URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2022, 19:45

Nu uitați de bunici! Pompierii recomandă bihorenilor cum să-și protejeze părinții și bunicii (FOTO)

Nu uitați de bunici! Pompierii recomandă bihorenilor cum să-și protejeze părinții și bunicii (FOTO) (sursa foto: ISU Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a anunţat lansarea unei campanii menite să aducă în atenţia oamenilor pericolele la care sunt expuşi vârstnicii dacă nu respectă regulile de siguranţă. Pompierii bihoreni le recomandă rudelor şi îngrijitorilor persoanele în etate, printre altele, să monteze detectoare de fum în case şi să-i sune cel puţin o dată pe zi pe cei dragi.

"Aveţi grijă de părinţii şi bunicii dumneavoastră!" este îndemnul campaniei lansate cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. 

"În primele luni ale acestui an, pompierii bihoreni au desfăşurat peste 300 de misiuni de asistenţă persoane, în cea mai mare parte dintre aceste situaţii intervenind pentru salvarea persoanelor în vârstă, aflate în situaţii de urgenţă în propriile locuinţe, de cele mai multe ori fiind vorba de bătrâni căzuţi în camere, în imposibilitatea de a se mişca şi a cere ajutor", se arată într-un comunicat al ISU Bihor.

De altfel, pompierii spun că printre principalele cauze ale incendiilor în care sunt implicaţi bătrânii sunt produse de lumânările lăsate aprinse în cameră sau de radiatoare, sobe ori aragaze în funcțiune, nesupravegheate.

Totodată, de la începutul anului trecut, până în prezent, în județul Bihor, 4 persoane cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, au decedat în urma incendiilor și alte 8 au fost rănite.

Tot în cadrul campaniei pompierii bihoreni au mers vineri în centrele multifuncţionale ale Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, unde au stat de vorbă cu vârstnicii aflaţi la centru şi cu nepoţii şi copiii acestora veniţi în vizită, prezentându-le principalele măsuri de siguranţă pe care le pot implementa în propriile locuinţe.


Recomandările pompierilor pentru rudele și îngrijitorii persoanelor vârstnice

- Instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!

- Puneți-le la îndemână un telefon lângă pat, în caz de urgență!

- Amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!

- Pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!

- Conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice!

- Asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior!

- Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat!

- Plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă!

- Montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!

- Achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.

- Sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON