URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 August 2020, 17:15

Orădenii de la TIFF: Tudor Cristian Jurgiu și Monica Lăzurean Gorgan, printre vedetele TIFF 2020, cel mai important festival de film din România

Orădenii de la TIFF: Tudor Cristian Jurgiu și Monica Lăzurean Gorgan, printre vedetele TIFF 2020, cel mai important festival de film din România „ŞI POATE MAI TRĂIESC ŞI AZI”. Personajele principale ale filmului „Şi poate mai trăiesc şi azi”, prezentat în premieră mondială la TIFF, sunt Clara şi Vlad, care trăiesc o complicată poveste de iubire. Orădeanul Tudor Cristian Jurgiu nu doar că a regizat filmul, ci a şi co-semnat scenariul acestuia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia 2020 a Transilvania International Film Festival s-a încheiat de curând la Cluj-Napoca. În condiţii speciale, cu distanţare şi grijă, cinefilii au putut descoperi, în aer liber, producţii româneşti şi internaţionale de seamă.

Între protagoniştii celui mai mare festival de film din România s-au numărat şi doi cineaşti orădeni, care au adus în faţa publicului nu câte una, ci câte două producţii promiţătoare, unele fiind prezentate în premieră publicului...

„Lemn” 

Monica Lăzurean GorganInvitată recent să facă parte din Academia Americană de Film, cu drept de a vota la prestigioasele premii Oscar, la categoria documentare, orădeanca Monica Lăzurean Gorgan (foto) şi-a clădit o carieră impresionantă în acest domeniu. Documentarele ei, realizate minuţios, chiar şi de-a lungul mai multor ani, reflectă poveşti fascinante.

La ediţia din acest an a TIFF, ea a prezentat în premieră naţională documentarul „Lemn”, despre tăierile de păduri din România, a cărui producătoare este. Lungmetrajul urmăreşte investigaţiile iniţiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmaşii lui Otto Von Bismarck şi directorul organizaţiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander şi echipa lui „desenează” traseul lemnului, din pădure până în casele oamenilor.

„Filmul este construit cu „spioni de mediu”, oameni care spionează pentru binele mediului, dar până la urmă este un documentar care se încadrează în clasica definiție a documentarului observațional”, explică orădeanca. Ea a lucrat alături de alte regizoare, dat fiind că producţia nu a fost realizată doar în România, ci şi în Peru, Rusia şi China.

Unde e „Acasă”?  

În calitate de producător, Monica Lăzurean Gorgan a mai realizat recent un documentar inedit, care a fost deja premiat la patru festivaluri internaţionale, între care prestigiosul Sundance Film Festival din SUA. Este vorba despre „Acasă”, în regia lui Radu Ciorniciuc, şi acesta fiind selectat şi proiectat în cadrul TIFF.

Lungmetrajul prezintă povestea familiei Enache, care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcăreşti - primul parc natural urban din România.

Echipa de producţie a urmărit timp de patru ani tranziţia familiei din zona naturală, unde trăia în armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a Capitalei. Co-produs de HBO Europe, documentarul ar putea fi în curând disponibil pe platforma HBO Go.

În premieră 

Tudor JurgiuUn alt orădean pe afişul Transilvania International Film Festival a fost regizorul Tudor Cristian Jurgiu (foto), al cărui lungmetraj de debut, „Câinele japonez” - povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată (interpretat de Victor Rebengiuc) şi fiul lui, plecat de ani mulţi în Japonia - a fost, în 2015, propunerea României la Premiile Oscar, pentru categoria „cel mai bun film străin”.

Zilele trecute, la TIFF, Tudor a prezentat scurtmetrajul „Basmofilia”, cu iubita lui, actrița Ioana Bugarin, în rol principal. De asemenea, regizorul a adus în faţa publicului TIFF, în premieră mondială, lungmetrajul „Şi poate mai trăiesc şi azi / And they may still be alive today”, produs de Libra Film, o dramă care prezintă povestea complicată de dragoste dintre Vlad (Bogdan Nechifor) şi Clara (Nicoleta Hâncu).

Ca-n basme...

Orădeanul nu doar că a regizat filmul, ci îi co-semnează şi scenariul. „Am pornit de la mai multe poveşti ale unor prieteni care erau în relaţii şi se loveau de tot felul de situaţii. Oamenii intră cu nişte aşteptări rigide în relaţii, construite de filme, romane, basme, de tot felul de produse culturale care îţi spun cum ar trebui să fie relaţia ta. De cele mai multe ori realitatea nu corespunde şi apar conflicte. A fost ideea care a stat la baza scenariului. Aşteptările acestea se creează de când suntem mici, din basme, cu prinţi şi Ileana Cosânzeana”, explică Jurgiu.

Producţiile cineaştilor orădeni au fost bine primite la Cluj. Cum organizatorii TIFF şi Visit Oradea plănuiesc ca, în septembrie, să organizeze o nouă ediţie a festivalului TIFF Oradea, nu e exclus ca localnicii să le poată vedea - măcar pe unele - la ei acasă, în cadrul unor proiecţii în aer liber. Căci, cel mai probabil, cinematografele nu-şi vor deschide prea curând porţile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON