URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2023, 09:35

Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Căii Aradului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1960. Drum cu case

Drumul de ieşire din Oradea către Salonta este vechi, el dezvoltându-se şi mobilându-se cu clădiri de-a lungul a două secole.

În 1841, drumul ieşea din actuala stradă Primăriei, pe latura nordică începând să se construiască primele case ale aşa-numitului cartier al "păsărilor", fiindcă străzile aveau să poarte nume de păsări. După ce cotea spre stânga, drumul traversa Pârâul Peţa şi continua spre Nojorid.

Mai târziu, zona s-a urbanizat, atât prin creşterea cartierului "păsărilor", cât şi prin apariţia, în anii ’30, a cartierului Ioşia. În interbelic, el se numea Calea Aradului până lângă Ioşia, apoi Calea Carpaţilor la ieşirea din oraş.

Colţul Căii Aradului cu actuala stradă Oneştilor era subtraversat de un braţ al Peţei, ce servea drept canal de inundaţie pentru Ioşia. Acolo se afla şi capătul liniei 2 de tramvai, prelungite în 1971 până pe strada Lipovei.

În anii ’60, şoseaua purta numele lui Rákoczy Ferenc, iar în anii ’80 se chema Leontin Sălăjan de la strada Decebal până la Oneştilor, iar de acolo Calea Aradului.

Denumirea a fost uniformizată după anul 2000. Pe latura sudică se aflau unităţi militare, precum şi o altă zonă de case dincolo de strada Traian Blajovici, întinsă până la Peţa.

2023. Cea mai mare zonă comercială

Calea Aradului Oradea

Construirea de blocuri pe Calea Aradului a început în a doua jumătate a anilor 1970, din zona Aleii Călinului, unde au fost ridicate peste 900 de apartamente, iar alte trei blocuri înalte au format colţul cu strada Oneştilor.

Sistematizarea bulevardului a început în 1981 între colţul cu strada Aviatorilor şi Peţa, în locul caselor apărând blocuri cu patru etaje.

A urmat, în 1988-1989, sistematizarea părţii dintre strada Dimitrie Pompeiu şi B-dul Decebal, latura nordică, unde s-au construit blocuri prefabricate, iar în anii ’90 blocuri înalte şi o centrală telefonică.

După 2006, o parte a clădirilor militare au fost demolate pentru a face loc ansamblului de blocuri cu zece etaje Luceafărul, dintre care patru au fost construite.

Pe cealaltă parte, în 2008-2009 a fost edificat hotelul Ramada, iar în 2020, lângă fosta Imprimerie de Vest, un bloc cu şase etaje.

Calea Aradului, până la Oneştilor, a fost modernizată ultima dată la începutul anilor 2000, iar segmentul următor în 2021, odată cu construirea liniei de tramvai ce face legătura către Universitate.

Calea Aradului se intersectează, din 2003, cu şoseaua de centură, iar din 2006 aici s-a construit cea mai mare zonă comercială a Oradiei. Ultimul obiectiv de pe această arteră este aeroportul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mihaita
Eu cred ca zbori tu gol, avioanele sunt oline de pe Oradea Mare, tu ai mentalitate de comună.
Postat 08 Iulie 2023, 20:52 de Sandu2100
Vai si amar de ce stiu oradenii
Jumate din oradeni nici nu cunosc cartierele orasului, multi care locuiesc pe la blocuri nu au fost in viata lor prin Iosia case, Grigorescu, Oncea, Episcopia, Podgoria. Mai rar la un oras relativ micsa ai atata lume care nu au umblat prin tot orasul, si va mai mirati de ce nu zboara avioanle si sunt goale , de asta nu merge nimic in orasul asta ca lumea e prea batuta in cap, oras la nivel de comuna cu mentalitati la fel.
Postat 08 Iulie 2023, 19:22 de Mihaita
Christa
Inainte sa se construiasca blocurile, pe acolo erau niste baraci numite impropriu case.
Postat 08 Iulie 2023, 15:59 de Timi
slab
Articol slab, generalitati. Ceva imagini mai vechi de 1960 ar fi fost binevenite. Cateva cuvinte despre vama de la actualul Casa piratilor ar fi fost si mai si. A.k.a. mai invatam si noi ceva?
Postat 08 Iulie 2023, 10:25 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON