URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2022, 13:36

Oradea, turism şi în extrasezon?

Oradea, turism şi în extrasezon? foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum 15 ani nimeni nu credea în vocaţia turistică a oraşului de pe Criş. Nici nu avea cum, pentru că ajunsesem o urbe prăfuită, fără industrie, dar cu poluare, cu hoteluri, dar fără turişti. Acum, vara străzile oraşului sunt pline, terasele sunt aglomerate inclusiv duminica seara, situaţie de neimaginat înainte.

Din păcate, însă, odată cu sosirea toamnei dispare şi puhoiul de turişti, spre disperarea celor care lucrează în HoReCa. Asta cu toate că, dintre marile oraşe ale patriei, există două care nu ar trebui să aibă extrasezon: Braşovul, pe care îl salvează schiorii, şi Oradea, unde apa termală le permite turiştilor să se scalde indiferent de temperatura de afară.

Dar, pentru ca Oradea să devină un pol permanent al turismului, trebuie să trăiască în simbioză cu Băile Felix, băi care nici ele nu se simt prea bine dacă iarna se închid o grămadă de hoteluri.

Pentru ca afacerea să meargă strună, liderii celor două localităţi ar trebui să facă un plan comun. Oradea e gata să facă o grădină zoologică în Felix, unde localnicii nu trebuie decât să rupă bilete şi să încaseze banii. Iar argumentul că animalele put cade dacă e să numărăm suinele care populează coteţele gospodarilor.

Sânmartinul nu va avea niciodată puterea financiară să-şi facă un acvaparc pe măsura renumelui staţiunii, iar edilii trebuie să fie conştienţi că nu mai poţi fi rentabil cu nişte octogenari veniţi prin Casa de Pensii, aşa că trebuie să atragă şi alte categorii de turişti. Turişti care între două proceduri să poată vizita Oradea, unde pot găsi şi muzee, şi localuri, şi evenimente pe toate gusturile. Iar capitala de judeţ e musai să devină şi faptic staţiune balneară, pentru că deocamdată e doar pe hârtie.

O şosea de centură care să scoată traficul greu din Băi, fără ca prin asta să se ultragieze toate nanele care vor pierde un metru din mejdie, și un tramvai care să lege cele două localităţi ar face să avem un fel de conglomerat gen Braşov-Poiana Braşov. Abia atunci n-am mai avea un turism sezonier.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Domnu Adi
Nu vreau sa intru in polemica..dar logica zice altceva.. lotusul de 5 stele din banii cui a fost facut?..si cine beneficiaza de el?...din datele publice bazinasul Nymphea..a fost zamislit din niscaiva fonduri europene...si aduce ceva arginti orasului...
Postat 30 Octombrie 2022, 20:52 de zorro
Adi Oradeanul
Se zice că presa e a patra putere în stat, stâlpul democrației etc. Bine pe vremea lui Băsescu se decreta în CSAT presa ca fiind o amenințare la adresa siguranței statului. Între timp unii politicieni au căzut la pace cu oamenii din presă, cu unii dintre ei. Dragă Mircea, poate că Felixul ar câștiga un ZOO unde trebuie doar să rupă bilete dar să nu uiți reversul... Oradea ar pierde un Zoo. Poate se spune ce mare lucru... atunci hai să mutăm aeroportul pe unde au unii politicieni ceva teren, pe după Diosig. Se poate motiva că rămânem cu terenurile fostului aeroport numai bune de blocuri înghesuite, unul și unul. Se minimizează în articol capacitatea Felixului de a construi un Aquapark, dar stimabile nu uita că SIF Transilvania și SIF Oltenia au făcut o modernizarea a Lotus Therm de 30 de milioane de euro, cinci stele clasificare, pe când dragul conducător a realizat un Aquapark doar cu apă încălzită de Termoficare Oradea, termal fiind doar un bazin micuț de câteva persoane, totul costând 15 milioane de euro, jumate de Lotus. Drag ziarist hai să informăm corect cetățenii, te rog eu și sigur aproape toți cititorii tăi.
Postat 29 Octombrie 2022, 20:16 de Adi_Oradeanul
15ani?
Tata lucra la ONT in actuala Ferdinand. Erau autocarele aliniate, de multe ori se asteptau, fremata Transilvania sau Astoria. Erau tururi combinate, Oradea plus Felix, sau separat. Autocare din vechiul bloc comunist si nu numai. Era Felixul plin de nordici veniti la termala pe costuri mici, dadeau o tura prin oras, preferau Vulturul Negru (inainte de a deveni sediu de firma). Acum fenomenul e invers, vin o gramada de sudisti cu vaucher in bai, dau o tura prin Oradea. E plin seara, multi oradeni, putini turisti. Turisti de care ar fi nevoie, cu putere de cumparare, nu cu vaucher la bai. Altfel ar dudui afacerile mici prin centru, nu ar afisa constant afise de inchiriere. Una e realitatea prin “advertoriale”, alta e prin teren.
Postat 29 Octombrie 2022, 13:56 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON