

Şi dezvoltatorul, şi consilierul, au trecut cu uşurinţă peste detaliul că proprietarul va fi despăgubit cu circa 1,1 milioane lei. O sumă consistentă, totuşi, de 63 euro/mp!

De asemenea, au omis că deşi un PUG rezervă unei zone o anume funcţiune, în speţă rezidenţială, asta nu înseamnă că prin PUZ întreaga suprafaţă poate fi ocupată de locuinţe.

O spune şi bunul-simţ, ce impune ca în orice cartier să existe şi parc, şi spaţii comerciale, şi grădiniţă/şcoală, şi spaţii medicale, dar şi legea, care favorizează urbanismul în interes public celui în interes privat, normând parametri precum CUT (Coeficientul de Utilizare a Terenului) şi POT (Procentul de Ocupare a Terenului).

În ţări europene cu care ne tot comparăm, legislaţia permite nu doar exproprierea în interes public (inclusiv pentru neîntreţinerea unei proprietăţi), ci şi ca o primărie să aloce dezvoltatorilor 20% în plus la CUT-ul standard al zonei dacă, odată cu locuinţele, aceştia fac parc, dispensar, grădiniţă, apartamente sociale. Investitorii pot construi case cu etaj acolo unde sunt doar fără, sau blocuri mai înalte decât cele existente în apropiere dacă dau ceva la schimb comunităţii. Win-win.

La noi, decenii întregi dezvoltatorii au speculat terenuri, adesea cu voia Primăriei, înghesuind case şi blocuri unul în altul.

Acum, Primăria - căruia cel mai profitabil i-ar fi fost să autorizeze noile case pentru a încasa taxe şi impozite! - încearcă să repare ce se poate, aerisind o zonă rezidenţială (ar fi bine să procedeze similar şi în altele!), dar opoziţia contestă proiectul la fel cum tot face de ani întregi. Cel mai probabil, cu aceleaşi rezultate, singura noutate fiind că mai nou ia apărarea unui dezvoltator în faţa unor cetăţeni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Luati lumina de la filolog
Ca veni vorba de CUT,POT...Acu vreo 15 ani am avut proasta idee sa ma dezvolt imobiliar.Un teren de 300mp,greenfield, P+M, amprenta la sol 90mp. Las spre vecin 2m, ca am vrut ferestre . Dupa vreo 5 ani, ma trezesc cu un dos de casa la 1m de limita proprietatii, deci la 3m de geamul meu. Ma documentez, ba, nu e vreo lege care sa reglementeze abominatia ? Ba... nu e, e codul civil de pe vremea lu' cuza, care reglementeaza 0.9m daca nu ai ferestre si 1.9 daca ai ferestre. Vecinul nu a vrut ferestre, are niste incaperi fara, ceva bai cu gemulete si ceva casa scarii cu caramida de sticla. Deh, servitute de vedere, parca ii zice. Superb! Casa visurilor noastre, pentru gojdistii mai vechi, s-a dus pe poola...Surprise: E o reglementare, o recomandare, undeva prin legislatia tarii visurilor noastre, care zice ceva despre dreptul la SOARE. Adica orice cladire are dreptul la doua ore de soare pe zi, ceva de genul... O incercare timida de a limita FOAMEA unora de cladiri MARI SI LATE SI INALTE. Vreun arhitect scapatat, care mai stia desena cu mina, nu doar Arhicad, nascocise o regula prin care distanta intre doua cladiri sa fie jumatate din minimul inaltimii celei mai inalte.Suna complicat? Nu e. Pur si simplu ar impiedica dementii sa-si propage dementa. Sa facem un calcul. Ai o casa p+m , inaltimea la coama 6m. Cladirea vecinului, minim 3m. Vrea vecinul sa-si traga un bloc peste casa ta? 4 etaje? 4x3=12m. 12m:2=6m. Ai lasat tu 2m, el lasa 4m. Din motive de insolatie. Aaa, nu-ti permiti sa lasi 4m, nici o problema, mai tai din etaje...Din pacate, aceasta recomandare/reglementare nu se aplica. Nu sta in instanta. Sta codul civil. Rezultatele se vad. Blocuri ingramadite sau cladiri inalte care ingroapa cladiri vechi,mai mici...intr-un cuvint,dezvoltare.
Postat 06 Mai 2022, 08:52 de excalibur
Interesant!
,,proprietarul va fi despăgubit cu circa 1,1 milioane lei. O sumă consistentă, totuşi, de 63 euro/mp!" Da' nu-i treaba biraului (si nici a redactorului!) cat ,,castiga" proprietarul! Daca nu-l blocau (problema de parandarat! n-a avut intrare la cine trebuia!) si construia, scotea lejer de zece ori mai mult pe un mp.
Postat 06 Mai 2022, 05:34 de pinonel
Gradina?
Da, e necesar un parc acolo. Ce omite autorul e ca, pe vremea proiectarii cartierului, legislatia doar recomanda, nu obliga. O data cu alinierea la legislatia europeana s-a impus obligativitatea crearii de spatii verzi, de joaca, etc. Trecand peste astea, in comunicatul primariei se foloseste un termen, gradina publica/urbana, ce inseamna cu totul altceva, un loc unde locuitorii cresc plante. Fenomenul e raspandit in marile orase, le gasesti chiar si intre palate. O omisiune, o manipulare? Greu de zis, poate au dorit sa mai bifeze o realizare. In fond, cine verifica? Copiem concepte, nu le implementam.
Postat 04 Mai 2022, 13:03 de CalinWn
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5603 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON