URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2018, 10:25

Oradea ieri, Oradea azi: Regiunea Partium

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1543. Partium, între Ungaria şi Transilvania

Pe 29 august 1526, la Mohács, în sudul Ungariei de azi, sultanul Soliman sau Suleiman Magnificul a învins oastea Ungariei, condusă de arhiepiscopul Pál Tomori şi de tânărul rege Ludovic al II-lea, în vârstă de 20 de ani, care a murit în această bătălie. Victoria fără dubii a turcilor a avut ca rezultat împărţirea Ungariei timp de aproximativ 150 de ani între Imperiul Otoman şi Casa de Habsburg din Austria.

În acest context, în 1541, voievodatul Transilvaniei a reuşit să se constituie ca principat independent, iar Oradea şi Bihorul, alături de comitatele din vestul Transilvaniei, au fost chemate să opteze pentru ralierea la Ungaria habsburgică sau la noul principat.

Decizia s-a luat greu, însă pe 11 februarie 1543, la Gyula, s-a ajuns la o soluţie de compromis. Atunci s-a decis că "părţile ungurene" ale Transilvaniei, adică  "Partium" sau "Parti regni Hungariae", vor fi independente de Ungaria şi vor accepta să fie conduse de Principatul Transilvaniei, dar fără a aparţine acestuia.

Partium cuprindea, conform istoricilor, comitatele Maramureş, Solnocul Interior, Crasna, Bihor, Ţara Chioarului, Banatul de Severin şi Zarandul de Est, toate aflate la graniţa Ungariei.

2017. Vor autonomie culturală

Ca regiune juridico-politică, Partium a funcţionat circa 150 de ani, perioadă în care otomanii au cucerit, pe rând, comitatele. Apoi, începând cu secolul al XVIII-lea, toate aceste comitate au fost reîncorporate administraţiei maghiare, însă nu ca o regiune de sine stătătoare. Asta, spun istoricii români, este o dovadă că Partium nu a funcţionat ca o regiune istorică, ci mai degrabă ca un termen politico-juridic, dovadă fiind şi că s-au păstrat denumirile Crişana, Banat, Maramureş etc.

Denumirea Partium nu s-a mai folosit însă defel după dizolvarea Imperiului Austro-Ungar. În schimb, politicienii maghiari din România aduc frecvent în atenţie această regiune, pretinzând reînfiinţarea ei.

Săptămâna trecută, o rezoluţie comună a UDMR, PPMT şi PCM cere, pe lângă autonomia teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, un statut special administrativ, bilingv pentru regiunea Partium. Mai precis, politicienii maghiari vor pentru judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj autonomie culturală, care cuprinde, în accepţiunea lor, şi autoadministrare în domeniul educaţiei. În ultimii ani, politicienii UDMR şi PPMT au mai pretins şi ca Partium să fie una dintre regiunile României, la o eventuală descentralizare naţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Geamgiu (windos)
Nu fa pe prostu! Nu din cer, via Albania.
Postat 18 Ianuarie 2018, 22:32 de EmzePerix
Greu cu istoria asta !?!
Ar fi timpul sa ne spuna sustinatorii Partium, cum naiba de au fost napaditi si cuceriti de majoritatea romaneasca, ramanand doar o minoritate maghiara cu gargara-n gat !?! Azihmaine o sa auzim ca romanii au fost un popor migrator, care a invadat Transilvania coborand din ceruri !?!
Postat 17 Ianuarie 2018, 19:46 de WinDos
Noa...
Dar nici parte a așa-zisei "Românii Mari" n-au fost încă de pe vremea dacilor, cum se căznesc unii să ne facă să credem. Ne place, nu ne place, ungurii au fost aici de multă vreme și au condus regiunile astea sute și sute de ani. Românilor le-o picat în traistă colea, în 1918... Eu nu mă mir că cer autonomie culturală. Mă mir că cer doar atât...
Postat 17 Ianuarie 2018, 18:12 de Shogun
:-)
In secolul XVIII comitatele apartinand Partiumului nu au fost incorporate "administratiei maghiare" ci administratiei habsburgice/austriece...ca maghiarii or fi fost majoritatea functionarilor de rand coordonati de cate un neamt asta e alta poveste.
Postat 17 Ianuarie 2018, 12:26 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON