Compania de asigurări Euroins a intrat în faliment, conform deciziei Tribunalului Bucureşti de a deschide această procedură în cazul firmei de asigurări, dată vineri, după ce Curtea de Apel Bucureşti respinsese de două ori solicitarea Euroins de a suspenda aplicarea deciziei A.S.F..
Sentinţa nu este însă definitivă, dar este executorie, iar poliţele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi.
Astfel, poliţele de asigurare emise de Euroins vor înceta de drept în termen de 90 de zile, respectiv până la data de 8 septembrie 2023. Această măsură se aplică tuturor poliţelor, cu excepţia poliţelor de garanţii, care vor fi valabile timp de 150 de zile până la data de 7 noiembrie 2023, scrie Hotnews.ro.
Poliţele auto
Şoferii care au încheiat poliţe de asigurare auto la Euroins au acum două opţiuni. Prima este valabilă pentru cei ale căror poliţe expiră în patru luni: aceştia pot continua să utilizeze poliţa timp de trei luni, adică 90 de zile, iar cu o zi înainte de expirare, trebuie să încheie o nouă poliţă la o altă firmă de asigurări, arată Antena3.ro.
În această situaţie, şoferii vor primi rambursarea sumei aferente lunii rămase din poliţa iniţială.
A doua opţiune pe care o au este de a denunţa poliţa de asigurare înainte de expirare. Pentru acest lucru, ei trebuie să depună documentele necesare la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, iar în schimb vor primi restituirea sumei corespunzătoare lunilor rămase din poliţa iniţială.
Este important de menţionat că, în ambele cazuri, şoferii trebuie să încheie o nouă poliţă de asigurare înainte de a depune documentele la Fondul de Garantare a Asiguraţilor.
Aşadar, în cadrul procedurii de faliment, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) joacă un rol important. Persoanele care au suferit daune acoperite de poliţele Euroins România şi clienţii care solicită returnarea parţială a primei de asigurare sunt îndrumaţi să se adreseze FGA.
Pentru a asigura o abordare echitabilă, cererile vor fi înregistrate şi analizate în ordinea primirii lor. Starea cererilor de plată poate fi verificată online pe site-ul FGA, acolo unde trebuie să depună şi cererile de despăgubire.
Decizia ASF de a retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România a fost luată pe baza constatării stării de insolvenţă a companiei, având un deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei şi un deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.
CITR, desemnat lichidator judiciar
În ceea ce priveşte gestionarea procedurii de faliment, CITR, filiala Bucureşti a CITR Group, a fost desemnată lichidator judiciar al Euroins. Obiectivele CITR includ stabilirea masei credale, evaluarea şi vânzarea activelor şi identificarea surselor suplimentare de venituri pentru a acoperi creanţele creditorilor, iar termenul pentru depunerea cererilor de înscriere la masa credală a fost stabilit de către judecător.
Această situaţie reprezintă al doilea faliment în industria asigurărilor din România în ultimii doi ani, după City Insurance, şi atrage atenţia asupra impactului sistemic al unor astfel de evenimente.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.