URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2015, 16:05

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea ansamblului Şirul Canonicilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1751. Canonici înşiruiţi

După ce a început construcţia catedralei romano-catolice, în 1751 episcopul romano-catolic al Oradiei Pál Forgárch a emis un decret prin care capitulul episcopiei orădene, care până atunci îşi avea sediul în piaţa centrală Sfântul Ladislau, urma să se mute lângă bazilică. Aşa a pornit, pe la jumătatea anilor 1750, construcţia primei case din ansamblul ce avea să devină Şirul Canonicilor.

Primul canonic care şi-a ridicat o casă aici a fost János Alapi, care şi-a construit cu propriii bani imobilul aflat azi la numărul 7, la intersecţia cu strada Săvineştilor. Apoi, pe rând, au apărut casele de la numărul 9 şi numărul 15. Un act din 1777 arată că pe respectivul amplasament existau deja patru case, iar alte trei erau în construcţie.

Timp de o sută de ani, ansamblul a fost reîntregit cu încă trei clădiri, ultima casă fiind terminată în 1875. Cele 10 case au fiecare câte un etaj dar, cum au fost construite în perioade diferite, nu au un aspect unitar. Coridorul cu arcade construit în faţa lor, cel mai spectaculos element al ansamblului, rezolvă această problemă. Sprijinit pe 56 de stâlpi pătraţi, coridorul are o lungime impresionantă: 253 de metri.

2015. De toate pentru toţi

Întreg ansamblul Şirul Canonicilor este şi astăzi în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice, iar împreună cu Catedrala Adormirea Maicii Domnului şi cu Palatul Episcopal din vecinătate formează cel mai mare ansamblu baroc din România.

În cele 10 case funcţioneză diferite departamente şi instituţii subordonate Episcopiei: Parohia Catedralei, reşedinţa episcopului pensionat Tempfli József, Centrul Diecezan pentru Tineret sau Policlinica Caritas, unde pot fi trataţi orădeni cu venituri mici. Şirul Canonicilor mai găzduieşte şi un internat de elevi şi sediul Asociaţiei Caritas Catolica, organizaţie menită să-i ajute pe bihorenii aflaţi în dificultate.

În fostele case ale canonicilor mai funcţionează şi un birou de turism religios, administrat tot de Episcopia Romano-Catolică pentru a-i ghida, în primul rând, pe cei aproximativ 50.000 de turişti din felurite ţări care se opresc anual să viziteze catedrala romano-catolică, dar nu ştiu ce altceva ar mai putea vedea în Oradea. În casele din Şirul Canonicilor se mai găseşte galeria de arte Tibor Erno, asociaţia Viaţă cu autism, o librărie şi un magazin cu obiecte bisericeşti. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bietului sărman de mai jos
Bietului sărman de mai jos, rumânului verde preocupat de turiștii unguri care ne vizitează: măi frate, istoria orașului Oradea este cea care este, ca să-l citez pe Vanghelie (are și el dreptate din greșeală, dar are...), adică cea care ne spune că doar în ultima sută de ani Oradea a avut o administrație românească. Orașul a fost construit sub administrație maghiară că-ți place, că nu-ți place sau, să nu te supăr, că-mi place, că nu-mi place. N-ai decât să-ți dorești ce vrei, e dreptul tău, dar istoria e cea care este...
Postat 04 Mai 2015, 11:12 de Shogun
sirul cacanicilor..
faina la sirul la el, doar ca numai pentru ungure este. la el romani nu este numa cei aproximativi la 50000 de turisti care vine vede munte de la tzara mame si opresc sa pise dupe ce beut pe busz icethea pe cacanonicilor sir la el din felurite tari precum ungaria si maghiarorszag si viziteaze catedrala ca aduce la ei sa minuneze
Postat 03 Mai 2015, 16:47 de tzopunpecamp
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON