URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Ianuarie 2018, 10:25

Oradea ieri, Oradea azi: Regiunea Partium

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1543. Partium, între Ungaria şi Transilvania

Pe 29 august 1526, la Mohács, în sudul Ungariei de azi, sultanul Soliman sau Suleiman Magnificul a învins oastea Ungariei, condusă de arhiepiscopul Pál Tomori şi de tânărul rege Ludovic al II-lea, în vârstă de 20 de ani, care a murit în această bătălie. Victoria fără dubii a turcilor a avut ca rezultat împărţirea Ungariei timp de aproximativ 150 de ani între Imperiul Otoman şi Casa de Habsburg din Austria.

În acest context, în 1541, voievodatul Transilvaniei a reuşit să se constituie ca principat independent, iar Oradea şi Bihorul, alături de comitatele din vestul Transilvaniei, au fost chemate să opteze pentru ralierea la Ungaria habsburgică sau la noul principat.

Decizia s-a luat greu, însă pe 11 februarie 1543, la Gyula, s-a ajuns la o soluţie de compromis. Atunci s-a decis că "părţile ungurene" ale Transilvaniei, adică  "Partium" sau "Parti regni Hungariae", vor fi independente de Ungaria şi vor accepta să fie conduse de Principatul Transilvaniei, dar fără a aparţine acestuia.

Partium cuprindea, conform istoricilor, comitatele Maramureş, Solnocul Interior, Crasna, Bihor, Ţara Chioarului, Banatul de Severin şi Zarandul de Est, toate aflate la graniţa Ungariei.

2017. Vor autonomie culturală

Ca regiune juridico-politică, Partium a funcţionat circa 150 de ani, perioadă în care otomanii au cucerit, pe rând, comitatele. Apoi, începând cu secolul al XVIII-lea, toate aceste comitate au fost reîncorporate administraţiei maghiare, însă nu ca o regiune de sine stătătoare. Asta, spun istoricii români, este o dovadă că Partium nu a funcţionat ca o regiune istorică, ci mai degrabă ca un termen politico-juridic, dovadă fiind şi că s-au păstrat denumirile Crişana, Banat, Maramureş etc.

Denumirea Partium nu s-a mai folosit însă defel după dizolvarea Imperiului Austro-Ungar. În schimb, politicienii maghiari din România aduc frecvent în atenţie această regiune, pretinzând reînfiinţarea ei.

Săptămâna trecută, o rezoluţie comună a UDMR, PPMT şi PCM cere, pe lângă autonomia teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, un statut special administrativ, bilingv pentru regiunea Partium. Mai precis, politicienii maghiari vor pentru judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj autonomie culturală, care cuprinde, în accepţiunea lor, şi autoadministrare în domeniul educaţiei. În ultimii ani, politicienii UDMR şi PPMT au mai pretins şi ca Partium să fie una dintre regiunile României, la o eventuală descentralizare naţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Geamgiu (windos)
Nu fa pe prostu! Nu din cer, via Albania.
Postat 18 Ianuarie 2018, 22:32 de EmzePerix
Greu cu istoria asta !?!
Ar fi timpul sa ne spuna sustinatorii Partium, cum naiba de au fost napaditi si cuceriti de majoritatea romaneasca, ramanand doar o minoritate maghiara cu gargara-n gat !?! Azihmaine o sa auzim ca romanii au fost un popor migrator, care a invadat Transilvania coborand din ceruri !?!
Postat 17 Ianuarie 2018, 19:46 de WinDos
Noa...
Dar nici parte a așa-zisei "Românii Mari" n-au fost încă de pe vremea dacilor, cum se căznesc unii să ne facă să credem. Ne place, nu ne place, ungurii au fost aici de multă vreme și au condus regiunile astea sute și sute de ani. Românilor le-o picat în traistă colea, în 1918... Eu nu mă mir că cer autonomie culturală. Mă mir că cer doar atât...
Postat 17 Ianuarie 2018, 18:12 de Shogun
:-)
In secolul XVIII comitatele apartinand Partiumului nu au fost incorporate "administratiei maghiare" ci administratiei habsburgice/austriece...ca maghiarii or fi fost majoritatea functionarilor de rand coordonati de cate un neamt asta e alta poveste.
Postat 17 Ianuarie 2018, 12:26 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON