URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2023, 18:15

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut Splaiul Crișanei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1967. Din grădini, cartier

Splaiul Crişanei, un mic cartier de pe malul stâng al Crişului Repede, care face legătura între bulevardul Decebal şi cartierul Ioşia-Nord, a fost construit în a doua jumătate a anilor 1960. Înainte, locul a fost liber de construcţii, aici fiind probabil grădini.

Terenul se învecina la nord cu albia neregularizată a Crişului, iar în sud cu târgurile de porci şi de vite de pe actualele străzi Brâncoveanu - Tudor Vladimirescu. În locul lor au fost parcelate locuri pentru case, iar către strada Decebal au fost construite mai multe blocuri pentru grecii din oraş, plus o şcoală.

Fiind însă nevoie de mai multe locuinţe noi pentru populaţia în creştere, autorităţile au profitat de terenul liber pentru a ridica aici alte blocuri. La început au fost construite trei micro-ansambluri formate dintr-un bloc turn şi altele două cu câte 4 etaje, în 1966-1967.

Zona a fost sistematizată prin crearea străzii Splaiul Crişanei şi a drumurilor interioare, cartierul fiind completat şi cu două licee industriale, aproape fiind platforma industrială Sinteza - Înfrăţirea. Totodată, malul Crişului a fost îndiguit şi s-a creat o alee de promenadă.

Ulterior, cartierul s-a extins spre Ioşia, până în 1970 ajungând până în colţul cu strada Oneştilor.

2023. Modernizări făcute şi încă necesare

Din punct de vedere urbanistic, cartierul este unul deschis, cu tronsoane de blocuri independente. El nu a avut la început spaţii comerciale şi servicii, excluzându-le pe cele educaţionale.

Câteva magazine au fost deschise după 1990 la parterul unor blocuri. Strada Splaiul Crişanei a fost modernizată în anul 2008, iar apoi au fost refăcute şi aleile dintre blocuri.

Cea mai vizibilă schimbare faţă de acum jumătate de veac este apariţia vegetaţiei, limitate la început la câţiva puieţi şi arbuşti. Tot în anii 2000 a fost modernizat digul, pe care s-a amenajat o pistă pentru biciclete.

În cartier se află azi mai multe instituţii de învăţământ: Creşa nr. 9 "Căsuţa din poieniţă", Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller" şi colegiile tehnice "Mihai Viteazul" şi Traian Vuia", ultimele două modernizate în anii trecuţi.

Liceul German încă aşteaptă reabilitarea completă, un proiect de renovare şi eficientizare energetică fiind pregătit pentru a intra în execuţie. Încă este loc de modernizări ale spaţiului public, cel dintre blocuri putând fi îmbunătăţit prin sădiri şi plantări, extinderea iluminatului public şi montarea de noi aparate de joacă pentru copii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON