URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2023, 13:01

O colecție de suflet: Cântăreața de muzică populară Florica Bradu a lansat o carte cu toate textele din repertoriul său (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„O lume întreagă a cântecului bihorean într-o carte”. Aşa a descris solista de muzică populară Florica Bradu volumul „Trec prin lume cântând”, pe care l-a lansat, joi seară, la Muzeul Ţării Crişurilor, în prezenţa a zeci de prieteni, rude şi admiratori.

Muzică... în carte 

„Trec prin lume cântând” conține zeci de piese, sub formă de text şi partituri, care au fost interpretate de-a lungul carierei de 60 de ani. Unele dintre partituri sunt semnate de compozitori ca George Vancu şi Constantin Arvinte.

„Acestea toate sunt versuri din străbuni culese cu grijă de una dintre cele mai apreciate artiste din folclorul românesc", a spus, în deschiderea evenimentului, managerul MŢC, istoricul Gabriel Moisa.

Printre cele circa 80 de persoane prezente la lansare s-au numărat inclusiv artişti şi prieteni ai cântăreţei, precum solista Florica Zaha, Elise Stan (etnomuzicolog) ori soţii Iuliana şi Florian Chelu Madeva. De asemenea, la eveniment au asistat episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan.

Despre cartea apărută la editura MŢC, managera Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Bihor, Ancuţa Şchiop (foto mijloc), a spus că aceasta este de fapt o autobiografie pentru că ea cuprinde moştenirea culturală pe care o lasă Florica Bradu, și anume cântecele ei.

„Doamna Bradu nu este doar un simplu solist de muzică populară pe care l-am acompaniat pe scenă. Este un om care a ştiut să culeagă, să dea viaţă şi să promoveze poeziile ţăranilor de demult, adică folclorul atât de drag nouă”, a spus şi managerul Centrului de Cultură Bihor, dirijorul şi violonistul Liviu Buţiu.

Amintiri din China

În cadrul evenimentului de lansare, Florica Bradu a depănat amintiri din perioada turneelor şi concertelor organizate în străinătate. „Îmi amintesc câte emoţii am avut când am cântat în China. M-am rugat mult la Dumnezeu să mă ajute să le transmit emoţia cântecelor noastre, pentru că ei oricum nu înţeleageau limba. Am început concertul cu o doină, iar apoi cu câteva cântece ritmate, ca la noi. Atunci am simţit cu adevărat fiori, am simţit cum intru într-o transă şi doar muzica mă ghidează. La final au fost ropote de aplauze. Ghidul nostru, care ne-a însoţit, mi-a spus că, deşi ei nu mi-au desluşit cuvintele, mi-au înţeles sufletul", a povestit Florica Bradu.

Ea şi-a amintit şi cum a primit „botezul" în lumea muzicii în satul natal, Șicula, unde a auzit primele doine. Atunci s-a îndrăgostit de folclorul românesc, căruia i-a rămas loială până în prezent, la 78 de ani.

„Au trecut anii pe lângă mine şi nu ştiu să vă spun câte concerte am avut şi nici cu câte orchestre am cântat. Dar ceea ce ştiu este că mi-a plăcut să fac publicul să chiuie, să danseze şi să se bucure de viaţă", a mai spus ea.

În final, Florica Bradu le-a mulţumit celor prezenţi, fiicelor sale care i-au fost alături mereu, prietenilor şi publicului pentru susţinerea necondiţionată din toţi aceşti ani. „Pentru mine, scena este altarul unde eu mă rog prin cântecul neamului meu", şi-a încheiat ea discursul.

Flori pentru Florica

Cei prezenţi au putut apoi să ia acasă câte un volum, oferit gratuit la eveniment. Cei mai mulți dintre ei au stat apoi la rând pentru a cere autografe, iar unii i-au dăruit artistei flori.

Printre fanii ei s-a numărat şi o tânără solistă orădeană, Georgiana Sabău (în foto alături de Florica Bradu). „Cânt cu drag piesele ei la concursuri, festivaluri şi în concerte. Am vrut să vin la lansarea cărţii ca să-i spun cât de mult o apreciez", a spus ea reporterului BIHOREANULUI.

Volumul „Trec prin lume cântând” poate fi achiziţionat la preţul de 45 de lei de la recepţia Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Consiliului Judeţean Bihor şi Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, instituții care vor să sublinieze contribuţia Floricăi Bradu la păstrarea şi promovarea tradiţiilor bihorene. De altfel, în cadrul aceluiaşi proiect, pe 3 octombrie, la Teatrul Regina Maria, va avea loc un concert dedicat interpretei, biletele fiind însă epuizate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON