URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2017, 17:31

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea palatelor gemene din strada Republicii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1907. După placul unei baronese

Cu puţină atenţie, orice orădean observă că pe strada Republicii 73 şi peste drum, la numărul 50, există două clădiri aproape identice. Sunt Palatele Gerliczy, a căror istorie se leagă de cea a baronului Gerliczy István. Nepot al lui Gerliczy Felix, fost subprefect al comitatului Bihor în anii 1860-1861, şi fiu al lui Gerliczy Ferencz, fost parlamentar la Budapesta şi cavaler al Ordinului Maltez, Gerliczy István a deţinut în Oradea mai multe proprietăţi.

Două dintre acestea se aflau pe Fö Utca (actuala stradă Republicii), pe ambele laturi. Zona a început să se dezvolte mai cu seamă după darea în funcţiune a gării centrale, mai multe terenuri fiind puse la dispoziţia celor care doreau să construiască imobile de locuinţe sau mixte. La începutul secolului XX, pe lângă case, artera găzduia două spitale şi mai multe clădiri ale companiei feroviare de stat.

Edificarea palatelor Gerliczy s-a făcut după dorinţa soţiei lui István, baroneasa Félixné Gerliczy. Arhitectura lor a fost proiectată de către Sztarill Ferenc, ambele imobile fiind terminate în 1907. Incluse în curentul secessionului şi având un aspect sobru, nota lor discordantă este asemănarea, până aproape de identitate, strada principală interpretându-le ca pe o poartă de trecere.

2017. După retrocedare, renovare

Împreună cu o casă construită în prelungirea palatului de la numărul 50, imobilele au fost preluate la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial de către Comisia de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice, care gestiona bunurile deţinute de cetăţenii unguri pe teritoriul României.

Catalogat, după război, ca "element de dreapta", cu "atitudine antidemocratică şi duşmănoasă faţă de URSS", chiar "susţinător al ideilor horthiste", Gerliczy István s-a retras din România odată cu soldaţii germani şi unguri, stabilindu-se împreună cu familia la Budapesta, iar ulterior la Paris, unde a şi murit în 1961.

În anul 1949, clădirea aflată la numărul 50 a fost alocată Comandamentului de Miliţie Oradea. Dar, pentru că proprietarul le-a abandonat, niciunul dintre palate nu a făcut obiectul naţionalizării din anul 1950. După anul 1990, urmaşii lui Gerliczy István au cerut în instanţă retrocedarea imobilelor, iar în 2012 clădirea în care funcţionase Miliţia şi apoi Poliţia Bihor a fost dată pretendenţilor. După încă trei ani, instituţia s-a şi mutat din clădire. "Sora" sa de la numărul 73 a fost şi ea retrocedată în cadrul aceloraşi procese, iar la începutul acestui an proprietarii au reuşit să demareze reabilitarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Republicii 52 si 73
s-a strecurat o mica inexactitate in articol. palatele "gemene"sunt la nr. 52 si 73, nu 50 si 73. la nr. 50 se afla intr-adevar o cladirea politiei pana in ziua de azi. probabil confuzia provine din faptul ca la nr. 52 (pe langa nr. 50) a fost sediul Securitatii in anii '50. dupa 1956 cladirea de pe Republicii 52 nu a mai fost folosita de catre Securitate, incaperile fiind repartizate catre cetateni (in prezent mai locuiesc in cladire descendentii a doua familii care si la acea data erau aici). si acum in beciuri se pot vedea pe pereti foarte clar inscriptii ale detinutilor politici ai "deceniului blestemat" - marcaje taiate ale lunilor petrecute in arest, animale, nume, date si diverse alte inscriptii datand in special din 1952 - 1956. din cand in cand cate un fost detinut mai viziteaza beciuirile alaturi de copii sau nepoti. e un semn bun faptul ca a inceput reabilitarea la nr. 73, ar trebui urmat exemplul si de cladirea de la 52. la inceputul secolului XX, cele doua cladiri simbolizau intrarea in urbea civilizata pentru calatorii care ajungeau la gara Oradea.
Postat 14 Mai 2017, 11:54 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON