URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2022, 17:19

Oradea speră să primească bani în plus din PNRR: A pregătit proiecte de 40 de milioane de euro. Ce instituții, spitale, școli și blocuri ar putea fi modernizate

Oradea va depune, luni, proiecte în valoare de 40 de milioane de euro pentru care speră să primească finanțare europeană, prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectele vizează creșterea eficienței energetice și, drept urmare reducerea costurilor, pentru mai multe școli și grădinițe, blocuri, dar și pentru clădirile Maternității, respectiv Primăriei Oradea, recent renovată.

De 40 de milioane

Proiectele au fost aprobate vineri, într-o ședință a Consiliului Local, ținută online. „Este vorba despre clădiri publice, adică 16 școli și două instituții, plus 28 de blocuri, cu 36 de scări. Luni, la ora 10, se deschide apelul de proiecte, iar colegii noștri (n.r. – de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională) vor fi pregătiți să le depună. Nu mai avem o sumă anume alocată (n.r. - în prima etapă a distribuirii fondurilor PNRR, acestea s-au alocat pe județe), ci va fi practic un concurs național”, a spus primarul Oradiei, Florin Birta, în deschiderea ședinței.

El a precizat că, în total, proiectele sunt în valoare de 40 de milioane de euro fără TVA, finanțarea putând fi obținută prin Componenta 5 - Valul Renovării din PNRR.

Școli, grădinițe, blocuri

Concret, se dorește reabilitarea din punct de vedere energetic a clădirii Primăriei Oradea și a clădirilor Maternității.

De asemenea, unitățile de învățământ care ar putea să fie modernizate în acest sens sunt: Colegiul Național Emanuil Gojdu (str. Spiru Haret nr. 3-5), Liceul de arte – clădire str. Menumorut 33, Liceul de arte – clădire str. Menumorut 33B, Liceul Vasile Voiculescu (str. Mareșal A. Averescu), Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși (str. A Cazaban, nr. 48), Colegiul Național Mihai Eminescu (clădire str. Stănișoarei – învățământ primar step by step), Școala Lucreția Suciu, Școala Gimnazială nr. 16, Școala gimnazială D. Cantemir – clădire D. Cantemir, Școala gimnazială D. Cantemir – clădire Sextil Pușcariu, Școala gimnazială Ioan Slavici (str. Clujului 193), Școala gimnazială Ion Bogdan cu  Grădinița nr. 14 (str. I. Bogdan 13), Grădinița nr. 14 - str. I. Bogdan 20, Grădinița nr. 5  Waldorf (str. Călimănești nr.10), Grădinița nr. 46 (str. Feldioarei 17), Grădinița nr. 55 și Creșa nr. 5 Voinicel. 

Cele 36 de scări care ar putea, la rândul lor, să fie reabilitate energetic sunt situate pe Bulevardul Dimitrie Cantemir (19), pe strada Nufărului (6) și pe Aleea Salca (11). (Lista detaliată a scărilor de bloc cuprinse în proiecte, în galeria de documente!)

De ce și Primăria?

Proiectele au fost votate vineri, atât de reprezentanții puterii din Consiliul Local, adică de PNL-iști, cât și de cei ai opoziției formate din PSD și UDMR. 

Totuși, social-democrații au pus sub semnul întrebării necesitatea reabilitării energetice a clădirii Primăriei Oradea, în condițiile în care imobilul a fost recent renovat. Consilierii PSD au considerat că acei bani ar fi putut fi folosiți mai bine pentru reabilitarea mai multor blocuri. 

„În urmă cu nici un an s-au finalizat lucrări de investiții în Primăria Oradea, care, în mod normal, trebuiau să cuprindă și aceste aspecte (n.r. - de eficiență energetică). Plus, e și cea mai scumpă investiție din toate (n.r. – valoarea proiectului de vizează municipalitatea este de 28,3 milioane lei fără TVA)”, a spus Adrian Madar.

Edilul șef al orașului i-a răspuns că Primăria a fost reabilitată cu bani de la bugetul local, lucrările vizând fațadele, ferestrele, sala mare etc., însă nu și componenta de reducere a consumului sau eficiență energetică.

Acum, a spus Birta, există șansa obținerii unor bani europeni pentru reducerea costurilor cu energia, atât în clădirea Primăriei, cât și în celelalte imobile vizate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
In capul tău e TUN , pt ca tu ești CARNE DE TUN a Rusiei. În portofelul de la Rusia e sărăcie, foamete, Violuri, Crime etc.
Postat 08 Octombrie 2022, 01:45 de Sandu2100
PNRR este cel mai mare tun financiar dat de PPE europenilor.
Jumătate nerambursabili, jumătate credite bancare. Mai întâi cheltui și după vreo doi ani se decontează. Asta dacă vor mai fi bani în portofelul de la CE. În prezent sunt depuse zeci și zeci de cereri de rambursare ... care stau la rând încă.
Postat 07 Octombrie 2022, 21:10 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON