URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2024, 17:00

Orădenii ar putea plăti dublu dacă nu colectează separat. Regulamentul de salubrizare este în dezbatere publică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunțat luni că a pus în dezbatere publică noul regulament de salubrizare a municipiului, așteptând propuneri și sugestii din partea orădenilor.

Una dintre modificările pe care le propune noul regulament este instituirea unui tarif de salubritate pentru cei care nu separă corect deșeurile și care este „la un nivel de până la 2 ori mai mare decât nivelul rezultat din tarifele cumulate pentru gestionarea deșeurilor municipale”, adică din costul de salubritate pe care îl vor plăti cetățenii care separă deșeurile.

Mai precis, raportat la tarifele actuale, ridicarea unei pubele de 60 de litri cu deșeuri greșit aruncate va costa 30 de lei, la o pubelă de 120 de litri prețul urcă la 70 de lei, la un recipient de 240 l ajunge la 140 de lei, iar la un container de 1.100 de litri costul ajunge la 600 de lei.

Sarcina verificării recipientelor cu deșeuri va reveni operatorului de salubritate, iar când reprezentanții acestuia vor identifica pubele cu alt conținut decât cel pe care ar trebui să-l aibă, vor lipi un autocolant care avertizează că deșeurile sunt greșit aruncate.

Regulamentul propus de Primărie mai prevede că deșeurile reciclabile se vor separa în trei fracții, urmând să fie aruncate separat hârtii, metal și plastic, sticle (la fel ca în prezent), că deșeurile textile vor trebui colectate separat de la 1 ianuarie 2025, iar tot de atunci se vor sorta și deșeurile periculoase aruncate în fracția reziduală.

Noul regulament înnoiește și procedurile privind predarea deșeurilor la depozitul județean, dar și normele pe care operatorul de salubritate trebuie să le respecte.

Orădenii pot citi proiectul de regulament pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro, la secțiunea „Consultări publice”, iar propunerile, sugestiile și recomandările pot fi transmise până pe 26 februarie 2024 prin e-mail, la adresele: primarie@oradea.ro, directia.tehnica@oradea.ro. Mail-urile astfel transmise vor purta mențiunea „Recomandare pentru aprobarea actualizării Regulamentului serviciului de salubrizare a municipiului Oradea”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pe jos
In fiecare luna gasesc motiv de scumpire. Aruncati pe jos gunoiul sa aiba ceva de lucru pentru banii aia
Postat 24 Ianuarie 2024, 10:25 de sanduivanov
Bigger, deeper, faster MORE
Am auzit ca operatorul licentiat, prin operatorii sai, au refuzat niste reciclabile pe motiv ca nu erau spalate. E vorba de caserole de plastic sigilate cu folie polietilena, in care se vinde piept de pui, mici. Se pregatesc recipientele pentru iaurt si cele de smintina. Pentru asta, Primaria galactica vine in sprijinul oradenilor cu preturi promotionale la apa rece si calda. 9lei mc apa rece (6+3canal) respectiv 30 lei/mc apa calda. Ordine in primarie, curatenie in oras...zis-a Profetul, cind a luat cu asalt orasul art-nouveau. Aferim!
Postat 23 Ianuarie 2024, 15:48 de excalibur
RER
În primul și în primul rând cei de la rer ar trebui să închidă acele țaruri de rahat după ce golesc oricare dintre pubele, nu să le lase deschise să intre toți romi să facă dezastru în țarcuri și containere. Degeaba te chinui să arunci gunoiul selectat când este scos și verificat conținutul de către romi. Este ușor să taxezi dublu cetățeni când firma de salubritate nu își face treaba.
Postat 23 Ianuarie 2024, 08:36 de Acela
@ peti si mike
Sunt la fel de furios ca si voi pe administratia locala. Consider, la fel ca si voi, ca se pot face mult mai multe, cu impact mai mare si cu bani mai putini. Dar pe asta cu aruncatul de gunoi neselectat de-a valma, nu o inteleg. E ca si cand te certi cu nevasta si te apuci sa spargi televizorul sau frigiderul. Stiu ca nu se face primavara cu o floare, dar sunt sigur ca e cazul sa va revizuiti comportamentul.
Postat 23 Ianuarie 2024, 07:08 de Kid
Gunoaie
Intotdeauna este un motiv de plată dublu, pentru orice, asa că, hai sictir, tot la grămadă arunc,pam-pam!
Postat 22 Ianuarie 2024, 22:47 de Maikeltroll
Iar?
Da mai terminati odata cu gunoiul asta, cand o sa imi asfaltati strada o sa ma conformez. Pana atunci intentionat o sa arunc la gramada
Postat 22 Ianuarie 2024, 17:51 de Petre93
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON