URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2022, 11:01

Nu separi, plătești! Primăria Oradea înăsprește controalele, cei prinși cu gunoaiele aruncate greșit vor fi direct amendați

Nu separi, plătești! Primăria Oradea înăsprește controalele, cei prinși cu gunoaiele aruncate greșit vor fi direct amendați FĂRĂ AVERTISMENT. Primăria și Poliția Locală continuă să verifice gunoaiele pe care le aruncă orădenii. Când colectarea separată nu este respectată, vinovații sunt amendați
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an, 229 de orădeni şi 61 de asociaţii de proprietari au luat amenzi de la Poliţia Locală, pentru că nu au aruncat corect deşeurile, agenţii preferând să împartă mai degrabă avertismente.

Lucrurile se vor schimba, însă, deoarece de acum înainte poliţiştii locali vor da direct amenzi când văd că deşeurile sunt amestecate. Scopul sancţiunilor pecuniare este să îi determine pe locuitori să respecte colectarea separată, ţinând cont că gradul de reciclare din oraş este încă redus.

Reciclarea, în declin 

În anul 2021, un sfert din deşeurile produse în Oradea au fost valorificate sau reciclate. Pentru primul trimestru al anului 2022, gradul reciclării a coborât la 22%, pentru ca la sfârşitul lunii august să scadă dramatic la 17%. Drept urmare, Primăria caută soluţii...

Una dintre ele va fi intensificarea verificărilor în pubelele orădenilor. Din octombrie 2021 până în august 2022, o echipă mixtă, formată din reprezentanţi ai Primăriei, ai Eco Bihor şi ai RER Vest au verificat deşeurile din oraş, controale în urma cărora Poliţia Locală a dat amenzi în valoare totală de 220.000 lei.Adina Popa

Potrivit directoarei adjuncte a Direcţiei Tehnice, Adina Popa (foto), în total s-au dat 229 de amenzi persoanelor fizice, 61 la asociaţii de proprietari, în timp ce 1.032 de persoane fizice şi 146 de asociaţii au primit avertismente. "Vom continua campania de verificare a modului de colectare la asociaţii şi persoane fizice, şi de acum înainte se vor da amenzi, nu avertismente", a declarat Popa. 

Experimentul Nufărul

Pe de altă parte, Primăria caută în continuare soluţii pentru implementarea principiului "plăteşti cât arunci" la blocuri. Experimentul din cartierul Prima din Nufărul, unde ţarcurile de deşeuri au devenit high-tech, iar locatarii au primit saci cu coduri unice pentru colectarea deşeurilor în patru fracţii, sistem ce permitea ca fiecare apartament să fie taxat în funcţie de volumul de deşeuri generat, nu va fi replicat. 

În cele trei luni de proiect, 32% dintre deşeurile aruncate aici au fost reziduale, câte 30% biodegradabile şi reciclabile, iar 8% din sticlă. Un mare neajuns a fost, însă, că orădenii au aruncat sacii de biodegradabile sau de reziduale înainte să fie plini, pentru a nu sta cu o sursă de miros în casă. Chiar dacă locatarii din Prima au plătit în continuare un preţ fix pe persoană pentru serviciul de salubritate, Primăria a simulat şi costurile pe care le-ar fi avut în acest sistem, şi care au oscilat între 5 lei şi 100 lei pe persoană, tocmai pentru că sacii au fost aruncaţi mai mult goi decât plini, dar a fost înregistrat volumul lor complet.

Proiectul pilot a mai scos la iveală şi alte probleme: oamenii intrau în ţarc cu un sac scanat şi cu alţi saci plini cu gunoaie, dar fără coduri, aşadar "fentau" sistemul, ori lăsau sacii cu gunoaie pur şi simplu în jurul ţarcurilor. La finalul perioadei de testare, Primăria a aplicat şi un chestionar, însă doar 40 de orădeni au răspuns, aşa că rezultatele nu sunt relevante. Totuşi, dintre aceştia, 72% s-au declarat nemulţumiţi de această manieră de colectare a deşeurilor.

Plăteşti cât arunci... sau nu chiar

În acest context, municipalitatea caută alte soluţii pentru stimularea colectării separate a deşeurilor la blocuri. Orădenii ar putea să aibă în continuare saci cu coduri unice, însă pe care să îi arunce în aşa-numitele insule ecologice digitale pe care Primăria vrea să le cumpere cu bani din PNRR. 

Închise ermetic şi dotate cu cântare, adică un sistem de tarifare la kilogram, nu la volum, a deşeurilor, acestea ar putea fi o oglindă fidelă a cantităţii de mizerii generate în fiecare locuinţă. "Dacă vom vedea că acest sistem funcţionează, treptat urmează să fie replicat la zona de blocuri", a declarat Popa. Va mai dura, însă, până când în oraş vor ajunge cele 275 de insule finanţate prin PNRR şi care oricum vor fi puţine, în comparaţie cu cele aproape 900 de ţarcuri din oraş. 

