URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2022, 14:06

Oradea are „foame” de cărți: Editurile se înghesuie să participe la Târgul Gaudeamus din orașul de pe Crișul Repede

Oradea are „foame” de cărți: Editurile se înghesuie să participe la Târgul Gaudeamus din orașul de pe Crișul Repede Târgul Gaudeamus va începe miercuri, la ora 10, în Piața Unirii, iar deschiderea oficială a evenimentului este programată de la ora 12
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Târgul de carte Gaudeamus Radio România își va deschide porțile, miercuri, la Oradea, într-un cort de 700 de metri pătrați, amplasat în Piața Unirii, unde vor fi prezente 47 de edituri și agenții de difuzare de carte, cu circa 20.000 de titluri.

În plus, vor mai fi 3 standuri online, pe site-ul gaudeamus.ro, iar tot pe internet se vor transmite evenimentele care au loc fizic. Târgul va fi deschis între 11 și 15 mai, de la ora 10 la 21, iar accesul orădenilor este liber.

20.000 de titluri

Organizatorii speră că oferta târgului va fi pe placul orădenilor. „Târgul a fost extrem de greu de gestionat din cauza spațiului, întrucât solicitarea de spații expoziționale a fost la limită. Am oferit până la ultimul metru disponibil în corturi, expozanții doresc să vină la Oradea, cred că este un indicator foarte bun apropo de potențialul pieței și de interesul pe care oamenii din branșă îl au pentru piața de carte de aici”, a declarat marți, într-o conferință de presă, Cornelia Chifor, coordonatoare a evenimentului.

Informațiile privind numărul de cărți vândute la edițiile precedente sunt confidențiale, la solicitarea editurilor, însă este clar că dacă își doresc atât de mult să participe la eveniment, orădenii sunt clienți buni.

Oferta editorială este diversificată și proaspătă, orădenii urmând să găsească la standuri cărți care nici nu au ajuns în librării încă. „Este un avantaj să poți să mergi la standuri și să te îndrume editorul, este un loc de informații. Și oamenii de la standuri chiar au citit mare parte din cărțile pe care le au”, a mai spus Chifor.

Lansări de carte

În plus, în cele cinci zile de târg, sunt programate 30 de evenimente, majoritatea lansări și prezentări de carte. Cele mai multe sunt organizate însă de editura Eikon, în timp ce edituri mai mari sau mai cunoscute românilor nu au alocat fonduri și pentru asemenea acțiuni.

Printre cărțile care vor fi lansate sau prezentate se numără „Ultimul Schelling: Filosofie și hristologie, Revelare și extaz”, de Dorin Ștefănescu, „Transcarpathia: radiografia unei regiuni multietnice”, de Marian Oancea, „Fiica Ursoaicei. Secrete naturii” de Teodora Veress.

Și autori orădeni se numără printre scriitorii cuprinși în acest calendar al activităților: profesorul și fostul jurnalist Florin Ardelean va lansa cartea „Povestiri de duminică” (sâmbătă, ora 15, editura Eikon), actrița Mirela Niță Lupu volumul „Jurnalul unei povești sau cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii” (vineri, ora 17, editura Ratio et Revelatio), iar istoricul Cristina Pușcaș va lansa cartea „101 chipuri ale suferinței în Bihorul carceral comunist” (vineri, ora 18, Radio et Revelatio). 

Târgul este ofertant și pentru copii. Pe lângă cărțile dedicate lor, cei mici vor putea participa la două ateliere de pictură organizate în colaborare cu Asociația Pro Bambini din Oradea și susținute de profesori ai Liceului de Arte. În plus, Dragoș Dobocan (9 ani), elev la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea, va expune picturi făcute de el, tot în cadrul târgului, începând de vineri, ora 15.

Oradea sprijină târgul

Prezentă la conferința de presă, directoarea APTOR Oradea, Alina Toie, a precizat că municipalitatea contribuie la organizarea evenimentului cu 20.000 de lei.

„Suntem foarte încântați să anunțăm parteneriatul nostru pentru a opta ediție a Târgului de Carte Gaudeamus în Oradea! Mulțumim organizatorilor și echipei Târgurilor de Carte Gaudeamus Radio România pentru inițiativă și pentru că ați revenit în Oradea! (...) Eram curioasă cum se plasează Oradea atunci când ne gândim la câte cărți se vând la aceste târguri și am aflat cu mare bucurie că cifrele sunt foarte bune pentru oraș, și ne situăm în topul orașelor în care sunt cele mai bune vânzări. Așadar, avem cu atât mai multă încredere că această ediție a Târgului de Carte Gaudeamus în Oradea va fi un real succes”, a spus Toie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON