În premieră, Oradea va găzdui, de vineri până duminică, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care cuprinde peste 30 de proiecţii în şase spaţii anume pregătite. Pelicule care n-au ajuns încă în cinematografe ori care nu pot fi văzute în alte părţi vor rula simultan la Teatrul Regina Maria, în Piaţa Unirii, la Cetate, la Universitatea Partium, în Lokal şi la Sinagoga Sion.
"Filmele care se arată la TIFF sunt pentru toată lumea, nu este o programare elitistă, nu e o programare pentru gusturi foarte înalte. Sper să vină lumea şi sper să le placă", a declarat preşedintele festivalului, regizorul Tudor Giurgiu, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Oradea.
De neratat
Acesta a precizat că cele mai aşteptate filme, pentru care deja s-au vândut multe bilete, sunt două pelicule româneşti: "Nu mă atinge-mă" (regia Adina Pintilie) şi "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" (regia Radu Jude), film care este propunerea României pentru Premiile Oscar din 2019, la categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină". Ambele pelicule vor fi proiectate în premieră la Oradea şi vor rula la Teatrul Regina Maria de la ora 20.30, vineri, respectiv sâmbătă.
Preşedintele festivalului le-a făcut orădenilor şi nişte recomandări. "Dacă este să vă recomand un singur film, despre care lumea ştie poate prea puţin, este un film pe care o să-l distribuim în săli abia la începutul anului viitor: "O vară rock’n’roll", un film rusesc de Kirill Serebrennikov, un regizor care e arestat la domiciliu datorită opoziţiei faţă de regimul Putin. E un film minunat despre rock-ul sovietic de la finalul anilor 80, despre un mare star al unei trupe rock din Sankt Petersburg, este un film care a făcut furori la festivalul de la Cannes şi un film care nu s-a difuzat deloc în România până acum", a declarat Giurgiu. Pelicula menţionată va rula vineri, de la ora 20.45, la Universitatea Partium.
De asemenea, regizorul a spus că toate filmele care vor rula în aer liber, adică la Cetate şi în Piaţa Unirii, pot fi alegeri bune pentru familii ori pentru orădenii dornici să se amuze. De pildă,
"Lajko: Ţigan în cosmos", un film maghiar în regia lui Balász Lengyel, programat vineri, de la ora 22, la Cetate, se prezintă ca o satiră de excepţie despre un ţigan ungur care ar fi fost, de fapt, primul om în spaţiu. "Povestea unui pierde-vară", film românesc regizat de Paul Negoescu şi programat să ruleze sâmbătă, de la ora 22, tot la Cetate, este de asemenea o comedie recomandată orădenilor. În plus, spectatorii acestui film vor avea ocazia să-i întâlnească pe actorii Alexandru Papadopol şi Crina Semciuc, care vor fi prezenţi la proiecţie.
Giurgiu le-a recomandat orădenilor să nu rateze nici "Charleston", o comedie dulce-amăruie, tot românească, despre relaţia dintre doi bărbaţi, după ce femeia pe care o iubeau, unul din postură de soţ, celălalt ca amant, moare. Filmul va putea fi văzut sâmbătă, de la ora 18.15, la Universitatea Partium, în prezenţa regizorului Andrei Creţulescu.
Îndrăzniţi să întrebaţi!
Tudor Giurgiu şi-a mai exprimat dorinţa ca orădenii să aibă curiozităţi şi să pună întrebări după filme, mai cu seamă că la multe dintre ele vor fi prezenţi actori sau regizori. Pe lângă cei menţionaţi deja, vor mai fi la Oradea Dorel Vişan – care de altfel are programa un recital sâmbătă, de la ora 17, la Lokal –, Magda Catone (la proiecţia "Scurtcircuit", despre incendiul de la Maternitatea Giuleşti) ori Irina Margareta Nistor, care va fi prezentă duminică, de la ora 21, la proiecţia "Studentul din Praga", de la Sinagoga, primul film horror din lume.
"Sper ca orădenii să fie curioşi şi curajoşi", a precizat preşedintele festivalului.
De asemenea, Giurgiu îi invită pe orădeni şi la o proiecţie ieşită din comun. Sâmbătă seară, de la ora 21, la Sinagoga Sion va fi proiectat cea mai veche peliculă românească, "Independenţa României", un film mut. În sală nu va fi linişte, însă, căci DJ-ul orădean DuBase va mixa, un cineconcert anume gândit.
Cu excepţia proiecţiilor din Piaţa Unirii, care vor avea intrarea liberă, toate filmele vor putea fi vizionate contra unui bilet în valoare de 10 lei. Doritorii pot să-şi cumpere tichete online, de pe site-ul eventbook.ro sau de la un chioşc anume amplasat în Piaţa Unirii, deschis zilnic între orele 10 şi 18.
TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.