Aşadar, nici anul viitor orădenii de la blocuri nu vor putea fi taxaţi pentru deşeurile generate, ci vor plăti tot un tarif fix pe persoană, spre deosebire de cei care stau la case şi care plătesc în funcţie de volumul pubelelor şi frecvenţa cu care le scot în stradă, pentru a fi golite. Altfel spus, la blocuri plăteşti o sumă şi arunci cât vrei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Abuz
Cu ce ocazie, sau care lege prevede darea de amenzi pentru colectarea selectiva???? Si sustinerea nemuncii gunoierilor de catre autoritatile locale!!!!
Postat 10 Octombrie 2022, 14:40 de User anonimizat
Ce e mai bine pentru mediu?
Sa folosesc(uzez) doi litri de apa pentru a spala o caserola in care a fost carne, sau sa o arunc asa unsa la gunoiul menajer?
Postat 09 Octombrie 2022, 16:25 de Neutryno
Legislația nu interzice depunerea de deșeuri în mod neselectiv, la grămadă.
A amenda pe cineva că nu pune gunoiul pe categorii de selecție ar fi un abuz. Iar amenințarea cu amenda se înscrie în codul penal, inclusiv la hărțuire și intimidare. Obligația legală a colectării selective aparține administrațiilor publice locale și niciun regulament nu poate încălca sau devia aceste atribuții către clienții operatorului de salubritate.
Postat 09 Octombrie 2022, 09:49 de KP
birta stai bine
birta vezi ca vine anul 2024 si o sa selectam noi atunci cum vrem
Postat 09 Octombrie 2022, 09:09 de todo
Dinu29
Mama are 83 de ani, și colectează selectiv și e mândră, tu de ce nu poți face asta?? Activități de informare sunt și de stimulare dar trebuie sa ai capacitatea de a receptiona informatia.
Postat 09 Octombrie 2022, 02:56 de Sandu2100
Încă unul și gata
Să se retragă de pe piață ambalajele care nu se reciclează și va fi foarte bine!!!! Să rămână doar ambalaje care se reciclează. Și fără spălarea lor, că asta e alta aberație!!!!!
Postat 09 Octombrie 2022, 01:14 de Dinu29
Completare
Primăria Oradea nu are nicio metodă de stimulare a colectării selective, nu are activități de informare despre colectarea selectivă in școli, instituții, cartiere, mijloace de transport în comun, etc, nu are acțiuni periodice de inițiere și învățare în instituții a colectării selective, nu are nicio strategie logică și coerentă de a pune în practică o minimă supraveghere la nivelul magazinelor de cartier pt a vedea că se utilizează în continuare pungi de plastic la ambalare produse. Zero viziune, zero strategie. Toate aceste persoane care se fac că muncesc în primărie pe acest domeniu ar trebui date afară. Când trebuiau implementate aceste măsuri? De cel puțin 10 ani! Ce au făcut? Au luat salariu pe principiul "Mircea fă-te că lucrezi" și cu doi ani înainte de termen, se dau de ceasul morții că nu vor cetățenii să colecteze selectiv! De ce cade doar în sarcina cetățeanului colectarea selectivă și până la el nu fac nimic statul și autoritatea locală????
Postat 09 Octombrie 2022, 01:00 de Dinu29
Cum așa?
"municipalitatea caută alte metode de stimulare"???? Care e metoda de stimulare folosită până acum? Niciuna!!!!! Cu ce au stimulat? Cu amenzi? Asta nu e stimulare, e pedeapsă!! Țarcuri high-tech??????????????????????? Sunt aceleași țarcuri ca și până acum, cu o mică modificare. De ce nu spuneți nimic că datele personale ale locatarilor au fost utilizate fără acorul lor? Sacii au fost cipați cu datele respective înainte să fie semnate așa zisele acorduri pt implementare proiect și utilizare date. Acorduri care oricum nu conțineau informațiile cf prevederilor legale. De ce nu spuneți că este în vigoare taxa de salubrizare prevăzută de legea asociațiilor de locatari și proiectul "plătești cât arunci" contravine legii??? De ce nu spuneți care sunt prevederile legale pt ca poliția locală să caute în gunoiul cetățenilor????
Postat 09 Octombrie 2022, 00:54 de Dinu29
simplu
Solutia pentru reciclare sporita este simpla: sa isi faca RER o statie (sau mai multe) de sortare performanta. Niciodata si in nici o tara oamenii nu vor spala gunoaiele si nu vor sorta 100% cum vor ei. In Oradea nu au prevazut nici macar un sistem decent de colectare a sticlei, in conditiile in care in orice tara civilizata sunt puncte/recipiente de colectare aproape pe fiecare strada.
Postat 08 Octombrie 2022, 12:11 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON