URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2022, 10:03

Ne scuzați, am închis! Prețul energiei pune pe butuci industria ospitalității din Bihor, obligată să își reducă activitatea la intrarea în iarnă

Ne scuzați, am închis! Prețul energiei pune pe butuci industria ospitalității din Bihor, obligată să își reducă activitatea la intrarea în iarnă PAUZĂ FORȚATĂ. Scumpirea curentului și a gazului închide hotelurile din Băile Felix. Din noiembrie, vreme de aproape o lună, SC Turism Felix va ține deschis doar hotelul Termal (foto). „Nu avem altă soluție”, spune directorul Florian Serac
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După pandemie, altă nebunie! SC Turism Felix, cel mai mare operator de profil din Bihor, își închide de luna viitoare majoritatea hotelurilor din stațiunea Băile Felix. Măsura va fi menținută până la sărbătorile de iarnă, pentru a reduce costurile cu energia, care riscă să-i înghită profiturile.

„Niciodată nu am fost într-o astfel de situație. E chiar mai rău decât în timpul pandemiei. Noi am lansat în piață servicii la tarife majorate cu 15-20%, în timp ce costul energiei s-a dublat și continuă să crească”, spune directorul Florian Serac.

„Ce este mai rău”

Bekesi CsabaLa intrarea în iarnă industria hotelieră anunță închideri de unități și reduceri de activitate. „Operatorii economici care nu beneficiază de plafonare și plătesc energia la prețul pieței își fac calcule pentru reducerea activității. Mulți nu și-au primit facturile de curent pe septembrie și se așteaptă la ce este mai rău”, spune directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Békési Csaba (foto). Pentru operatorii din turism, criza energetică se suprapune peste o perioadă oricum mai slabă, de extrasezon. „Avem deja în evidențe 4 unități hoteliere cu program redus de lucru, iar numărul cererilor este în creștere”, spune Békési.

Valabil până la sfârșitul anului 2022, modelul german kurzarbeit, care permite firmelor să își reducă programul de lucru și să-și plătească angajații cu 75% din salarii, urmând să recupereze banii de la AJOFM, are tot mai mare căutare. „În momentul de față 70 de companii, care însumează 3.000 de persoane, au apelat la această măsură, fapt pentru care vom cere prelungirea ei și anul viitor”, spune șeful AJOFM.

„Nu știm la ce să ne așteptăm”

Florian SeracPe lista celor ce pregătesc restrângerea activității se numără inclusiv SC Turism Felix. Firma se confruntă cu costurile mărite ale energiei într-un sector în care nu poate face economii fără să își nemulțumească clienții. „Nimeni nu se gândește că eu nu pot închide încălzirea pe holurile de unde vine omul de la baie, ori să sting becurile în jumătate din hotel ca să plătesc mai puțin”, răbufnește directorul Florian Serac (foto).

Compania a pus în vânzare pachete turistice la tarife majorate cu 15-20% față de anul trecut, dar lucrează pe minus. „Degeaba am majorat noi tarifele dacă prețul curentului a urcat de la 0,35 lei pe KWh la 4,7 lei, cât se aude că va fi”, spune Serac. Dacă până acum factura lunară pentru curent a societății era de circa 1 milion de lei, pe viitor directorul se așteaptă la și mai mult. „Efectiv, nu știm la ce să ne așteptăm”, zice acesta.

Se închid hotelurile!

Pentru a limita cheltuielile, SCT Felix pregătește reducerea activității. „Hotelurile Internațional și Nufărul se vor închide de la 1 noiembrie. Din 21 noiembrie își vor opri activitatea și hotelurile Poienița și Mureșul, iar din 5 decembrie și Lotus”, spune Serac.

Conducerea societății ia în calcul redeschiderea unităților pe 21 decembrie, în pregătirea sărbătorilor de iarnă, cu o excepție, a hotelului Mureșul, prea mare și greu de încălzit, care va rămâne sub lacăt până în primăvară. „Suntem nevoiți să luăm această măsură pentru că, altfel, costurile energiei ne vor înghiți tot profitul”, spune Serac.

Pe durata sistării activității, cei 780 de angajați vor fi trimiși acasă prin rotație. Parte din personal va merge în concediu de odihnă, iar cei care nu mai au zile de concediu vor intra la activitate redusă cu plata a 75% din salariu.

Varianta concediului fără plată e, totuși, exclusă. „În turism salariile oricum nu sunt mari. Încercăm să ne sprijinim angajații, altfel ne vor pleca cei mai buni oameni și nu vom mai avea cu cine lucra”, spune directorul.

SCT Felix are nevoie de personal pentru a satisface comenzile primite pentru Revelion, care, deși mai scumpe ca anul trecut, au fost deja vândute. „Și să vrem, tot nu putem închide. Trebuie să ne onorăm obligațiile față de clienți, deși, dacă nu se plafonează prețul la curent, riscăm să lucrăm în pierdere”, zice Serac.

Obligați să investească

FecheteȘi complexul President se pregătește pentru un sezon greu. „Scumpirea energiei ne afectează foarte mult. Dacă înainte aveam facturi de curent de 120.000 - 150.000 lei pe lună, acum au urcat la 400.000 lei”, spune directorul Dumitru Fechete (foto).

Pentru a supraviețui scumpirilor, societatea a majorat tarifele cu 8-10%. Pachetele de cazare pentru 1 Decembrie și Crăciun au fost vândute integral, iar în prezent firma are în piață ultimele rezervări pentru Revelion. „Muncim mai mult pentru bani mai puțini”, rezumă Fechete.

Pentru a compensa scumpirea energiei, complexul President are în funcțiune un sistem cu pompe de căldură și pregătește proiectul unui parc fotovoltaic cu injecție în rețeaua proprie, care i-ar putea reduce factura de curent cu circa 70%. „Noi doream să demarăm investiția de circa 3 milioane euro în septembrie, cu finanțare prin PNRR. Dacă nu primim niciun răspuns luna viitoare, o vom face pe fonduri proprii. Decât să dăm în continuare sume tot mai mari de bani pe curent, mai bine le direcționăm către o lucrare care se amortizează în câțiva ani”, zice directorul.

„Mai bine țin închis!”

Criza energiei a creat o situație fără precedent în turism. „Întotdeauna în lunile octombrie - noiembrie, mai slabe, reduceam tarifele. Acum, când cheltuiești cu peleții pentru încălzirea unei pensiuni cu 10 camere 500 lei pe zi, nu îmi mai permit. Dimpotrivă, am crescut prețurile cu circa 20 lei pe cameră”, spune proprietarul pensiunii Cătălin din Băile 1 Mai, Paul Hîrcă.

Scumpirile au făcut ca administratorii pensiunilor să nu mai știe la ce să se aștepte. „Consum cam o tonă de peleți pe weekend. Dacă acum doi ani prețul pe tonă era undeva la 1.800 lei, acum a urcat la 3.000 lei și nu se știe unde se va opri. Nu fac rezervări de Crăciun, nici de Revelion, pentru că nu știu cât să cer ca să nu ies în pierdere”, spune Sorin, proprietarul uneia dintre cele mai mari pensiuni din Vârtop.

Dacă anul trecut prețul unei camere era cam la 300 lei pe noapte, cu mic dejunul inclus, odată cu deschiderea sezonului de schi tarifele ar trebui majorate, pentru a acoperi scumpirea energiei și alimentelor. „Un preț corect, care să acopere costurile cu personalul, încălzirea și alimentele, ar fi de vreo 500 lei pe noapte. Când aude însă de echivalentul a 100 euro, clientul spune că e mult. Așa că, decât să aduc bani de acasă, mai bine țin închis”, spune administratorul pensiunii. Pentru că niciodată până acum iarna nu s-a anunțat atât de grea pentru turism...


OBLIGAȚI SĂ ÎNCHIDĂ
„Încercăm să găsim forme de sprijin”

Efectele crizei energetice asupra turismului nu se simt doar în România. În Ungaria vecină, faimoasele băi din peștera Miskolctapolka s-au închis pentru că nu mai făceau față facturilor de gaz. Reprezentanții Asociației Hotelurilor și Restaurantelor au estimat că la nivel național numărul unităților care se vor închide temporar până în primăvară va depăși recordul din pandemie.

Similar, unele pensiuni din țară au anunțat că vor ține închis toată luna noiembrie și vor redeschide doar de sărbători. „Vom avea foarte multe unități închise temporar. Partea de energie înseamnă foarte mult din costurile de operare astăzi. Noi încercăm să negociem cu autoritățile, să găsim forme de sprijin”, spune președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile (foto).

Hotelierii cer plafonarea prețului curentului. „Vrem ca hotelurile din domeniul balnear să beneficieze și ele de prețuri plafonate, asemeni bazelor de tratament. Nu este normal ca, la același gen de servicii prestate, Hotelul Ceres din Băile 1 Mai să beneficieze de un preț plafonat la 1,2 lei pe KWh, doar pentru că este proprietatea statului, iar noi să plătim 4,7 lei pe KWh pentru că avem acționariat privat”, consideră directorul SCT Felix, Florian Serac.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Minciună
Minciună a la Serac.. În fiecare an ai închis pe timpul sezonului rece. Nu ii o noutate că faci profit pe spatele angajaților pe care ii ții în medical sau fără salariu, mai puțin pe fratele tău sau pe cei din Sacadat.
Postat 24 Octombrie 2022, 10:40 de Ionel70
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON