URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2023, 09:15

Oradea ieri, Oradea azi: Inundațiile de primăvară făceau ravagii în perioada interbelică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1939. Oameni pe case

Inundaţiile au fost un fenomen des întâlnit în Oradea.

În prima parte a secolului XX, oraşul era traversat de apele neregularizate ale Crişului Repede şi de pârâurile Peţa, Sălbatic şi Paris. Creşterea debitelor genera aşadar riscuri, iar în aprilie 1932 apele s-au revărsat din plin peste cartierele de case Közepesi, Bernáth, Munk, Ioşia, Weisz, fiind afectat actualul cartier Eminescu în totalitate, precum şi nordul şi sudul Velenţei şi zona Seleuş, acestea din urmă străbătute de Peţa.

Deşi autorităţile s-au mobilizat din timp, "cei mai mulţi n’au vrut să părăsească casele", arăta Gazeta de Vest. Cei surprinşi de ape s-au urcat pe case, viitura ajungând până la Calea Clujului.

Au fost trimişi militari să creeze diguri din saci cu nisip, iar sinistraţii erau preluaţi cu bărcile de salvare. Mai multe case au căzut, iar incintele unor fabrici din zona de est au fost inundate.

În 1939 situaţia s-a repetat, începutul lunii aprilie fiind unul cu ploi şi ninsori abundente. "În cap de noapte, la lumina lunei", cum anunţa presa, aceleaşi cartiere au fost inundate iar, mulţi locuitori fugind sau fiind preluaţi de salvatori şi duşi în case aflate mai departe de ape.

Ancheta deschisă a arătat că exploatările de pietriş au slăbit malurile Crişului, acestea fiind rupte de debitul crescut al apei.

2023. Fără pericol

Crişul Repede, Oradea

Din perioada interbelică şi până azi au mai existat creşteri semnificative ale debitelor Crişului Repede şi pârâurilor. Dar acum inundaţiile sunt foarte puţin probabile.

Cursul Crişului a fost regularizat prin amenajarea malurilor şi construirea de diguri. Pe acelaşi râu au fost construite barajul şi hidrocentrala Vadu Crişului, pusă în funcţiune în 1954, apoi barajul şi lacul de acumulare de lângă Tileagd, în anii ’80.

În oraş, malurile Crişului au fost amenajate, iar debitul redus a permis formarea de insule, cum ar fi în zona Silvaş. Totuşi, malul stâng al Crişului în cartierul Eminescu nu este nici azi îndiguit, deşi aici apăreau cele mai mari probleme odată cu inundaţiile.

Pârâul Peţa nu mai poate inunda cartierul Velenţa, cursul său fiind mutat prin sudul oraşului. O parte a traseului poate fi observat pe câteva străzi, apărute în urma umplerii fostei albii, cum ar fi strada Petre Ţuţea, uşor şerpuită până în strada Muntele Găina.

Ajunsă aici, Peţa cotea spre stânga în locul unde azi se află o curte ovală, apoi mergea paralel cu strada Muntele Găina către şanţul Cetăţii, zone azi construite. Până la modernizarea străzii Zalăului, în capătul sudic încă se aflau balustradele unui fost podeţ peste Peţa.

Pârâul Paris a fost întubat încă de la începutul secolului XX, cel Sălbatic în etape până în 2000, iar Adona din Nufărul în 2012-2013.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON