URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2018, 16:58

Palatul Vulturul Negru, iar în şantier: Primăria vrea să finalizeze reabilitarea monumentului cu bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre clădirile reprezentative pentru Oradea, Palatul Vulturul Negru ar putea intra din nou în şantier. În şedinţa de luni, Consiliul Local a votat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor, iar Primăria va încerca să obţină finanţare europeană pentru investiţia de 4,3 milioane de euro.

Noul proiect prevede lucrări în sala fostului cinematograf Libertatea, dar şi în alte spaţii interioare, mai precis de desfacere a intervenţiilor improprii realizate în trecut, realizarea de scări noi de acces în holul principal, recompartimentarea unor spaţii cu pereţi pe structură uşoară, desfacerea gradenelor din sala mică, înzidirea unor goluri existente cu zidărie de cărămidă, desfacerea unor scări existente, înlocuirea elementelor degradate, desfacerea planşeului şi revenirea la forma iniţială la accesul principal din pasaj, readucerea la forma iniţială a sălii mari, refacerea bolţii din casa de scară principală şi restaurarea şi reconstituirea componentelor artistice în cea mai mare parte la forma iniţială.

Proiectul propune, de asemenea, montarea unui lift pe structură metalică şi suplimentarea numărului de grupuri sanitare.

"Această investiţie se integrează în Planul de mobilitate urbană durabilă şi este continuarea unor lucrări demarate în anii anteriori şi deja finalizate, cum ar fi lucrările de consolidare şi reabilitre ale acoperişului, faţadele la aripa nord-vestică a ansamblului, restaurarea pasajului, a învelitorii şi paramentului Palatului Vulturul Negru. Construit după planurile arhitecţilor Jakab Dezső şi Komor Marcell în anii 1907-1908, Palatul Vulturul Negru este cea mai reprezentativă şi mai cunoscută clădire a secessionului orădean, dominând spaţiul urban din vecinătatea Crişului Repede", se arată într-un comunicat transmis miercuri de Primărie.

Conform documentului, noul proiect propune "o soluţie de restaurare corectă, care respectă obiectul de patrimoniu şi propune conservarea maximală a materialului original sau, în cazul în care acest demers nu mai este posibil, reconstituirea elementelor după modelul original".

Lucrările propuse vizează salvarea monumentului istoric de o mare valoare artistică, creşterea ofertei de spaţii destinate vieţii culturale prin repunerea în circuitul public a celor două săli destinate evenimentelor culturale, sporirea ofertei turistice culturale a municipiului Oradea şi, implicit, finalizarea reabilitării ansamblului Vulturul Negru.

Valoarea totală a investiţiei este de 23,2 milioane de lei (TVA inclus), iar durata estimată de execuţie este de doi ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON