URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2023, 22:28

Oradea tuturor: Zeci de cetățeni străini şi refugiaţi din Ucraina, Siria sau Brazilia au sărbătorit în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Oradea este un oraş paşnic, liniştit, unde vreau să locuiesc din continuare", spune Ahmed Kamil originar din Irak, care a venit acum aproape un deceniu în oraşul de pe Criş pentru a-şi îndeplini visul: acela de a deveni medic. El este unul dintre străinii care au participat, marţi, la activităţile organizate de câteva ONG-uri orădene cu ocazia Zilei Refugiatului, în Piaţa Unirii.

Pictură, poveşti şi joacă

Activităţile dedicate Zilei Refugiatului, sărbătorită în fiecare an la data de 20 iunie, au început în jurul orei 18. Mai multe refugiate ucrainence au adus delicatese tradiţionale în țara lor, iar alţi refugiați au invitat copiii trecătorilor la jocuri, ateliere de pictură pe figurine de ipsos ori pe faţă.

"Prin aceste activităţi dorim să creştem gradul de empatie şi înţelegere faţă de refugiaţi şi situaţia acestora. Avem inclusiv un loc unde trecătorii pot să lase mesaje de încurajare pentru refugiaţii de aici. Anul acesta, la Asociaţia Filantropia am avut circa 500 de beneficiari, atât cetăţeni străini, cât şi refugiaţi care au un statut special. Cei mai mulţi dintre ei sunt ucraineni, dar avem şi din Mongolia, Siria ori Sudan", a declarat, pentru BIHOREANUL, Adriana Popa, managerul Centrului Regional de Integrare al Asociaţiei Filantropia, înfiinţat în 2012.

Între cei implicaţi în organizare s-a numărat şi Ahmed Kamil, care acum este angajat al ONG-ului şi urmează rezidenţiatul în medicina de familie.

"Am venit aici pentru studii în 2014. În 2017 am început să învăţ limba română la Filantropia şi într-un an cred că am fost OK, m-am putut integra în societate. Sper să rămân aici. Oradea este un oraş paşnic, liniştit, unde vreau să locuiesc din continuare. Eu sunt născut în Irak, dar crescut în Arabia Saudită. În ţara mea de origine nu cred că mă voi întoarce, acolo e în continuare război", a povestit el, în limba română.

Iubire în Oradea

Între refugiaţi s-a numărat şi Masha Zalizniak, o tânără care a venit în primăvara anului 2022 în Oradea, din regiunea Doneţk, iar câteva luni mai târziu a devenit coordonatoare pentru micuţii de clasa a III-a şi a IV-a care au frecventat activităţile Centrului de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO) al Caritas Eparhial.

"Pe panoul plin cu imagini cu localităţi înainte şi după începerea războiului am adăugat şi o fotografie din Bakhmut, unde am făcut facultatea. Poza inițială am făcut-o în 2020, iar pe cealaltă, unde se văd distrugerile, am găsit-o pe internet, după începerea războiului", a spus tânăra, în limba engleză.

Între micuţii adunaţi la ateliere de pictură a fost şi Airana Sabău (foto), o fetiţă în vârstă de 10 ani care s-a mutat aici în 2018 împreună cu mama sa Lusimaria Sabău, braziliancă la origine, și cu tatăl ei, orădean.

"Ştiu limba spaniolă şi portugheză. Româna seamănă cu ele, dar unele cuvinte sunt mult mai diferite. Mă ambiţionez să învăţ la cursurile de limba română a celor de la Filantropia pentru că vom rămâne mult timp aici", a spus Lusimaria.

Toate activităţile din centru au fost organizate de Asociaţia Filantropia din Oradea, Fundaţia Comunitară Oradea, Asociația Cătunul Verde, Federația Română pentru Tineret Bihor şi Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului.

Vezi mai jos care a fost atmosfera la eveniment! Video: Paul Lelea

BIHOREANUL a publicat în trecut mai multe articole despre poveştile cetăţenilor străini care s-au mutat în Oradea şi au început să înveţe limba română la fundaţie.

Între ei s-a numărat şi Omar, un tânăr refugiat din Siria care a studiat medicina la Universitatea din Oradea şi a absolvit în 2021, la un deceniu după ce a fugit din calea războiului izbucnit în țara sa. 

Citiți povestea lui în articolul „Fiii războiului: Povestea tulburătoare a doi refugiaţi din Siria şi Palestina, care locuiesc de câţiva ani în Oradea (FOTO / VIDEO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@ Florin Ciucas
Din start Dvs. gresiti. In Romania NU exista unguri. Exista DOAR ROMANI de etnie maghiara. DAR, dupa ani de invatamant autonom si politica externa deficitara si dupa ani in care Orban si FIDESZ au facut ce au vrut din voi, din pacate inclusiv chiar si romanii de etnie maghiara din afara secuimii au devenit paraleli cu ce inseamna Romania si, pe alocuri anti-Romani..vedeti si politica RMDSZ udmr la nivel micro si macro.
Postat 21 Iunie 2023, 21:40 de Szaby_Oradea
@timi & szaby
Mare dreptate aveti! Asa-i, ,,Non-europenii nu vin in Europa sa se integreze in modul de viata european, in special cei din Asia" Asa se explica de ce ungurii si dupa 800 de ani de trait pe aici tot nu stiu romaneste!
Postat 21 Iunie 2023, 07:56 de pinonel
RE: @timi & szaby
Generalizări penibile! Sunt unguri care vorbesc românește mai bine decât „românii verzi” ca tine...
Postat 21 Iunie 2023, 12:56 de Florin Ciucas
Szaby_Oradea
Ai dreptate. Non-europenii nu vin in Europa sa se integreze in modul de viata european, in special cei din Asia si Africa. Sunt interesati de bani si de standardele de viata ridicate, construite de europeni. In plan social ei vor sa-si impuna propriul stil de viata, propriile cutume, si incearca sa impuna asta si europenilor bastinasi. Nu trebuie sa fii vreun geniu ca sa vezi si sa intelegi ce se intampla in tarile occidentale unde sunt deja in numar mare. Problemele care sunt acolo. Cei de prin America de Sud sunt putini la noi. Credeti ca vietile nu va sunt deja, oricum, destul de complicate ? Vreti si mai multe probleme ?
Postat 21 Iunie 2023, 06:20 de Timi
Vai, ce frumos (bleah)
Irakieni, Sirieni si alti dinastia ne trebuie..... Cu UKR e normal sa fim solidari, ca pe ei ii integram oricand, dar restul nu prea au ce cauta in Romania si Europa, iar experientele din Germania, Italia, Franta si Ungaria si alte tari ne arata asta!!!! Chiar nu putem invata din greselile altora???? Macar acum in al 12-lea ceas. Exista in Ro o vasta minoritate - cea rr*ma - care ar cam trebui integrata in campul muncii, si nu mituita cu pomeni sociale pt voturi.
Postat 20 Iunie 2023, 22:39 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON